Nieuwe locatie voor Koesterhuis Kortrijk in Astridpark

Coördinator Kelly Nuyttens bij de nieuwe locatie © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Nu de stad de twee woningen in de Lange Brugstraat te koop aanbiedt, neemt het Koesterhuis na Kortrijk Congé haar intrek in het gewezen tramstation in het Astridpark. Het gebouw op de Graaf de Smet de Naeyerlaan 16 is volop in verbouwing en gaat eind september open. “Midden in het groen hebben we meer ruimte om verschillende activiteiten te organiseren en meer volk te ontvangen”, zegt nieuwe coördinator Kelly Nuyttens (36).

Een Koesterhuis is een warme plek voor ouders en de omgeving van een overleden kind(je). Iedereen die nood heeft aan een babbel, luisterend oor, inspiratie of gewoon warme gezelligheid is er welkom. Vorig jaar heeft minister van Welzijn Hilde Crevits beslist om het Berrefonds jaarlijks te ondersteunen. Met die ondersteuning kan het Berrefonds drie inloophuizen in Vlaanderen verankeren en uitbreiden. In Kortrijk gaat het om een nieuwe locatie en een nieuwe coördinator.

Begin juni nam Kelly Nuyttens de fakkel over van initiatiefnemers Annelien en Elke Viaene en Lenny Naert. “Ik kwam in contact met Koesterhuis Kortrijk nadat een vriendin twee jaar geleden haar kind verloor. Ik zocht een houvast hoe ermee om te gaan en hoe je kan helpen als omgeving na zo’n zwaar verlies. Sindsdien zitten het Koesterhuis en vzw Berrefonds in mijn hart en stelde ik me kandidaat toen de functie vrijkwam.”

Op de nieuwe locatie in het Astridpark moeten nog enkele aanpassingswerken uitgevoerd worden. “De ingang komt vooraan aan de kant van de Graaf de Smet de Naeyerlaan. De gelijkvloers wordt de ontmoetingsruimte met ons winkeltje. We richten twee zithoekjes in en plaatsen een lange tafel. Een gezellige ruimte waar iedereen zich thuis voelt. Ook het papacafé en de grootoudernamiddag zal hier een aantal keer per jaar doorgaan. Boven organiseren we workshops zoals koeterstenen versieren, naam punniken of macramé plantenhangers maken. Daar zullen ook yogasessies doorgaan voor bijvoorbeeld vrouwen die opnieuw zwanger zijn na verlies.”

Koesterhuis Kortrijk is nog op zoek naar vrijwilligers voor hun klusdagen op 5, 9, 13, 17 en 23 juli. “Wie zich geroepen voelt, kan helpen met het afwassen van de muren, schilderen, de trap afschuren, … maar ook handige mensen mogen zich aanmelden die bijvoorbeeld overweg kunnen met plamuren of gyproc.” Neemt contact op via kelly@berrefonds.be of spring de dag zelf binnen tussen 9 en 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier