BUSO Ravelijn in Brugge moet één kamperende ouder ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem”

Zes gezinnen kampeerden vorig weekend aan de schoolpoort van BUSO Ravelijn in Brugge.
Stefan Vankerkhoven

Zes families hebben het voorbije weekend gekampeerd aan de ingang van de school voor buitengewoon secundair onderwijs Ravelijn in de Barrièrestraat in Sint-Michiels, in de hoop dat ze er volgend schooljaar hun zorgbehoevende tiener kunnen inschrijven. Er zijn slechts drie plaatsen vacant in de klasjes van de afdeling voor kinderen met een zeer zware beperking. Pas maandagavond nam de directie een definitieve beslissing. “Eén kind heeft geen plaatsje in onze E-stroom. Voor de andere vier is het wel gelukt”, aldus directeur Isabel Vercauteren.

Zaterdagmorgen arriveerde de familie van Briek (13) in de Barrièrestraat in Sint-Michiels. Deze Knokse jongen heeft een afwijking in de structuur van zijn chromosomen, waardoor hij zware mentale en lichamelijke beperkingen heeft. Bijgevolg wou zijn familie hem graag voor volgend schooljaar inschrijven in BUSO Ravelijn.

Onzeker

“Mijn kleinzoon gaat nu naar ‘t Noordveld naar school, maar het is hoogst onzeker of hij daar ook volgend jaar terecht kon”, vertelt grootvader Rik De Bree, die dagelijks met Briek tussen Knokke-Heist en Brugge pendelt – afwisselend met andere familieleden. “Briek kan een klein beetje stappen, maar heeft de mentale leeftijd van een peuter. Hij is zwaar zorgbehoevend.”

Een buurman leende het gezin voor het weekend een mobilhome uit, zodat Rik De Bree en zijn echtgenote Judith Vanosmael geen tentje moesten opzetten voor de schoolpoort.

Mobilhome

“Afwisselend hebben de mama, de tante, de papa en diens nieuwe vriendin tot maandagmorgen de wacht gehouden. Zelf hebben ook wij een nacht doorgebracht in de mobilhome”, vervolgt Rik De Bree. De Knokse familie kreeg op zondag het gezelschap van vijf andere gezinnen die ook hun zoon of dochter wilden inschrijven in BUSO Ravelijn.

De kamperende ouders hebben ook gepicknickt aan BUSO Ravelijn.
De kamperende ouders hebben ook gepicknickt aan BUSO Ravelijn.

Isabel Vercauteren, directeur van BUSO Ravelijn, schrok zich maandagmorgen een hoedje toen ze vernam dat zes families voor de schoolpoort kampeerden: “Zaterdagmorgen had zich één grootvader aangemeld in de Barrièrestraat. Het nieuws verspreidde zich snel, waardoor er zondag zes families bivakkeerden. In feite onnodig, want er doen zich slechts capaciteitsproblemen voor in één afdeling, de E-stroom. Er hadden zich ook gezinnen aangemeld die hun kind voor een andere opleidingsvorm wilden inschrijven.”

Kwetsbare gezinnen

In tegenstelling tot andere scholen, die de inschrijvingen online organiseren, had Isabel Vercauteren geopteerd voor de traditionele methode: “Vorig jaar hadden we gemerkt dat nogal wat ouders, zeker kwetsbare gezinnen, het moeilijk hadden om hun kind online in te schrijven. Bovendien zijn wij een warme school, ik zie liever de ouders en hun kinderen, vooraleer wij hen inschrijven. Er gaat niets boven fysiek contact, online is veel onpersoonlijker.”

BUSO Ravelijn botst momenteel met 132 leerlingen, die door een team van 55 leraars, opvoeders en therapeuten opgevangen worden, op zijn limieten. “Echte capaciteitsproblemen doen zich tot nu toe enkel voor in de stroom ‘ervaarklas’. Het gaat om twee klasjes met acht leerlingen die zwaar hulpbehoevend zijn. Tieners die in een rolstoel zitten en niet zelfredzaam zijn. Voor de eerste keer moeten we er een limiet op zetten, volgend schooljaar zijn er slechts drie plaatsen vrij”, aldus de directeur.

Derde klas?

“Ik zou graag een derde klas bij creëren, maar krijg hiervoor onvoldoende middelen van het Vlaams ministerie van onderwijs”, vervolgt Isabel Vercauteren. “De huidige ruimte is te beperkt. Zoiets vergt extra grote klassen, waar de leerlingen zich in een rolstoel makkelijk kunnen bewegen, maar ook een extra sanitair blok én de aanwerving van extra personeel, want ook de leraars zitten op het maximum van hun draagkracht.”

“Het ministerie geeft geen extra centen, terwijl ik vaststel dat de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs steeds meer zorgen nodig hebben. Er is ook een toename van agressie door leerlingen. Voor die bijkomende noden in de afdeling ‘ervaring’ krijg ik geen bijkomende subsidie. Dat is een vreemde redenering, want de Vlaamse zorgtoeslag varieert toch ook al naargelang van de ondersteuning die kinderen nodig hebben.”

Drie plaatsen

Dit schooljaar zitten er zes en zeven leerlingen in de twee klasjes van de afdeling voor zwaar zorgbehoevende tieners. “Ik heb voor volgend schooljaar drie vrije plaatsen, want acht leerlingen is het maximum aantal per ‘ervaarklas’. Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor die afdeling. Maandagavond maken we de puzzel en zien we hoe we het zullen oplossen. Ik had nooit verwacht dat ouders of grootouders al zaterdag voor de schoolpoort zouden kamperen.”

“Hoe dan ook, we zullen wellicht toch mensen ongelukkig maken met onze beslissing. En toch blijf ik vasthouden aan het principe van fysieke inschrijvingen. Tenzij we ouders op school hulp geven bij online inschrijvingen”, besluit Isabel Vercauteren.

(lees verder onder de foto)

Briek.
Briek.

Voor Briek is er wel goed nieuws. Een mooi verjaardagsgeschenk voor de jongen die vorige week verjaarde en dertien jaar werd. Opa Rik De Bree getuigt: “We hebben onze kleinzoon maandagmorgen kunnen inschrijven. De directie eiste dat we fysiek aanwezig waren. Er stonden een tiental gezinnen aan te schuiven.”

“Met onze kampeeractie hebben we het systeem van de inschrijvingen willen aanklagen. Het hoort toch niet dat ouders met kinderen met een beperking moeten kamperen. We verwijten Ravelijn absoluut niks. In Brugge zijn er slechts twee scholen waar zorgbehoevende leerlingen terecht kunnen….”

Na een intens overleg en gepuzzel kon BUSO Ravelijn jammer genoeg niet tegemoet komen aan de vijf aanvragen voor de ervaarklassen. Directeur Isabel Vercauteren stelt: “Eén kind heeft geen plaatsje in onze E-stroom. Voor de andere vier is het wel gelukt. Alle betrokken ouders werden geïnformeerd.”

Termijn verstrijkt

Donderdag verstrijkt de inschrijvingstermijn. Volgens onderwijsschepen Jasper Pillen doen er zich met het online systeem in het Brugs stedelijk onderwijs geen problemen voor: “Gezien de aard van het stedelijk onderwijs verwacht ik geen ontgoochelde ouders, ze zullen hun kinderen in de gewenste stadscholen kunnen inschrijven. Over de andere onderwijsnetten kan ik mij niet uitspreken.”

Koen Seynaeve, coördinerend directeur van het Sint-Lodewijkscollege, houdt zijn hart vast: “Pas over enkele weken zullen we weten of alle ouders hun kind mogen inschrijven in de door hen gewenste school. Vorig jaar waren er tal van problemen, omdat sommige scholen nu eenmaal populairder zijn dan de andere en er onvoldoende plaats was in sommige scholen.”

“Ik hoop dat we niet opnieuw vervallen in toestanden zoals een jaar geleden. Toen had je echt ouders die hun kind tevergeefs probeerden in te schrijven in een school wegens een specifieke beroepsrichting. Stel je voor: je kind wil bakker of slager worden, maar er is enkel plaats in een school voor kinderverzorging. Of omgekeerd…”

Plaatsen beperkt

“We hebben ouders aangeraden om bij de online registratie drie voorkeursscholen in te geven. Want als er geen plaats meer is in die ene school, moeten ze hun kind opnieuw registreren. Vorig jaar bijvoorbeeld was de Frères enorm gegeerd in de Brugse binnenstad.”

“De problemen doen zich vooral voor bij leerlingen die geen diploma van lager onderwijs behaalden en daarom in het middelbaar in de 1B klas moeten zitten. Enkel het technisch en beroepsonderwijs biedt 1 B klassen aan, met het oog op een later beroep. Dat zijn kleine klassen met maximaal twaalf leerlingen, die plaatsen zijn beperkt”, aldus Koen Seynaeve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier