“Ook bij ons zullen meer wachtposten komen”
Al 45 jaar is Stephan Titeca huisarts in de Klokketuin op de Heirweg. Aan stoppen denkt hij momenteel nog niet: “Zolang ik goed ben, wil ik het blijven doen. Ook al ben ik nog wat van de ‘oude stempel’. Na 45 jaar heb ik heel veel zien veranderen in de huisartsengeneeskunde, maar ik ben altijd graag onder de mensen gebleven”, aldus de 69-jarige huisarts.
Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Huisartsentekort’. p>
“Ik maak mij geen zorgen over de toekomst van de huisartsen, zij hebben zich over de jaren heen aangepast. De patiënten trouwens ook”, vertelt Stephan Titeca. “Vroeger namen we zelf foto’s van kleine breuken of gipsten we ze zelf. De eerste 15 jaar van mijn carrière deed ik elk jaar zelfs zo’n 25 bevallingen. In die tijd waren er echter maar drie specialisten naar wie ik kon doorverwijzen: een pediater, een internist en een chirurg.”
Ondertussen ziet dat ‘specialistenlandschap’ er helemaal anders uit. “Alleen al in het Kortrijkse ziekenhuis zijn er minstens tien cardiologen aan de slag. Er wordt veel meer doorverwezen. Ook voor een foto zijn patiënten gewoon beter af in het ziekenhuis. De technologie evolueert zo snel, machines kosten veel en vragen ook ervaring. Die is er beter waar er meer gebruik van gemaakt wordt”, meent dokter Titeca. “De prioriteiten van huisartsen zijn vandaag ook helemaal veranderd. Ik denk dat bijvoorbeeld preventie een van onze belangrijke taken is geworden.”
Privacy
Maar dat is niet alles. Waar vroeger de dokter op ieder moment uit zijn bed gebeld kon worden, zijn er nu wachtdiensten. “Vroeger deed de vrouw van de dokter ook het onthaal en kon ze instaan voor het huishouden. Tegenwoordig zijn er vooral tweeverdienersgezinnen. Er is dus ook vrije tijd nodig voor het gezin. De jongere generatie werkt overdag, maar na 20 uur is er de wachtdienst. Ik denk dat het zal evolueren naar wachtposten zoals nu al in Nederland het geval is. Daar vind je geen huisarts meer die beschikbaar is na 18 uur, maar wel een plaats waar een wachtpost met een paar dokters dienst houdt. Huisbezoeken gebeuren daar nog zelden. Ook bij ons worden die huisbezoeken verminderd. Al hebben die ook wel hun meerwaarde: zien in welke omgeving een patiënt ziek is, kan ook helpen om een diagnose te stellen. ”
“In het begin van mijn carrière deed ik 25 bevallingen per jaar”
Er is tegenwoordig meer privacy voor een dokter: “Die privacy is ook nodig. Ook de patiënten hun ingesteldheid is veranderd. Waar er vroeger pas gebeld werd als het hoognodig was, wordt de dokter nu gemakkelijker geroepen.”
“Band met patiënten”
Dokter Titeca houdt zich ondertussen nog even vast aan zijn ‘oudere principes’: “Ik hou nog consultaties op zaterdag en mijn patiënten weten dat ik zal komen als ze me op een zondagochtend bellen voor iets ernstig. Ik heb ondertussen patiënten die ik al meer dan dertig jaar behandel, dan ontstaat een band met hen”, aldus Stephan Titeca. “De jonge generatie zit daar minder mee. Zij vinden het niet erg als een collega-dokter hen onderzoekt. Associatieve verbanden zal je meer en meer gaan vinden. Mensen zullen minder een ‘eigen’ dokter hebben.”
Dokter Titeca maakt zich voorlopig geen zorgen over de toekomst van de huisartsengeneeskunde: “Ikzelf blijf voorlopig nog even doordoen samen met mijn collega en onze huisarts in opleiding in de praktijk. Die samenwerking loopt al jaren heel goed.”
Dossier huisartsentekort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier