Sinds dit schooljaar geldt in het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Brugge een strikt GSM-verbod. Wanneer de leerlingen op school aankomen, wordt het mobieltje in een ‘Zakkie’ gestopt en verdwijnt het toestel voor de hele dag achter slot en grendel. We polsten tijdens de middagpauze van de eerste schooldag naar de reactie van enkele leerlingen op deze maatregel.
Het valt onmiddellijk op dat over de middag heel wat leerlingen op de speelplaats in groepjes druk met elkaar aan het praten zijn. ‘Dat verwondert me niet en dat is geen slechte zaak” aldus Marie (16) en Jasmijn (16) die tijdens de week ook in het internaat van de school verblijven. “Het wordt zeker wat aanpassen, maar ik vind het al bij al een goede maatregel. We zullen ongetwijfeld meer met onze vrienden praten. Eigenlijk waren we vroeger te veel met onze GSM bezig tijdens de pauzes. Ook in het internaat moeten we ’s avonds onze telefoon afgeven en dat vinden we ondertussen heel normaal. We zijn het immers al wat gewoon van vorig schooljaar. Het grootste nadeel is wellicht dat we nu tijdens een babbel onder vrienden geen foto’s aan elkaar meer kunnen tonen. Dat is wel heel jammer.”
Concentratie
“Het GSM-verbod zal de concentratie tijdens de lessen omhoog tillen”, vult Febe (16) aan. “Een trillende telefoon in je broekzak zorgt voor afleiding en daarom is het niet slecht dat we ons toestel moeten afgeven. Er zal ook minder gespiekt worden, want je zou ervan schrikken hoeveel leerlingen hun GSM hiervoor gebruiken. Het wordt serieus aanpassen, maar de directie heeft heel duidelijk uitgelegd waarom deze maatregel wordt ingevoerd. Ik denk dat de meeste leerlingen het standpunt van de school begrijpen.”
Elias (17) geeft net als heel wat andere leerlingen van de school eerlijk toe dat hij eigenlijk verslaafd is aan zijn mobiele telefoon. “Ik denk dat de meeste jongeren van mijn leeftijd gemiddeld vijf à zes uur per dag bezig zijn met hun GSM. Ik begrijp dat niet iedereen akkoord gaat met deze maatregel, maar persoonlijk vind ik het een goede zaak. Later zullen we ongetwijfeld toegeven dat we veel te veel tijd verkwist hebben met die telefoon. Tijd die we nooit meer kunnen inhalen. Misschien helpt dit GSM-verbod op school om ook elders onze mobiele telefoon opzij te leggen.”
Het GSM- verbod in het VHSI inspireert duidelijk ook andere Brugse secundaire scholen. In het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut (OLVH) in Sint-Andries moeten de leerlingen ’s morgens hun mobiele telefoon uitzetten en inleveren. Die verdwijnt dan voor de rest van de lesdag in een locker. (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier