Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk vraagt schone lucht in Kortrijk

Nadien ging iedereen samen op de foto. © JVGK
Axel Vandenheede

De vijfdejaars van basisschool Sint-Paulus in Kortrijk waren vanmiddag te gast in het stadhuis.

De geëngageerde leerlingen gaven een petitie met 382 handtekeningen af aan burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn. “In november vorig jaar maten we net als 250 andere scholen de stikstofdioxide in de lucht”, vertelden ze. “De resultaten waren niet goed. Daarom startten we een petitie op om een betere luchtkwaliteit te vragen.”

Groene speelplaats

De leerlingen deden ook een aantal suggesties. “We kunnen in Kortrijk de fiets promoten en meer schoolstraten invoeren”, aldus nog de leerlingen. “Meer groen is ook welkom.” Zelf geeft de school het voorbeeld door straks zijn betonnen speelplaats om te vormen tot een groene speelplaats.

De leerlingen hadden een duidelijke boodschap.
De leerlingen hadden een duidelijke boodschap.© JVGK

Vincent Van Quickenborne stelde dat het stadsbestuur beseft dat de luchtkwaliteit in Kortrijk beter kan. “Het project Curieuzeneuzen loopt en we weten nu al dat de resultaten niet goed zullen zijn. We moeten alvast bij onszelf beginnen en meer verplaatsingen te voet of per fiets doen.”

“Jullie school draagt alvast zijn steentje bij door de speelplaats groen te maken”, aldus Bert Herrewyn. “Jullie kunnen vriendjes van andere scholen warm maken om dat ook in hun school te vragen. Verder investeert de stad in groen. Denk maar aan het stadspark dat naast het nieuwe zwembad komt.”

Petitie voor schoolstraat

Enkele leerlingen waren erg gewonnen voor het idee van een schoolstraat. Daarbij wordt de straat afgesloten bij het begin en op het einde van de schooldag. “Jullie kunnen een tweede petitie beginnen”, aldus nog de burgemeester. “De directie en de ouders moeten zo’n straat zien zitten.” In de Felix de Bethunestraat kan er straks dus best wel eens een schoolstraat komen.

De leerlingen kregen een fietsbel mee naar huis.
De leerlingen kregen een fietsbel mee naar huis.© JVGK

Na de uitleg kregen alle leerlingen nog een fietsbel en konden ze genieten van een drankje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.