In het VTI van Oostende volgen 18 leerlingen de opleiding tot erkend skimonitor. De voor Vlaanderen unieke opleiding, die dit schooljaar van start ging, draait goed.
Een van de drijvende krachten achter deze voor Vlaanderen unieke opleiding is leraar Olivier Hoste. “Al sinds de jaren zestig beschikt onze school over een eigen skiclub. In dat verband reizen we richting de bergtoppen van onder meer Oostenrijk en Frankrijk. De opleiding tot erkend skimonitor gaat nu nog een stap verder. Het traject om een diploma te behalen is tweeërlei: een binnenlandse training in de indoorpiste Ice Mountain in Komen, gecombineerd met een buitenlandse stage in het Oostenrijkse skigebied Warth Schröcken.”
Dit laatste vindt plaats tijdens de normale lesweken. Overdag krijgen de leerlingen er training van een professionele skileraar van een Oostenrijkse skischool. ’s Avonds halen de leerlingen de gemiste lessen in.
“Om de officiële erkenning van erkend skimonitor te kunnen behalen, werkt het VTI samen met Sneeuwsport Vlaanderen. Lesgevers van deze vereniging trainen onze skiërs. De theoretische lessen worden gegeven door de overkoepelende vereniging Sport Vlaanderen. Zij nemen ook de examens af. Zowel beginnende als gevorderde skiërs kunnen deze boeiende opleiding tot skimonitor volgen”, aldus Olivier Hoste.
Maties Van Belle, Tiebe Petit, Thimo Hoxha en Thibo Monteny, Kyril Crombez, Thibo Monteny zijn zes erg gemotiveerde deelnemers aan de opleiding tot erkend skimonitor. Enkelen onder hen gaven in de voorbije krokusvakantie zelfs les aan beginnende skiërs. Ze trokken de latten aan in de Italiaanse Alpen. “We moesten kleuters de beginselen van het skiën bijbrengen. Hun ouders waren bijzonder tevreden over de vorderingen die de kinderen op korte tijd maakten. Dit motiveert om de ingeslagen weg verder te gaan. De meesten van ons willen later als skimonitor aan de slag in de bergen. Meteen een extra reden om alles op alles te zetten om het diploma te behalen. De combinatie met het gewone dagelijkse schoolwerk verloopt alvast meer dan behoorlijk”, zeggen de leerlingen nog. (BVO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier