Opleiding tot dronepiloot volgen? Dan moet je in Oostende zijn: “We zijn de eerste in Europa”

De eerste studenten die reikhalzend hebben uitgekeken naar de goedkeuring van de opleiding, zijn Brecht De Baets (23) en Michiel Schillebeeks (20). Ze schreven zich meteen in op het nieuwe opleidingsprogramma. © ZB
Redactie KW

Om een medisch transport sneller ter plaatse te brengen. Als ‘bewakingsagent’ voor grote sites. Of om de Noordzee mee af te speuren, naar bootjes met transmigranten of schepen die illegaal olie lozen. Drones worden steeds belangrijker in het dagelijkse leven, dus kon een opleiding op de hogeschool niet uitblijven. Wij trokken naar Vives Oostende, de enige hogeschool in Europa die straks volleerde dronepiloten wil afleveren met het bachelordiploma ‘Drone Applications’.

Drones zijn kleine varende, vliegende of rijdende computer aangestuurde voertuigen die de laatste jaren steeds vaker ingezet worden voor militaire, landbouw- en veiligheidsdoeleinden.

Waarschijnlijk heb je wel al eens een drone boven de stad of festivalterrein zien zweven. Drones leggen niet enkel beelden vast, tegenwoordig staan ze verschillende sectoren bij. Denk bijvoorbeeld aan medisch transport, de bewaking van grote terreinen of het in kaart brengen van de vervuiling van de zee. In de nabije toekomst zal het gebruik van drones vermoedelijk alleen maar toenemen.

Nieuwste materiaal

De nieuwe generatie heeft oog voor het groeiende belang van drones en opperde bij de Vlaamse regering het idee voor een professioneel gerichte bachelor. Na enkele jaren aan de mouw van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) getrokken te hebben, kreeg hogeschool Vives groen licht voor de professionele bachelor ‘Drone Applications’.

“De kostprijs voor de nieuwe bacheloropleiding is dezelfde als voor een andere reguliere opleiding. Alle grote investeringen, zoals de drones en andere mechanica, worden gedaan door Vives. Zo zijn we er zeker van dat onze studenten met het nieuwste materiaal werken. Aangezien er tot op vandaag nog geen cursus Drone Applications bestaat, staan wij ook in voor het maken van de cursussen”, vertelt Rob De Roo, docent en opleidingscoördinator van de nieuwe bacheloropleiding.

Eerste in Europa

Vives is de allereerste hogeschool in Europa die de Drone Applications opleiding mag aanbieden. Voorlopig zal de bacheloropleiding enkel gegeven worden op de Vives campus Oostende VLOC.

Dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid, werd er een nieuw gebouw opgetrokken, uitgerust met de allernieuwste technologische snufjes. Hoewel het een gloednieuwe opleiding betreft, schreven reeds 25 studenten zich in.

“Onze studenten krijgen in deze bacheloropleiding een brede technische basis mee, aangevuld met een sterke praktische scholing. Zo leren ze onder meer drones technisch afstellen en besturen, maar ze krijgen ook alle regelgeving en veiligheidsvoorschriften mee”, weet Rob te vertellen.

Eerste studenten

De eerste studenten die reikhalzend hebben uitgekeken naar de goedkeuring van de opleiding, zijn Brecht De Baets (23) en Michiel Schillebeeks (20). Ze schreven zich meteen in op het nieuwe opleidingsprogramma.

“Al sinds ik nog een kind was, ben ik geïnteresseerd in de droneluchtvaart, maar toen waren ze nog niet zo inzetbaar als nu. Heel wat sectoren zullen drones implementeren in het bedrijf. Dat kan in de logistieke of maritieme wereld zijn, maar ook in de medische sector. Denk maar aan hoe ze het medisch transport kunnen versnellen, sites bewaken en zelfs oceanen kunnen afspeuren”, vertelt Brecht.

“Brecht en ik hebben heel wat inspraak gehad in de vorming van de nieuwe opleiding. Ik geloof echt dat drones de toekomst zijn. De opleiding staat nog in haar kinderschoenen en er zal nog heel wat evolutie plaatsvinden op vlak van de technologie, maar de richting is noodzakelijk. Aangezien de richting drie jaar duurt, hebben we de kans om ons helemaal te verdiepen in het hele verhaal. Drones zijn echt mijn passie, dus ik ben benieuwd naar wat er nog allemaal staat te gebeuren”, vult Michiel nog aan.

Zelfstandig of in een bedrijf

De evoluties op vlak van artificiële intelligentie (AI) worden door de studenten van dichtbij gevolgd. Ze worden daarnaast ook geschoold in projectmanagement en communicatie. Hierdoor kunnen ze na hun opleiding aan de slag in reeds bestaande bedrijven en overheden, maar ook op zelfstandige basis.

“De toepassingen die je met drones kan doen, zijn erg ruim. Stel dat kinderen het landbouwbedrijf van hun ouders overnemen, kunnen ze dankzij drones de landbouw ecologischer en efficiënter maken. We willen met drones gewassen opmeten. Op basis van artificiële intelligentie zal er een taakkaart doorgestuurd worden naar een tractor, zodat deze heel gericht kan gaan sproeien. Landbouwers zullen minder sproeimiddelen nodig hebben en de landbouw zal sneller verlopen”, duidt Rob.

Voor iedereen

De opleiding staat open voor iedereen. Er is dus geen voorkennis of vooropleiding vereist.

“Momenteel zijn zo’n 25 studenten met de Drone Applications opleiding gestart, maar we zijn er zeker van dat nog veel meer studenten zich zullen inschrijven.”

“Met hun diploma kunnen onze studenten doorstromen naar onder meer het postgraduaat Unmanned Aircraft Systems, het postgraduaat bedrijfsmanagement of een master industriële wetenschappen. Ze kunnen daarna aan de slag als milieu-inspecteur en bouwkundige inspecteur, maar ook in de beveiligingssector”, besluit Rob.

(ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier