Nationale Strijdersbond herdenkt 100ste verjaardag van monument gesneuvelden in Westkerke
Op 2 februari 1920 werd het grafmonument voor de gesneuvelden uit Westkerke en Roksem tijdens WOI ingehuldigd door Cyriel Astaes, toenmalige hoofdonderwijzer van de plaatselijke school. Deze morgen vond er een vlaggenhulde plaats door het bestuur van de plaatselijke Nationale Strijdersbond.
Het monument voor de gesneuvelden uit Westkerke en Roksem tijdens de Eerste Wereldoorlog stond vroeger aan de voorzijde van de begraafplaats bij de kerk langs de Gistelsesteenweg/Westkerksestraat. Het werd geplaatst bij de graven van enkele gesneuvelde soldaten. Tijdens de ontruiming van de begraafplaats werd het monument een eerste keer verplaatst naar het plein aan het dorpshuis, nu de markt van Westkerke. Later kreeg het een vaste plek aan de achterkant van de Sint-Audomaruskerk.
“Opwaardering nodig”
“Door beide verplaatsingen zit de sokkel van het monument een stuk onder de aarde, zodat de beeltenissen van de soldaten nagenoeg op dezelfde hoogte van het gras terecht gekomen zijn”, zegt Dirk Jonckheere namens de Nationale Strijdersbond. “Een voetstuk in arduin met een hoogte van 30 centimeter in dezelfde vorm als vroeger zou het monument opwaarderen. Meteen zouden de foto’s van onze gesneuvelde soldaten beter zichtbaar zijn.”
Op het monument staan de namen van de gesneuvelden van Westkerke en Roksem uit de Eerste Wereldoorlog. Dat zijn uit Roksem: Damiel Samay, Jules Maenhoudt, Richard Vanden Berghe, Remi Wynthein, Jos D’Haese, Richard Desmedt, Leo Stragier, Jos Willems, August Janssens, Delphin Dhont en August Sanders. Uit Westkerke: Emiel Warmoes, Camiel Retsin, Alfons Blomme, Camiel Grauwet, Stephan Baessens, August Baessens, Clemens Dewaele en Laurent Vandamme. De jongste gesneuvelde was 21 jaar, de oudste 38.
Aankondiging De Zeewacht in 2020
De aankondiging voor de inhuldiging van het monument op 2 februari 1920 verscheen in De Zeewacht van 17 januari en luidde als volgt: “Luisterrijk vaandelfeest. Op 2 februari 1920 om de verlossing van ons land te vieren en onze 20 gesneuvelde helden te vereerlijken. ‘s Morgens om 8 1/2 ure: Plechtige dienst voor de gevallen broeders. ‘s Namiddags om 1 u: vorming van een prachtige stoet te Roxem aan de Kluiten. Om 1 oe u vertrek naar de Brugsche baan en volgt die door Westkerke dorp tot aan de Pinne, volgt verder de Pardoenstraat, Eerneghemkalsijde, Oudenburg – Kalsijde, Oude Bruggeweg, Verlatenweg, Dorpstraat om te eindigen op de groote baan voor het kerkhof alwaar onmiddellijk hierop: onthulling van een prachtig grafmonument.”
(LIN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier