Oorlogsmonument uit 1956 is aan herstelling toe

Het monument bevindt zich voorbij de brug over de A19 op de rechterkant in de bocht richting Dadizele. (foto EDB)
Redactie KW

Het stadsbestuur van Wervik laat het In Memoriam Monument langs de Dadizelestraat in Geluwe onder handen nemen. “We laten een bestek uitschrijven om prijs te vragen om het monument te herstellen”, zegt schepen Bercy Slegers (CD&V). “Met de windstoten die er het afgelopen jaar waren, zijn al enkele bomen omgevallen. De stabiliteit komt in het gedrang.”

Het monument bevindt zich voorbij de brug over de A19 op de rechterkant in de bocht richting Dadizele. Het is een ontwerp van de Antwerpse architect Marcel Snoeys en werd in 1956 onthuld. In Memoriam Monument herdenkt de mannen van de 2de Cavaleriedivisie die sneuvelden tijdens de slotdagen van de Achttiendaagse Veldtocht (10-28 mei 1940). De divisie verdedigde vanaf 25 mei 1940 de frontlijn Dadizele-Geluwe-Wervik.

Na voorafgaande bombardementen – vooral op Wervik – en beschietingen vielen Duitse divisies in de late namiddag van 25 mei 1940 vanuit de richting Menen de hele frontlijn van de 2de Cavaleriedivisie urenlang zonder succes aan.

Jaarlijkse herdenking

In de ochtenduren van 26 mei kwamen er nieuwe aanvallen en trok de 2de Cavaleriedivisie zich terug achter de spoorlijn Ieper-Roeselare bij Passendale, waar ze op 27 mei opnieuw zwaar slag leverde. Het Belgisch leger capituleerde op 28 mei 1940.

In Geluwe werden er na de gevechten 36 Belgen, 39 Duitsers en 1 Brit begraven. De beschietingen kostten hier bovendien het leven aan 10 burgers. De Slag om Geluwe wordt jaarlijks herdacht. Dat gebeurt dit keer op zondag 26 mei.

Duurzame bomenrij

Naast het herstellen van het monument zullen ook elf Italiaanse populieren worden gerooid en vervangen.

“Italiaanse populieren bestaan niet uit duurzaam hout”, zegt Bercy Slegers. “Wanneer ze een zekere leeftijd hebben begint er houtrot op te treden die hun stabiliteit vermindert. De eerste beste storm is genoeg om ze om te laten vallen. Omdat dit daar al is gebeurd en de resteren de bomen een potentieel gevaar betekenen is het beter dat we ze preventief verwijderen en vervangen door een nieuwe bomenrij van duurzamere bomen.” (EDB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier