Poperingse kunstacademie moet erg creatief zijn op 1 september: “Hoofdgebouw wordt nog volop gepoetst na brand”

© TP
Redactie KW

Een kerk, cultureel centrum, school… de directie van de Poperingse kunstacademie legde de voorbije dagen een complexe puzzel om hun leerlingen vanaf 1 september een plek te bieden in de stad na de brand in “het hart” van de academie.

Al een week lang zijn dertig tot veertig medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Recon aan de slag in de klassen van de Poperingse kunstacademie: alle ruimtes, instrumenten, kunstwerken, computers, administratie en nutsvoorzieningen worden gepoetst en hersteld in de mate van het mogelijke na de nachtelijke brand van 18 augustus bij zorgafdeling Estrade in hetzelfde gebouw.

“Gelukkig hebben de branddeuren hun werk gedaan, waardoor enkele verdiepingen grotendeels gespaard bleven van rook, roet en stof”, wijst directielid Stefanie Vandewalle donderdag tijdens een rondleiding door het gebouw.

Poetsploeg

In “het hart” van de kunstacademie blijkt de schade wel aanzienlijk. “En groter dan aanvankelijk ingeschat”, zegt Poperings cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V). “Het gaat om een aantal klaslokalen, bureaus van de directie en het secretariaat. Er hangt nog een brandgeur en overal drongen roetdeeltjes binnen. Jammer genoeg is de nieuwe computerapparatuur van de afdeling animatie beschadigd. We hebben ook de pech dat een lokaal vlakbij was met instrumenten die geleend kunnen worden. De concrete impact moet nog blijken: van een cello zien we niks aan de buitenkant, maar als zo’n instrument te dicht bij een warmtebron komt kan er schade zijn. Een goede poetsploeg neemt nu alles met man en macht onder handen, maar dat kan nog een tijdje duren.”

Meester-puzzelaars

Op 1 september start ook het ‘schooljaar’ van de kunstacademie. “We hebben gelukt dat onze directieleden meester-puzzelaars zijn”, looft Vandromme. “Ze zijn erin geslaagd om voor elke leerling de mogelijkheid te bieden om te kunnen starten. Voor wie dat niet lukt in het getroffen hoofdgebouw, zijn er een aantal tijdelijke vervanglocaties voorzien dankzij de samenwerking met tal van diensten en partners.”

Iedereen bereiken

Het gaat onder meer om het Vroonhof, Studio Artîlerie van De Lovie vzw, school De Pinker, cultureel centrum Ghybe, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Sociaal Huis. “Zo kunnen we de eerste dagen overbruggen”, verzekert Vandewalle. “Op vlak van communicatie is dit wel een uitdaging: nog niet alle geïnteresseerden zijn ingeschreven, wat het moeilijk maakt om iedereen te bereiken. We hopen dat het beschadigde gedeelte van het hoofdgebouw gebruiksklaar verklaard wordt door de brandweer na de poetswerken. We hopen om in de brandzone weer ‘gewoon’ te kunnen werken tegen 1 januari.”

De bewoners van de getroffen zorgafdeling Estrade, waar de brand uitbrak, hebben nog zeker noodopvang tot 15 september. De Poperingse polikliniek, die ook in het gebouw is gehuisvest en verbonden is met het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis, blijft voorlopig dicht.

Polikliniek blijft dicht

“Wij stellen nu de einddatum van 18 september voorop”, verklaart Katelijne Vanbeselaere, woordvoerster van het ziekenhuis. “Zeker tot dan zijn de afspraken voor de Poperings polikliniek uitgesteld en vinden alle consultaties en onderzoeken door onze specialisten plaats op de Ieperse hoofdcampus.”

De gratis pendelbus tussen de polikliniek en het ziekenhuis in Ieper blijft wel rijden. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier