Netwerk AZ Delta met Jan Yperman en Sint-Andries: “Zorg van patiënten altijd en overal centraal”
AZ Delta zal samen met Ieperse Jan Ypermanziekenhuis en het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt het netwerk Midden-West-Vlaanderen vormen. Dat betekent dat er meer samenwerking komt tussen de ziekenhuizen. Moet je dan als Roeselarenaar binnenkort naar de spoedgevallen van Tielt? Wij gingen op visite bij de directie.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst p>
Eric Luyckx, Johan Hellings en Peter Lauwyck zijn de directeurs van het Jan Ypermanziekenhuis, AZ Delta – met vanaf 1 januari ook AZ Sint-Rembert Torhout – en het Sint-Andriesziekenhuis en vormen binnenkort samen het netwerk Midden-West-Vlaanderen.
“Er zijn nu al veel samenwerkingen tussen onze ziekenhuizen”, steekt Johan Hellings van wal. “Artsen wijzen patiënten door naar elkaar, andere ziekenhuizen zijn beter gespecialiseerd, collega’s plegen overleg… alles voor de beste zorg van de patiënt.”
Het is absoluut niet zo dat mensen uit de Westhoek nu plots automatisch naar Tielt zullen moeten
Eric Luyckx gaat verder: “In Ieper hebben we zo de gezamenlijke uitbouw van interventionele cardiologie, zodat we mensen met een hartinfarct in de Westhoek snel en goed kunnen helpen. Nu stappen we samen in het verhaal van een netwerk.”
Wat zal dat netwerk veranderen voor u en mij, de mogelijke patiënten van de ziekenhuizen? “Het is absoluut niet zo dat mensen uit de Westhoek nu plots automatisch naar Tielt zullen moeten”, vertelt Peter Lauwyck. “Voor elk ziekenhuis blijft er een basispakket gelden, de basiszorg blijft zo veel mogelijk in eigen regio. Pas voor echt gespecialiseerde ingrepen kan er dan een doorverwijzing gebeuren. Zo is AZ Delta gespecialiseerd in hartchirurgie en dan is het logisch dat de operatie in Roeselare plaatsvindt. Voor de patiënt is dat ook absoluut het beste.”
Johan Hellings pikt in: “Centraal staat nog altijd de zorg voor patiënt en die willen we aanbieden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Stel dat u ziek bent, hoe ziet uw ideale zorgtraject er dan uit als patiënt volgens ons? De eerste stap: u gaat naar de huisarts. Als die iets vaststelt dat hij of zij zelf niet kan oplossen, volgt een doorverwijzing naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”
Met onze nieuwe infrastructuur op de campus in Rumbeke zal AZ Delta echt toonaangevend worden
“Als inwoner van de Westhoek is dat het Jan Ypermanziekenhuis, al staat iedereen vrij in die keuze. Daar beslissen de artsen in samenspraak met de patiënt wat er zal gebeuren om de beste medische zorg te bieden.”
“Pancreaskanker anderzijds is dan weer iets voor het netwerk. Deze operaties gebeuren gecentraliseerd bij AZ Delta. En als er binnen het netwerk geen oplossing is, kan er nog een doorverwijzing zijn naar een universitair ziekenhuis. Na een operatie in een ander ziekenhuis, zullen we er ook voor zorgen dat de revalidatie opnieuw kan gebeuren in het meest dichtstbijzijnde. Patiënten zullen absoluut geen nummer worden in de organisatie.”
“We moeten groot zijn als netwerk voor de schaalvoordelen, maar klein en patiëntgericht in de zorg voor de patiënten. Het gaat nog steeds om mensen en dat vergeten we niet.”
Minder personeel
Het samengaan in een netwerk biedt voordelen voor de ziekenhuizen. Eric Luyckx van Jan Yperman: “De budgetten van de overheid dalen altijd maar en door samen te werken, kunnen we taken verdelen. De artsen vormen verschillende poules en regelen de financiële kant van de zaak onderling. Tussen de ziekenhuizen is daar weinig verschil in en de artsen staan overigens positief tegenover het netwerk. Voor de zorgondersteunende functies – zoals administratie – kunnen we wel samenwerken over de ziekenhuisgrenzen heen. Zullen we dan daarvoor minder personeelsleden nodig hebben? Inderdaad, maar niemand hoeft te vrezen voor zijn job. We kunnen opteren om geen bijkomende aanwervingen te doen en door pensioenen zal er een natuurlijke daling zijn in het personeel. Eén op de drie ziekenhuizen is verlieslatend, maar dat is voor Roeselare, Ieper en Tielt niet het geval.”
Peter Lauwyck van Tielt pikt in: “Het klopt dat het steeds moeilijker is om break-even te draaien, maar door in een netwerk samen te gaan, staan we sterker voor de toekomst.”
AZ Delta naar Rumbeke
De toekomst van AZ Delta ligt alvast in Rumbeke. “De verhuizing naar onze nieuwe site staat gepland in de zomer van 2019”, vertelt Johan Hellings. “Met onze infrastructuur worden we toonaangevend. De omstandigheden van onze campus Wilgenstraat zijn nu penibel te noemen, dus dat zal een grote stap voorwaarts zijn. De nieuwe accommodatie zal heel wat voordelen bieden, maar goede zorg zal centraal staan. Met het feit dat de helft van de kamers éénpersoonskamers worden, gaan we mee in een maatschappelijke trend, maar dat is niet het belangrijkste.”
“Om het met een boutade te zeggen: voor een mooie kamer moeten mensen op hotel gaan. Onze hoofdopdracht ligt op de best mogelijke zorg die we de mensen kunnen aanbieden.”
“Ook hier geldt dat we groot moeten zijn in de organisatie, maar klein en patiëntgericht naar de mensen toe.”
Ziekenhuis van de toekomst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier