“Onder water kom ik tot rust”: Carolien Pelgrim uit Nieuwpoort behaalt brons als… zeemeermin Sun op Swiss Merlympics

“Als zeemeermin Sun zet ik de dagelijkse zorgen even op pauze”, vertelt Carolien Pelgrim. © Hedwig Vandenbroucke
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Sommige sportieve prestaties krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen en dat is zeker ook het geval voor de bronzen medaille van Carolien Pelgrim (31), die als Zeemeermin Sun samen met het Belgische team deelnam aan de Swiss Merlympics. Deze wedstrijd voor zeemeerminnen vond plaats op 25 en 26 mei in het Zwitserse Fiesch.

Carolien Pelgrim is geboren in Nieuwpoort en groeide er ook op. Ondertussen woont ze al enkele jaren samen met haar echtgenoot en haar twee kinderen in Tielt waar ze onthaalouder is. Als bijberoep geeft ze in Nieuwpoort initiatielessen zeemeerminzwemmen voor kinderen, organiseert ze kampen en wordt ze in Sunparks Oostduinkerke ingeschakeld voor meet-and-greets. Voor privélessen en grimeren kan je ook bij haar terecht.

Redder

“Ik zwem al van toen ik drie jaar was”, opent de vriendelijke Carolien Pelgrim. “Mijn ouders vonden dit heel belangrijk als je aan zee woont. Ik zwom niet slecht en mocht zelf beslissen of ik aan competitiezwemmen wou doen. Als klein kind vond ik plezier maken in het water het allerbelangrijkste en daarom koos ik ervoor om niet deel te nemen aan wedstrijden. Als tiener groeide de drang om iets meer te doen met mijn zwemtalent. Ik heb een hele tijd lesgegeven in de zwemclub en ik leerde duiken. Ik volgde ook de cursussen ‘redder’ en ‘hoger redder’ en stond verschillende jaren als redder op het strand. In het water voel ik me opperbest en daarom ging ik ook op zoek naar de mogelijkheden om van zwemmen en waterbeleving mijn beroep te maken.”

“Dat was geen simpele zoektocht, want ik moest noodgedwongen ook out of the box denken”, gaat Carolien verder. “Per toeval ontdekte ik dat er zowel in Amerika als in Australië zwemmers als zeemeermin hun boterham verdienden. Mijn ouders vonden dat ik eerst een beroep moest leren en bijgevolg bleef ik lange tijd een amateur-zeemeermin. Toen ik dertig werd, besloot ik om iets te doen met mijn hobby. Ik begon me kenbaar te maken bij het grote publiek en sinds enige tijd ben ook de vaste zeemeermin in Sunparks. Vandaar ook mijn naam Sun.”

Fantasie prikkelen

Swiss Merlympics was de eerste wedstrijd waaraan Carolien Pelgrim deelnam. Ze hoopt volgend jaar op de Olympiade in Duitsland ook van de partij te zijn.

“Ik kan ook dromen van kinderen laten uitkomen”

“Deelnemen aan andere wedstrijden is praktisch gezien heel wat moeilijker. Nogal wat competities vinden plaats in China en de Verenigde Staten. Alleen al het vervoer van alle attributen is een hele onderneming en ook financieel is dit voor mij onhaalbaar. In Frankrijk heb je ook missverkiezingen, maar dat soort wedstrijden laat ik aan mij voorbijgaan. Deelnemen aan wedstrijden is ook niet het belangrijkste voor mij. Zeemeermin Sun is de gelukkigste vorm van Carolien Pelgrim. In het dagelijks leven heb ik veel aan mijn hoofd en wil ik voor iedereen goed doen. Als zeemeermin Sun zet ik de dagelijkse zorgen even op pauze en kies ik heel bewust voor wat ik echt graag doe. Ik ontmoet als zeemeermin ook bijna uitsluitend blije mensen. Ik kan ook dromen van kinderen laten uitkomen en hun fantasie prikkelen en dat maakt me gelukkig.”

Professionals

Zoals elke sporter die zijn of haar niveau wil behouden of verbeteren, moet Carolien ook regelmatig trainen. “Als onthaalouder ben ik vaak tot na 17 uur in de weer met de opvang van mijn peuters. Nu mijn eigen kinderen groter worden, wil ik ook wat meer tijd vrijmaken om hen te helpen met hun schoolwerk. Ik moet soms tijd stelen om te kunnen trainen. De meeste andere zeemeerminnen op de Merlympics zijn professionals en daarom ben ik heel trots op mijn prestatie.”

Vorm van yoga

Op de vraag of haar kinderen straks ook als zeemeermin door het water zullen zwemmen, antwoordt Carolien Pelgrim heel categoriek. “Ik wil dat ze eerst goed kunnen zwemmen, want het is misschien wel een sport die iedereen kan beoefenen, maar risicoloos is het zeker niet. Wanneer je onder water zwemt moet je de hele tijd gefocust blijven, rustig zijn en zeker geen risico’s nemen. Als je dat allemaal kan, kom je onder water tot rust. Eigenlijk is het een vorm van yoga”, besluit zeemeermin Sun.