Oostendse taverne De Koekoek bestaat 50 jaar: “Zelfs op onze trouwdag waren we open”

Marie-Therese, Robin, Christine en Ronald: drie generaties van dezelfde familie in de Koekoek.©Jeffrey Roos
Marie-Therese, Robin, Christine en Ronald: drie generaties van dezelfde familie in de Koekoek.©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Taverne De Koekoek moest vorig jaar voor het eerst in 49 jaar de deuren -sluiten. Nooit eerder was het bekendste restaurant van Oostende en omstreken gesloten. Op 27 mei vierden de drie generaties van De Koekoek de vijftigste verjaardag.

Geen enkele Oostendenaar die nooit Taverne De Koekoek binnenstapte om er een halve kip van ’t spit met brood te verorberen. Het waren Marie-Therese Aarts (84) en Ronald Blomme (overleden in 2013 op 73-jarige leeftijd) die de deuren van de taverne voor het eerst openzwaaiden op 27 mei 1971. “Oorspronkelijk zouden we de zaak als café uitbaten”, vertelt Marie-Therese. “Toen we herhaaldelijk de vraag kregen of we geen beetje kip hadden en dat na verloop van tijd halve kippen waren, begonnen we ons te concentreren op het nieuwe concept.”

Eetwedstrijden

De Oostendenaars, maar ook mensen van ver daarbuiten, waren dol op de taverne. Vooral bij de Engelsen was het restaurant enorm populair. “Toen de ferry nog de oversteek maakte van Oostende naar Dover, krioelde het hier van de Engelsen”, herinnert Marie-Therese zich nog goed. “38 jaar lang waren we dag en nacht open. Er zaten zelfs geen sloten op de deuren. Op elke moment van de dag kon je hier binnenstappen om een halve kip met brood te eten of om iets te drinken. Of toch niet: op 29 mei 1986 moesten we een uur lang de deuren sluiten naar aanleiding van het Heizeldrama. Iedereen kende De Koekoek: zelfs Marvin Gaye was hier vaste klant in 1981”, klinkt het.

Uiteindelijk kreeg De Koekoek in 2009 toch sloten op de deuren en sloot de zaak tijdens de nachtelijke uren. “De teloorgang van de RMT (Regie voor Maritiem Transport: de veerdienst tussen Oostende en Dover, red.) zorgde ervoor dat de Engelsen wegbleven. Dat heeft ervoor gezorgd dat we dan toch de deuren moesten sluiten tijdens de nachtelijke uren. Ik herinner me nog goed dat de Engelsen hier wedstrijden ‘om het meest kippen eten’ organiseerden. Het record stond op dertien halve kippen”, aldus Marie-Therese.

Levenswerk

Vijf jaar geleden hield Marie-Therese het op 79-jarige leeftijd voor bekeken en nam haar zoon Ronald Jr. de zaak over samen met zijn vrouw Christine Lenaers (58). “We zijn met vier kinderen, twee zussen en twee broers”, vertelt Ronald. “Mijn broer en zussen zagen het niet zitten, maar ik bleek er toch voor in de wieg gelegd. Eigenlijk hadden we op onze vijftigste verjaardag willen zeggen dat we geen enkele dag sloten. Dat was ook zo, tot eind maart 2020. Toen kwam het coronavirus opzetten en moesten we de deuren sluiten. Tot dan waren we geen enkele dag gesloten. Zelfs op onze trouwdag was de zaak open. Tot de coronaperiode werd hier enkel brood bij de kip geserveerd. Tegenwoordig kunnen mensen ook frieten en krielaardappelen krijgen bij hun kip. De vraag was te groot om die te negeren.”

Ondertussen staat ook de derde generatie klaar om ooit de zaak over te nemen. “Onze zonen Robin (21) en Matty (18) helpen nu al mee in de zaak en willen later eventueel overnemen. Al ben ik nog niet van plan om ermee te stoppen. Mijn moeder werkte hier tot haar 79ste. Als ik beter wil doen dan haar, dan moet ik minstens tot mijn tachtigste aan de slag blijven”, zegt Ronald lachend.

“Er wordt ons geen enkele druk op de schouders gelegd, we willen het zelf. We hebben nooit anders geweten en we zouden trots zijn om het levenswerk van onze ouders en grootouders verder te zetten”, aldus Robin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier