VBS De Zeeboon heeft voortaan ‘mooiste speelplaats van Vlaanderen’: “De kinderen zijn dolenthousiast”

Vrije Basisschool De Zeeboon opende feestelijk de nieuwe groene speelplaats. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vier keer meer groen en de helft minder verharding: de speelplaats van vrije basisschool De Zeeboon in de Grotestraat onderging tijdens de grote vakantie een ware metamorfose. “Trots op het eindresultaat”, zegt directeur Tom Dermaut, “onze speelplaats is nu een heus natuurpark.”

“Enkele jaren terug ontstond naar aanleiding van de verplichte aansluiting van onze school op de nieuwe rioleringswerken in de Grotestraat het masterplan om van de speelplaats, waar ikzelf nog als kind speelde, een totale groene make-over te maken. En het resultaat mag gezien worden: van de betonnen tegelspeelplaats is geen spoor meer te vinden”, zegt trotse directeur Tom Dermaut. Waar wel nog tegels te vinden zijn, werd gebruikgemaakt van CO2-neutraal gefabriceerd materiaal, dat bovendien ook nog eens waterdoorlatend is. De nieuwe speelplaats werd een heus natuurpark met een speelbos en -heuvel, een groene kleuterzone, een aparte groene peuterzone, een buitenklas, een schelpenpad, een groene basketzone en een amfitheater met sportveldje. Tot slot werd ook nog een wadi ingericht voor de waterinfiltratie. “Die legt de oude beek bloot die vroeger de natuurlijke grens vormde tussen Klemskerke en Vlissegem”, aldus Dermaut.

Opvallend: de kinderen van De Zeeboon werden van meet af aan ook allemaal betrokken bij het tot stand komen van de nieuwe speelplaats. “Het hele project kwam in verschillende fasen tot stand”, gaat Dermaut voort. “Eerst bekeken we met het kernteam de mogelijkheden en haalbaarheid. Met het volledige schoolteam bezochten we vervolgens verschillende groene scholen en na contact met MOS , de provincie West-Vlaanderen en Houtland & Polder stelden we de kinderen enkele mogelijke realisaties voor. Elke leerling kreeg schelpen, die ze konden inzetten op een of meerdere projecten die ze graag hadden gezien op hun nieuwe speelplaats. Zo kwam deze stilaan echt tot leven.” Na verfijning werd dan een uitvoerbaar plan opgemaakt, want ook wat onder de speelplaats zat, diende vernieuwd te worden: regenpijpen, waterleidingen, elektriciteit…

Zelf aanplanten

“Dankzij het fantastische werk van Outdoor Projects – Hans Schapman en zijn team – was de speelplaats begin september zo goed als af. Een huzarenstukje als je weet dat de eerste weken van juli het weer echt tegenzat.” Begin november volgt nog de verdere aanplanting. “Meer dan 50 bomen, struiken en verschillende grassen worden nog aangeplant. Enkele medewerkers van de provincie zullen de kinderen daarbij begeleiden, want we gaan alles zelf aanplanten in de week voor de herfstvakantie. Ook hoppe en zelfs druivelaars komen in een zonnige border te liggen. Het gangetje naar de bibliotheek voorzien we van een natuurlijk dak: kiwi’s en de bladeren van die plant zullen voor een waterdicht dak zorgen”, klinkt het.

Tot slot wordt de komende weken ook nog heel wat speelmeubilair geleverd. Zo komen er onder andere nog een leuke glijbaan en een waterspeeltuig aan de wadi. “Ook enkele mooie houten speeltuigen van de wijkschool in Vlissegem worden geïntegreerd in de nieuwe speelplaats. Je ziet, er is over nagedacht en het heeft mij een groot deel van de grote vakantie gekost, maar ik ben wel trots op het eindresultaat. Zonder blikken of blozen durf ik dit de mooiste speelplaats van Vlaanderen noemen. Maar het belangrijkste is uiteraard dat de kinderen het leuk vinden, en geloof mij: ze zijn laaiend enthousiast”, besluit Dermaut, die ook nog meegeeft dat de speelplaats in de toekomst opengesteld zal worden voor naschoolse activiteiten. “We willen dat jong en oud ervan kunnen meegenieten”, klinkt het. De nieuwe speelplaats werd vorige week vrijdag onder grote belangstelling officieel ingehuldigd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier