De UGent gaat volgend academiejaar zowat 100 studentenkamers huren in een gebouw in Brugge. Dat is nodig omdat de dure huizenmarkt in Gent de wachtlijsten aan de universiteit heeft doen aangroeien tot 1.300. Ter vergelijking: vorig jaar stonden ‘slechts’ 800 studenten op de wachtlijst voor een betaalbaar kot.
De dienst huisvesting van de UGent merkt dat de instroom groter is. “Studenten die anders niet op kot zouden gaan, krijgen nu toch die kans van hun ouders. Ook wie al een kamer huurde bij de UGent, deed dit jaar opvallend vroeger dan vorige jaren een nieuwe aanvraag. Vermoedelijk blijven huidige kotstudenten iets langer op kot om nog deel te kunnen nemen aan een normaal studentenleven.”
Ook 200 uitwisselingsstudenten krijgen voorlopig geen kamer te pakken, vorig academiejaar waren dat er nog 150. “Opvallend minder studenten twijfelen tussen op kot gaan of pendelen”, zegt rector Rik Van de Walle over het probleem. “Nooit eerder groeide de wachtlijst voor de betaalbare studentenhuisvesting van de UGent zo snel.”
Woningmarkt onder druk
De situatie dwingt de universiteit tot verregaande maatregelen. Volgend academiejaar zal de UGent zo’n 100 studentenkamers huren in een gebouw bij het station van Brugge. “Het is duidelijk dat de woningmarkt in Gent onder druk staat, veel studenten verblijven in niet-gereglementeerde studentenhuisvesting, gezinswoningen of gezinsappartementen”, zegt de UGent. “De Universiteit Gent wil haar verantwoordelijkheid in deze kwestie niet ontlopen.”
Het huren van de 100 studentenkamers in Brugge zal in eerste instantie voor extra capaciteit zorgen voor internationale studenten. Die zijn vaak voor een korte periode in Gent, wat het moeilijker maakt om geschikte accommodatie te vinden. Ze zijn daardoor ook vaker het slachtoffer van ‘scamming’, waarbij ‘spookkamers’ worden gepromoot.
Gezinswoning of op hotel
De aantrekkelijkheid van Gent als studentenstad jaagt de prijzen op de woningmarkt al jaren de hoogte in. Bijna 10.000 studenten huren vandaag geen regulier kot, maar een gezinswoning, blijkt uit een recente studie. Voor elke drie inwoners loopt er in Gent ook één student rond.
De voorbije twintig jaar kwamen er maar liefst 34.000 studenten bij, terwijl er in die periode slechts 3.800 erkende studentenkoten bijkwamen. Vorig jaar stuurde de UGent nog 32 internationale studenten op hotel omdat er onvoldoende koten waren. Ze kregen van de directie van de Holiday Inn een aantrekkelijk tarief. De rest van het bedrag werd door de universiteit bijbetaald. De opvallende beslissing om kamers te huren in Brugge zal een vervolg krijgen in Gent.
Ook op het grondgebied Gent engageert de universiteit zich om vanaf 2024 honderden kamers te huren. In de kamers die vanaf 2024 in Gent worden gehuurd zullen onder meer studenten opgevangen worden die tijdens renovatiewerken niet meer in de verouderde homes terechtkunnen.
Nieuwe home
“De uitbreiding van betaalbare studentenhuisvesting komt tegemoet aan een dringende en uitdrukkelijke vraag van onze studenten en biedt een antwoord op het groeiende tekort aan studentenhuisvesting in de stad”, aldus rector Rik Van de Walle.
De UGent heeft onlangs ook een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe studentenhome aan de Corneel Heymanslaan. Of er in de toekomst voorkeur gegeven zal worden aan het huren van studentenkamers in plaats van het uitbreiden van het eigen patrimonium, is nog niet duidelijk. “We sluiten op dit moment geen enkel toekomstscenario uit”, zegt Van de Walle.
“We zullen inzetten op alle haalbare mogelijkheden om betaalbare en kwaliteitsvolle kamers aan te bieden aan studenten. Wellicht zal dat leiden tot een structureel aanbod van kamers in eigen studentenhomes en op de private markt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier