Onderzoek naar te vroege prik in Middelkerke: echtgenotes brandweerlui kregen al vaccin
Zowel het gemeentebestuur van Middelkerke als de Hulpverleningszone 1 zijn een tuchtonderzoek gestart naar respectievelijk de gemeentelijke preventieadviseur en de postoverste van de Middelkerkse brandweer. De onderzoeken focussen op vaccinatiefraude waarbij ook echtgenotes van brandweerlui een prik kregen.
De feiten dateren van 26 februari. Toen kwam vanuit het vaccinatiecentrum in Oostende, waar ook de inwoners van Middelkerke hun coronaprik krijgen, de vraag om reservelijsten aan te leggen voor mogelijke prioritaire vaccinaties. De bedoeling was om zo mensen te kunnen vaccineren die een hoger risico lopen zoals brandweerlui en politiepersoneel. Ook de plaatselijke postoverste van de brandweer, F.U, maakte een dergelijke lijst op, maar die zette er meteen ook de namen op van enkele echtgenotes van brandweerlui. Die lijst werd overgemaakt aan gemeentelijk preventieadviseur M.U., eveneens actief brandweerman en bovendien de zoon van de commandant. Hij maakte de namen ongewijzigd over aan het vaccinatiecentrum.
Veel vrouwen
Een alerte arts in het centrum checkte echter de lijst en vond het blijkbaar vreemd dat er heel veel vrouwen bij de Middelkerkse brandweer aan de slag waren. Na protest van de arts zond de brandweercommandant weliswaar een nieuwe, aanpaste lijst, maar een achttal vrouwen slaagde erin om dan toch een prik te krijgen. Het voorval kwam aan het licht toen een van hen daarmee op Facebook had gepronkt.
De postoverste weigerde tot twee keer toe om naar de gemeenteraad te komen
Nadat de gemeenteraad vorige week de uitleg van de postoverste had gehoord, besliste het schepencollege deze week om officieel een tuchtonderzoek op te starten. “We hebben kennis genomen van het vooronderzoek, dat door onze algemeen directeur werd gevoerd”, legt schepen Tom Dedecker (Lijst Dedecker) uit. “Op basis daarvan heeft het schepencollege beslist om een tuchtonderzoek te voeren tegen de gemeentelijke preventieadviseur. De leiding van Hulpverleningszone 1, waartoe ons korps behoort, heeft ons meteen ook laten weten dat de zone eveneens een tuchtonderzoek start tegen postoverste F.U. Dat moet namelijk door de hulpverleningszone zelf georganiseerd worden, omdat de betrokkene daaronder valt. Het gemeentebestuur heeft daarin geen bevoegdheid. Wij zullen het onderzoek naar de gemeentelijke preventieadviseur door een onafhankelijke instantie laten uitvoeren.”
Overschot vaccins
Dat de heikele aangelegenheid pas nu wordt aangepakt, is volgens de schepen te wijten aan de koppigheid van de postoverste. “Er is daar inderdaad een hele tijd overgegaan, omdat hij tot twee keer toe weigerde om in te gaan op een uitnodiging van het schepencollege. Pas toen wij de Hulpverleningszone hadden ingeschakeld, was hij bereid om naar de gemeenteraad te komen”, zegt de schepen nog.
De postoverste had vorige week nog aan VTM verteld dat er volgens hem in februari een overschot aan vaccins was en dat men daardoor op zoek was naar extra personen. Dat was volgens hem de reden om enkele echtgenotes op de lijst te zetten: omdat niet alleen de brandweermannen, maar eenmaal thuis ook de echtgenotes een risico lopen. Toen de lijst verboden werd, zou hij dat onmiddellijk ingetrokken hebben. Hoe de initiële lijst dan toch gebruikt werd, kan hij ook niet verklaren.
(Dany Van Loo)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier