Ook verplichte vaccinatiestop ziekenhuispersoneel bij AZ Delta: “Dit is enorm frustrerend”
Ook bij AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout reageert men ontgoocheld op de stopzetting van de vaccinatie bij het ziekenhuispersoneel. “En dat terwijl onze diepvriezers hier vol vaccins zitten. Maar die zijn voor de wzc’s. Alle begrip daarvoor, die mensen zijn nog kwetsbaarder. Maar ook het ziekenhuispersoneel mag niet vergeten worden”, meent medisch directeur Lieven Wostyn.
Maandag 18 januari werden onder grote belangstelling de eerste vaccins bij het artsen en medewerkers uit de prioritaire afdelingen van AZ Delta geplaatst, maar omdat Pfizer/BioNTech de levering van voldoende vaccins niet kan garanderen, besloot het Agentschap Zorg en Gezondheid de vaccinatie van ziekenhuispersoneel stop te zetten.
“Men geeft voorrang aan de woonzorgcentra”, zegt medisch directeur Lieven Wostyn. “En dat begrijpen wij ook. De populatie daar is erg fragiel. Maar het is niettemin enorm frustrerend en ontgoochelend voor onze mensen hier in de frontlinie. Wij mogen sowieso enkel de medewerkers die op spoed, intensieve zorgen en de covid-afdelingen werken vaccineren. Ook huisartsen ouder dan 65 jaar met een actieve praktijk kwamen in aanmerking. Wij volgen daar de richtlijnen, dus hebben we ook nog 13 vaccins afgestaan aan de huisartsen. Onder onze medewerkers moesten we ook al een selectie maken omdat we slechts 180 vaccins ter beschikking hadden, normaal zouden er woensdag nog eens 170 voorhanden zijn. Maar die vaccinatie is nu stopgezet.”
Tweede spuitje verzekerd
De 180 medewerkers die wel al een vaccin kregen zijn krijgen wel gegarandeerd hun tweede spuitje. “Dat is ons verzekerd. Maar je stelt je soms wel vragen. Als we zien dat AZ Sint-Jan meer dan duizend vaccins krijgt en wij maar 180. Bij ons zijn nu ook enkel mensen gevaccineerd die in Roeselare werken of actief zijn op de verschillende campussen. Het is ook zo dat het personeel uit AZ Delta Menen vanuit AZ Groeninge en de medewerkers van AZ Delta Torhout vanuit AZ Sint-Jan Brugge moeten worden gevaccineerd. Hoe dat komt? Dat is de vraag van één miljoen.”
Ook de late communicatie is een doorn in het oog van dokter Wostyn. “Ik weet ook dat overheid daar niet altijd iets kan aan doen, ze zetten ook veel mensen in. Maar wij tekenen een vaccinatietraject uit en dat mogen we opnieuw weggooien.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier