Stel, je moet Moeder Aarde verlaten voor een nieuwe planeet – noem hem Nuvo – waar je een heel nieuwe, ideale beschaving moet opbouwen. Het was precies deze vraag waarover de leerlingen van het 1ste jaar van de Middenschool de voorbije week diep nadachten. Het resultaat van hun pionierswerk op de fictieve planeet in een sterrenstelsel ver van hier kan je nog bewonderen tot 29 maart in bib De Leestuin.
De tentoonstelling ‘De Pioniers van Nuvo’ opende afgelopen vrijdag in de bibliotheek. Het was er een drukte vanjewelste want de tien groepen van eerstejaarsleerlingen wilden hun kijk op de ideale wereld van hun planeet Nuvo zo goed mogelijk aan de man brengen.
“De eerstejaars kropen van 4 tot en met 8 maart een hele week in de rol van pionier op Nuvo, een perfect bewoonbare planeet. Ze volbrachten meer dan 20 missies en deden per team een voorstel van hun ideale nieuwe beschaving”, legt juf Stefanie Herregat, bedenker van de projectweek, uit.
“Vanaf nu tot eind maart stellen ze hun tien ideale beschavingen voor in de bibliotheek. Door ‘gamificatie’ van de leerdoelen nemen we als Middenschool Bredene de leerlingen zo mee buiten de klassieke klasmuren en worden nieuwe talenten bij de leerlingen ontdekt, door de leerkrachten en door de leerlingen zelf.”
“Gamificatie van leerdoelen brengt leerlingen buiten klasmuren”
Het project, intussen aan de vierde editie toe, is de invulling van de GWP (geïntegreerde werkperiode) voor de eerstejaars secundair onderwijs.
Pioniers
“De Pioniers van Nuvo is een beschavingsspel waarbij gespeeld en gewerkt wordt rond veel verschillende thema’s (cultuur, wetenschap en heel veel expressie). Op de tentoonstelling worden de resultaten van dit project getoond, maar tijdens de projectweek gingen de leerlingen ook allerhande uitdagingen aan, 23 in totaal.
Zo leerden ze vliegen met drones en strategieën bedenken tijdens een lasershooting. In Astropolis Oostende ontdekten ze alles over ruimtereizen en hoe raketten gelanceerd worden. En tijdens een stadsspel beschermden ze ons erfgoed tegen buitenaardse wezens.”
Voor dit project werkte Middenschool Bredene samen met verschillende lokale organisaties en experten. Onder andere Mc Infinite Joy (Joy Singh) kwam met de leerlingen rappen en het volkslied opnemen – want jawel, een nieuwe samenleving heeft natuurlijk ook een volkslied nodig.
“Rukhsana van ‘Poppen met een verhaal’ liet de leerlingen dan weer nadenken over hun identiteit en die visualiseren. Bij o.666 ontdekten ze hoe plastic verwerkt kan worden. In het erfgoedmuseum van heemkring Ter Cuere zagen ze hoe het leven vroeger was om te kunnen fantaseren over de toekomst en Niek van de PRINTBAaR kwam T-shirts met hun zelfgetekende wapenschilden zeefdrukken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier