https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ondanks corona toch Duivelse EK-dorpen in de Westhoek

We zien links Carl Bijttebier en rechts Patrick Thijs aan het Hamiltonpark in Ieper, waar de wedstrijd tegen Rusland getoond wordt op groot scherm.© TOGH
We zien links Carl Bijttebier en rechts Patrick Thijs aan het Hamiltonpark in Ieper, waar de wedstrijd tegen Rusland getoond wordt op groot scherm.© TOGH
Redactie KW

Voetballiefhebbers in de Westhoek hoeven de komende weken niks te missen van de wedstrijden van de Rode Duivels. Terwijl er in veel grote steden geen EK-dorpen gebouwd worden door de coronamaatregelen schieten die in de Westhoek wel als paddenstoelen uit de grond. In Ieper wordt vanaf de tweede groepswedstrijd zelfs de Grote Markt ingepalmd.

De omzendbrief die minister van Binnenlandse Zaken vorige week rondstuurde was duidelijk: de sfeer van de voorbije WK’s en EK’s hoef je deze zomer niet te verwachten in de EK-dorpen. Wanneer er eten en drank geserveerd wordt, moeten supporters per vier aan een tafeltje blijven zitten. Dat weerhield heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen om grote schermen te plaatsen en heuse EK-dorpen te bouwen. Maar in de Westhoek laat men zich niet afstoppen door die maatregelen.

In De Panne werd deze week wel beslist om het geplande EK-dorp alsnog op te doeken. “Door het strenge protocol was het niet haalbaar om de lokale horeca een graantje te laten meepikken”, legt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) uit. “Dan heeft die investering weinig zin.” Ook in Diksmuide komt er geen EK-dorp. Drie jaar geleden was dat er wel nog onder leiding van Dixmuda4Devils op de parking van het oude zwembad. Omdat die locatie nu gebruikt wordt als vaccinatiecentrum moest er uitgeweken worden naar ergens anders en dat bleek niet haalbaar.

Twee dorpen in één

In heel wat steden en gemeenten pakken lokale horeca-uitbaters wel uit met schermen op hun terras, maar in onder andere Veurne, Poperinge en Ieper komen er echte supportersdorpen. In Veurne komt het EK-dorp op het hoofdterrein van de lokale voetbalclub en in Poperinge komen er zelfs twee supportersdorpen in het centrum van de stad. Eén daarvan, het Clarebout EK-dorp, wordt zelfs onderverdeeld in twee verschillende dorpen die naar hetzelfde scherm kijken. “Op die manier kunnen we dubbel zoveel – 800 in plaats van 400 – supporters verwelkomen”, klinkt het bij de organisatoren.

Grote Markt bezet

Ook in Ieper komt er een EK-dorp. Door de Dolle Dagen van komend weekend moet er voor de eerste wedstrijd tegen Rusland nog uitgeweken worden naar het Hamiltonpark, maar vanaf de match tegen Denemarken op donderdag 17 juni kunnen de supporters terecht in de historische setting van de Grote Markt.

Net zoals tijdens het WK in 2018 geleden is het Patrick Thijs en zijn team van Frietrock die de organisatie van het EK-dorp in handen nemen. “Dit weekend wordt de Grote Markt al ingepalmd door het beachvolleybaltornooi en de duikclub die er initiaties geeft”, vertelt Patrick Thijs. “Het Hamiltonpark is het nieuwe evenementenplein bij de vroegere groendienst. Voor de volgende wedstrijden is het wel de bedoeling om in samenspraak met de horeca op de Grote Markt te staan, behalve als er daar andere evenementen zijn. Zo is er tijdens de mogelijke 1/8ste finale op zondag 27 juni al de passage van de Ypres Historic Rally. Dan zullen we wellicht ook weer uitwijken naar het Hamiltonpark.”

Door de Dolle Dagen in het stadscentrum moeten we voor de eerste match uitwijken naar het Hamiltonpark

Het duurde wel een tijdje vooraleer de kogel door de kerk was door de onzekerheid over de coronamaatregelen. “Wij hebben afgewacht tot het Overlegcomité van afgelopen vrijdag. Je weet nooit wat er daar allemaal nog last minute beslist wordt”, vervolgt Patrick Thijs. “Op basis van de versoepelingen die ingingen op 9 juni kunnen we het EK-dorp op deze manier organiseren.”

Afgesloten terrein

Door de huidige maatregelen is het zo goed als overal noodzakelijk om plaatsjes te reserveren en moet er op de meeste plaatsen ook inkomgeld betaald worden. “Wij verkopen in Ieper 100 tafels van vier personen voor 25 euro per tafel”, legt Patrick uit. “Daarbij zijn ook vier consumpties inbegrepen. Dat wil zeggen dat de toegang nog 15 euro kost, een kleine 4 euro per persoon. Dat is nodig om een beetje uit onze kosten te geraken. Het terrein zal dus volledig afgesloten worden. Er zal een bar staan, maar de mensen zullen bediend worden aan tafel. Er zullen voldoende mensen van ons rondlopen om iedereen van drank te voorzien. We zullen er ook voor zorgen dat er iets gegeten kan worden. Door tickets te bestellen via de website hebben we een goed zicht op wie er allemaal komt.”

Belgian Cats

Eerder had Patrick al te kennen gegeven dat hij ook de wedstrijden van de Belgian Cats op het Europees kampioenschap basketbal en de Olympische Spelen wil uitzenden op groot scherm. “We zouden dat nog steeds heel graag willen doen en zijn daarvoor volop in onderhandeling met de mensen van Basket SKT Ieper. Aangezien verschillende Belgian Cats, denk maar aan Emma Meesseman en Kim en Hanne Mestdagh, een speciale band hebben met Ieper, zou dat wel leuk zijn voor de Ieperlingen.”

Met een scherm van 18 m² zullen de bezoekers alvast niets van de actie missen. “Het is een scherm dat we zelf aangekocht hebben. Een heel groot scherm met de nodige speakers voor een ideale klankbeleving. We zullen alles ook sfeervol inkleden met materiaal van Jupiler. Dat zal niet zo veel zijn als tijdens het WK drie jaar geleden, want dat werd toen gesponsord door AB Inbev. Nu is de sponsor Heineken. Maar we hebben zelf ook vlaggen en decoratie, dus sfeer en ambiance zal niet ontbreken.”

De tickets kun je bestellen op de website van frietrockieper.be. “Daar zijn trouwens ook nog steeds tickets te koop voor Frietrock zelf. Die staan ondertussen al enkele weken te koop en gaan vlot de deur uit. Hopelijk krijgen we ook zoveel respons op ons EK-dorp”, besluit Patrick.

Niet in Brielen

Ook in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge zullen de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm getoond worden op het Kerkplein. De Vlamertingse Duivelboys is de enige erkende supportersclub van de Rode Duivels in de Westhoek. En ook in de kantine van voetbalclub GS Voormezele kan de openingswedstrijd van België tegen de Russen morgen op groot scherm gevolgd worden.

Ten slotte waren er ook plannen om op het voetbalveld in Brielen de matchen op een groot scherm te projecteren, maar dat gaat niet door. “Door de strenge regelgeving van de overheid rond het organiseren van EK-evenementen en onvoorziene problemen in combinatie met de beperkte tijd hebben we als organisatie beslist om ons event niet te laten doorgaan”, staat op de Facebookpagina van de organisatie te lezen. “Na alles in acht te nemen en de obstakels waar we de laatste dagen en uren op botsten, is het voor ons onmogelijk om alles rond te krijgen tegen volgende week zaterdag. Een moeilijke keuze, maar we hadden het gevoel dat we er niet 100 procent konden voor gaan. We hadden hier al heel wat werk in gestopt, maar willen geen half werk doen. We hopen dan ook volgend jaar op het WK van 2022 een totaalbeleving aan te bieden.” (TOGH/KPL/GUS/LB/CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten