De Stedelijke Kunstacademie Waregem zwaait komende vrijdag 1 september de deuren open voor 3.500 leerlingen. Een bijzonder hoog aantal waaraan geen andere school in de stad kan tippen. “En toch zijn er nog veel te veel Waregemnaren die niet weten wat wij doen”, vertelt waarnemend directeur Paul De Meyer. Op vraag van het stadsbestuur zal hij na het overlijden van Luc Dumoulin nog twee schooljaren de academie leiden, tot aan zijn pensioen.
In de academie waart nog altijd de geest rond van Luc Dumoulin, de geliefde directeur die anderhalve maand geleden overleed aan een slepende ziekte. “Het moet ergens eind januari van dit jaar zijn geweest dat hij hier voor het laatst is geweest. Hoe getekend hij ook was door zijn ziekte, Luc wist nog altijd heel goed wat hier gebeurde“, vertelt Paul De Meyer (63) uit Olsene. “Hoewel we hem dus niet vaak meer zagen en ik al een tijdje heel goed samenwerk met mijn directiecollega’s Bert De Smet (stafcoördinator) en Patriek Roelens (beleidsondersteuner) is het met een ander gevoel dat we uit vakantie zijn teruggekeerd.”
Niet dat de academie nu een stuurloos schip is geworden. Wel integendeel. Op vraag van het stadsbestuur zal Paul De Meyer, die aan zijn 41ste schooljaar begint, het instituut nog twee jaar – tot aan zijn pensioen – leiden. Een belangrijke uitdaging, zo vindt hij zelf, is de Waregemnaar meer vertrouwd te maken met zijn Stedelijke Kunstacademie.
“Op zaterdagvoormiddag zijn onze ruim 40 lokalen allemaal bezet”
“Allicht mogen we ook dit schooljaar weer ongeveer 3.500 leerlingen van 7 tot een stuk boven de 70 jaar verwelkomen. We lokken mensen uit heel Vlaanderen – uit pakweg Zottegem, Scheldewindeke, Ronse en Nieuwpoort – maar toch zijn er nog te veel mensen in deze stad die niet weten wat er hier gebeurt. Nochtans zijn we heel actief op sociale media, organiseren we veel gratis exposities en concerten en hebben we met bijvoorbeeld ons glasatelier een paradepaardje wat velen ons benijden en dat bepaalde zaterdagen voor iedereen toegankelijk is. We organiseren ook geregeld open lesweken.”
Meer naar buiten komen
Om de kunstacademie nog meer uitstraling te geven, moeten de leerlingen nog vaker de gebouwen op de hoek van de Olmstraat en Processiestraat verlaten, bedenkt Paul De Meyer. “We komen een paar keer per jaar in De Meers en verzorgen regelmatig optredens in stadscafé Den Hemel, maar we moeten ons nog meer op locatie tonen. Voor veel mensen is de drempel naar de academie blijkbaar wat hoog. Als de mensen dan toch eens de stap zetten, bijvoorbeeld om naar een aperitiefconcert te komen luisteren, hoor je dan dat ze het spijtig vinden de academie niet veel eerder te hebben ontdekt. Nochtans vragen we niets liever dan publiek. Niemand bedrijft podiumkunsten om voor een lege zaal op te treden.”
Dat 1 september dit jaar op een vrijdag valt betekent niet dat de academie al van bij de start van het nieuwe jaar in weekendstemming zal verkeren. “Vrijdag- en woensdagnamiddag, dagen waarop de school vroeger uit is, en de zaterdagvoormiddag zijn bij ons het drukst. Op zaterdag zijn onze ruim 40 lokalen zonder uitzondering bezet“, geeft Paul De Meyer nog mee.
Kinderen uit de lagere school vormen het gros van de leerlingen. “Opmerkelijk meer dan in onze bijafdelingen in omliggende gemeenten wordt in Waregem aan vrijetijdsbesteding gedaan, vind ik. De keuze aan sportmogelijkheden is hier ook zo groot”, ervaart Paul. “Vanaf het eerste middelbaar merk je dat de twijfel toeslaat bij leerlingen en ouders: is de combinatie met de school wel vol te houden?”
“Nochtans houden wij er rekening mee dat we de jongeren op zo’n moment niet mogen overladen met werk. Eens volwassen krijgt men dan spijt dat men een bepaalde opleiding gestopt is en wil men die hernemen of een tweede instrument bijleren. De impact van wat hier gegeven wordt is veel groter dan wat veel mensen denken. Hoe dan ook kom je ergens in de opleiding jezelf tegen.”
Nieuw decreet
Paul De Meyer heeft het na vier decennia in de academie allemaal meegemaakt. Hij ging er als leerkracht viool aan de slag en gaf later ook les samenspel, altviool, ensemble en stichtte met een aantal oud-leerlingen een semiprofessioneel kamerorkest, dat als gevolg van een veranderde subsidieregeling werd opgedoekt. Tien jaar geleden werd hij op verzoek van wijlen Luc Dumoulin algemeen coördinator en sinds november 2016 staat de Olsenaar, die ook 12 jaar in Waregem woonde, aan het hoofd van de 120 personeelsleden tellende academie.
Dat zal de volgende twee schooljaren nog zo blijven. In die periode wachten nog belangrijke uitdagingen, zoals de uitvoering van het nieuwe decreet dat vanaf september 2018 van kracht wordt. “Bedoeling is dat kinderen vanaf dan alle vier de disciplines – muziek, woord, dans en beeldende kunst – al in het eerste leerjaar kunnen volgen en er is ook sprake van extra opleidingen zoals videokunst en dj-cursussen. Maar met welk budget dat allemaal moet gebeuren, is nog lang niet duidelijk.”
Vrijdag 15 september om 19 uur vindt in het Oblatenauditorium van de Stedelijke Academie Waregem een herdenkingsmoment plaats voor wijlen Luc Dumoulin waarin woord en muziek elkaar zullen afwisselen. p>
Weer naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier