Netwerk aan hulpgroepen strijkt ook in Wevelgem neer: Helping Sisters geven spullen tweede leven

Om hun uitpuilende garage te ontlasten zijn de 'helping sisters
Om hun uitpuilende garage te ontlasten zijn de 'helping sisters" op zoek naar stockageruimte. Moeder Betty staat tussen de zussen Els en Ielse in.© (Foto SL)
Redactie KW

De zussen Els en Ielse Descamps hebben de hulpgroep ‘Helping Sisters’ opgestart om mensen die in de miserie zitten te helpen. De goederen en kledij die ze verzamelen bezorgen ze aan hun leden.

‘Gooi bruikbare spullen niet in de container, maar geef ze aan ons. Wij geven ze aan wie ze nodig heeft en zo krijgen ze een tweede leven.’

Dat is de oproep die Els en Ielse Descamps doen via facebook. In november zijn ze gestart met hun facebookgroep “Helping Sisters”. Die groep telt ondertussen 429 leden. “Iedereen kan in principe lid worden”, zegt Els Descamps (38). “Bij de aanvraag peilen we wel even of ze in aanmerking komen voor budgetbemiddeling of andere tegemoetkomingen. Spullen worden aangeboden via Facebook, die worden door de eigenaars naar een afhaalpunt gebracht of worden door ons opgehaald. We nemen er een foto van en plaatsen die onder ‘Helping Sisters’. Leden kunnen dan reageren of ze geïnteresseerd zijn met vermelding van de plaats waar ze het willen afhalen. Op vrijdag brengen we de gevulde bananendozen naar de verschillende afhaalpunten.”

Bananendozen

In de brede regio zijn verschillende gelijkaardige initiatieven, wat geleid heeft tot een netwerk van hulpgroepen. Zoals ‘Helpen waar het kan’ in Waregem of ‘Sharon en Marianne’ in Wevelgem. Met als gevolg dat spullen soms een lange weg afleggen vooraleer ze bij hun nieuwe eigenaar terechtkomen.

Onze eigenlijke doelgroep kunnen we niet bereiken

Het afhaalpunt van Helping Sisters functioneert ook als hub. “Stel dat ze in Waregem een kinderjas aanbieden waarvoor interesse in Menen is, dan wordt de zak met die kinderjas naar het afhaalpunt bij mij in Gullegem gebracht”, zegt Ielse (33). “Die stoppen we samen met andere zakken voor Menen in een genummerde bananendoos die we naar het afhaalpunt daar brengen.”

Wekelijks worden op die manier zo’n 150 pakjes verdeeld door de zussen. Verpakt in 20 à 25 bananendozen. Alles gebeurt vrijwillig, Els is er drie volle dagen per week mee bezig. “Wij krijgen alles gratis, wij doen alles gratis en wij geven alles gratis weg”, zegt ze. “Daarom dat we ook discipline vragen van onze leden, we dringen erop aan dat ze hun pakje afhalen in het afhaalpunt en dat ze het niet te koop aanbieden via andere kanalen.”

Kringloopwinkel

“De kringloopwinkel is zeker een goed initiatief”, zegt Els. “Voor veel klanten is het daar spotgoedkoop, niet zo voor onze leden die iedere euro wikken die ze uitgeven. We beseffen het maar al te goed wat er bij hen leeft want we hebben zelf in de miserie gezeten. We komen beiden uit een echtscheiding, op dat moment was zo’n hulpgroep als ‘helping sisters’ voor ons een zegen geweest. Daarom dat we ons hier zo hard voor inzetten. Een dank u en een foto van een lachend kind met zijn nieuw speelgoed geeft ons enorm veel voldoening.”

De helping sisters hebben voortdurend stockageruimte te kort, daarom zoeken ze in de buurt van Moorsele of Gullegem een plaats om de zakken en dozen op te slaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier