Horrorscenario voor Komens onderwijs op komst: “70 procent van het onderwijs zal verdwijnen”

Het Leiecollege. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De Komense scholen onder hoogspanning? Een nieuw Waals decreet hangt als het zwaard van Damocles boven de hoofden van de gemeentelijke onderwijsinstellingen. “Indien er geen uitzonderingen worden toegestaan, zal 70% van het onderwijs hier tegen 2025 verdwijnen.”

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië ondergaat het onderwijs een resem aan wijzigingen. Zopas werd aan de andere kant van de taalgrens een nieuw decreet goedgekeurd, en dat is voor Komen-Waasten geen goed nieuws.

“We hebben in onze gemeente een riant aanbod aan opleidingen, geschikt voor zowat iedere beroepskeuze”, klinkt het in een reactie van Ludovic Keirsbilck. De directeur van het prestigieuze Leiecollege, ziet donkere wolken zich boven zijn school samenpakken. “De Waalse overheid wil het onderwijsaanbod gaan centraliseren op basis van bevolkingsdichtheid. Op zich wel een nobele ingesteldheid, al zit het probleem voor ons vooral in de drempel die werd bepaald. Komen-Waasten beschikt over een bevolkingsdichtheid van 295 mensen per vierkante kilometer en onze scholen hebben gemiddeld 8 leerlingen per richting. Met die cijfers vallen we onder de vooropgestelde drempel. Die stelt dat er gemiddeld 20 leerlingen per richting moeten zijn. De bevolkingsdichtheid van Komen-Waasten laat dit niet toe. Onze burgemeester heeft ondertussen al met spoed de bevoegde minister aangesproken met de uitdrukkelijke wens een uitzondering te verkrijgen. Krijgen we die niet, dan zal ongeveer 70% van het onderwijsaanbod in januari 2025 hier worden ontbonden.”

Slecht nieuws voor de scholen en het personeel, maar ook voor de leerlingen zal het een uitdaging worden. “Als exclave beschikt Komen-Waasten over een unieke geografische ligging. We worden omringd door Vlaanderen en grenzen aan Frankrijk. Indien de leerlingen hier hun opleiding niet meer kunnen voortzetten, zijn de dichtste scholen voor hen ofwel Moeskroen ofwel Doornik. Voor velen onder hen zal dit gelijk staan aan dagelijks uren pendelen, enkel en alleen om op school te raken. Ik denk dat iedereen begrijpt dat dit ronduit onhaalbaar is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier