Vlaams onderwijsminister Ben Weyts reikt BUSO Ravelijn in Brugge de hand: “Overleg om eventueel extra plaatsen te creëren”

Zes gezinnen kampeerden vorig weekend aan de schoolpoort van BUSO Ravelijn in Brugge.
Stefan Vankerkhoven

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) reikt de directie van BUSO Ravelijn in Brugge de hand en wil in overleg proberen om extra plaatsen te creëren voor zwaar zorgbehoevende tieners. Woensdag voelde Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) de minister in het Vlaams Parlement aan de tand over de capaciteitsproblemen in het buitengewoon onderwijs en over de kamperende (groot)ouders aan de schoolpoort van Ravelijn.

Eerder deze week moest de directie van BUSO Ravelijn een hartverscheurende beslissing nemen. Voor volgend schooljaar zijn er slechts drie plaatsen vacant in de klasjes van de afdeling voor kinderen met een zeer zware beperking. Er waren vijf kandidaten, ouders en grootouders kampeerden vorig weekend voor de schoolpoort om hun (klein)kind te kunnen inschrijven.

Directeur Isabel Vercauteren creëerde uiteindelijk een extra plaats, zodat er in september vier extra leerlingen bij kunnen. “Eén kind heeft geen plaatsje in onze E-stroom. Voor de andere vier is het wel gelukt. Alle betrokken ouders zijn geïnformeerd”, aldus de schooldirecteur.

Beperkte capaciteit

BUSO Ravelijn botst momenteel met 132 leerlingen, die door een team van 55 leraars, opvoeders en therapeuten opgevangen worden, op zijn limieten. “Echte capaciteitsproblemen doen zich tot nu toe enkel voor in de E-stroom. Het gaat om twee klasjes met zes en zeven leerlingen die zwaar hulpbehoevend zijn. Tieners die in een rolstoel zitten en niet zelfredzaam zijn. Voor de eerste keer moesten we er een limiet op zetten”, aldus de directeur.

“Ik zou graag een derde klas bij creëren, maar krijg hiervoor onvoldoende middelen van het Vlaams ministerie van onderwijs”, vervolgt Isabel Vercauteren. “De huidige ruimte is te beperkt. Zoiets vergt grote klassen, waar de leerlingen zich in een rolstoel makkelijk kunnen bewegen, maar ook een extra sanitair blok én de aanwerving van extra personeel, want de leraars zitten op het maximum van hun draagkracht.”

Parlementaire vraag

“Het ministerie geeft geen extra centen, terwijl ik vaststel dat de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs steeds meer zorgen nodig hebben. Er is ook een toename van agressie door leerlingen. Voor die bijkomende noden in de afdeling ‘ervaring’ krijg ik geen bijkomende subsidie. Dat is een vreemde redenering, want de Vlaamse zorgtoeslag varieert toch ook al naargelang van de ondersteuning die kinderen nodig hebben.”

De perikelen bij BUSO Ravelijn noopten Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) woensdag tot een actuele vraag. Zij wees onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) op zijn belofte dat het gedaan zou zijn met wachtrijen en kamperende ouders bij inschrijvingen: “Het inschrijvingsdecreet voor het gewoon onderwijs, dat in 2022 werd goedgekeurd, is niet van toepassing op het buitengewoon onderwijs, maar ook daar kampt men met plaatstekorten. De gecreëerde extra capaciteit volstaat duidelijk niet.”

Decreet

Loes Vandromme stelde al herhaalde keren vragen over de wachtrijen in het buitengewoon onderwijs in de commissie Onderwijs en in de plenaire vergadering: “De minister verwijst daarbij telkens naar het optrekken van de capaciteit. Ik betreur dat de minister geen werk wil maken van de aanpassingen van het decreet uit 2019 dat klaar lag en waar aan gesleuteld kon worden zodat er voor het buitengewoon onderwijs creatieve en pragmatische oplossingen kunnen gevonden worden.”

“Daarnaast blijf ik pleiten om scholen te stimuleren om gewoon en buitengewoon onderwijs op één campus te organiseren. Zo kunnen deze twee onderwijsvormen ook veel expertise uitwisselen en komt dat elke leerling alleen maar ten goede”, aldus de Poperingse politica.

Oplossing?

Volgens Vlaams minister Ben Weyts is in de vorige regeerperiode het aantal plaatsen in het buitengewoon onderwijs gedaald met 3000 plaatsen: “Deze regeerperiode kwamen er 8000 plaatsen bij, van 47.000 naar 55.000. We schieten scholen die extra plaatsen creëren graag te hulp. De directie van Ravelijn kan rechtstreeks met ons in overleg gaan om samen te bekijken welk perspectief er kan zijn voor die specifieke situatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier