Ook West-Vlaamse studenten bezetten Universiteit Gent: “Hier kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen”
Meer dan honderd studenten, docenten en personeelsleden kamperen op Campus UFO van de UGent als protestactie. Ook enkele West-Vlamingen protesteren er tegen het geweld in de Gazastrook.
Ruim honderd studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit Gent schreven een open brief aan de raad van bestuur en rector Rik Van de Walle. Daarin eisen ze dat de UGent alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.
Onder de protesterende studenten ook een aantal West-Vlamingen. “Ik vind het belangrijk om de unief verantwoordelijk te houden voor de invloed die ze hebben. Ik ben hier omdat ik vanuit mijn positie als student een impact kan hebben op de huidige situatie”, vertelt Adelbrecht*.
Damage control
“Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar door hier te zijn, kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen.”
“Ik ben ervan overtuigd dat wat we hier aan het doen zijn, wel degelijk een effect heeft. Er is al een reactie van de rector geweest, maar ik vind dat hij niet geantwoord heeft op een manier die aan onze wensen voldoet.”
“Hij doet meer aan damage control dan dat hij het probleem oplost. Daarom is het belangrijk dat we blijven doorbijten.”
Solidariteit
Ook Norbert* is al dagen in het UFO terug te vinden. “Ik vind het niet aanvaardbaar hoe de UGent omgaat met deze situatie. Ze willen zich opstellen als een open en progressieve universiteit, maar blijven achter de schermen wel samenwerken met Israëlische universiteiten. Er zijn al eerdere bezettingen aan de UGent geweest die wel degelijk een effect hebben gehad. Ik geloof dat we met deze protestactie resultaat zullen bereiken.”
“Het is mooi om te zien hoe solidair iedereen hier is. Naast het samen eten en studeren, worden er door de organisatie ook verschillende activiteiten en workshops georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Palestijnse dansinitiaties.”
“Er zijn ook al een aantal sprekers gekomen. Iedereen, van verschillende leeftijden en nationaliteiten, komt hier samen voor één gemeenschappelijk doel. Dit is een heel vredevol gebeuren. Als we op die manier ons doel bereiken, zoveel te beter.”
*Om de anonimiteit van de studenten te garanderen, kozen we voor een pseudoniem in plaats van hun echte naam.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier