Ontdekking van Duitse inscriptie op leisteen belfort herinnert tachtig jaar later nog aan bezetting van Ieper
Een opmerkelijk spoor van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd teruggevonden tijdens de restauratie van het Ieperse belfort. Dat werd zo’n tachtig jaar geleden bemand door Duitse wachters en sluipschutters. Op een van de dakpannen liet een Duitse soldaat een souvenirtje achter.
Fritz Marggraf. Die Duitse naam stond geschreven op een van de duizenden leistenen van het Ieperse belfort. Het was uiteindelijk een Brit die de merkwaardige leisteen ontdekte tijdens een bezoekje op de top van het belfort in 2017.
“Ik was er op zoek naar sporen van de bevrijding van Ieper tijdens de Tweede Wereldoorlog en trof er toevallig die leisteen aan”, vertelt Chris Lock, een 63-jarige Brit die twaalf jaar in Ieper woonde en er gidste voor Engelssprekende toeristen. “Ieper is wereldberoemd voor de Eerste Wereldoorlog maar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn veel minder bekend.”
Uitkijkpunt
Toen de Polen op 6 september 1944 Ieper wilden bevrijden van de Duitse bezetters, werd ook hevig gevochten. Die bloederige gevechten situeerden zich onder meer in de buurt van het station en de gevangenis die toen dienstdeed als Duitse kazerne. In het Ieperse belfort, dat al heropgebouwd was na de Eerste Wereldoorlog, zaten Duitse sluipschutters en machinegeweren.”
Of de Duitse inscriptie in de plaatselijke dakpan van zo’n sluipschutter is, valt te betwijfelen. “Dat was een heel stressvolle periode”, aldus Lock. “Ik vermoed dat het gaat om een Duitse soldaat die zich verveelde tijdens de vierjarige bezettingsperiode waarin het belfort gebruikt werd als uitkijkpunt.”
Lock publiceerde zijn bevindingen onlangs in het boek The Liberation of Ypres . De waardevolle leisteen ging bijna verloren, toen de dakpannen van het belfort werden afgenomen in het kader van de restauratiewerken. Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker in het In Flanders Fields Museum, kon nog tijdig waarschuwen om uit de kijken naar de leisteen.
Generaal Poppy
De dakpan is herontdekt en wordt nu bewaard in Regionaal Erfgoeddepot Potyze. De speciale leisteen wordt mogelijk eens tentoongesteld in het Yper Museum naar aanleiding van de bevrijding van Ieper. “Het is mede dankzij de Poolse generaal Maczek dat het belfort en de binnenstad niet opnieuw moesten heropgebouwd worden na de Tweede Wereldoorlog”, zo geeft Lock nog mee.
“De generaal koos ervoor om geen artillerie in te zetten tegen de sluipschutters en machinegeweren in het belfort omdat hij de geschiedenis van de stad goed kende. Een vrije vertaling van zijn naam Maczek is trouwens poppy , heel toevallig allemaal.”
“Op de inscriptie van de leisteen staat ook de woonplaats van die Duitse soldaat: Querfurt. Ik nam contact op met onderzoekers in Duitsland, maar de zoektocht naar de familie verloopt erg moeizaam. Het is bijzonder moeilijk om documenten te vinden. Enerzijds omdat het naoorlogse Duitsland plat gebombardeerd was door de geallieerden en anderzijds omdat het onder het communistisch regime moeilijk was om onderzoekswerk te verrichten”, aldus nog de Brit. “Hopelijk vind ik hen ooit. Dat wordt the icing on the cake .”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier