Na geslaagde zoektocht voor Rachèle: “Tekort blijft voor alle soorten donaties”

(gf)
Bert Vanden Berghe

Bijna een jaar nadat twee wanhopige ouders uit Pittem een oproep lanceerden, is eindelijk een stamceldonor voor hun dochtertje Rachèle gevonden. Het verhaal liet weinig mensen onberoerd en zorgde voor duizenden extra registraties. “Toch kan de solidariteit nog groter.”

“We hebben een veldslag verloren, maar nu gaan we de oorlog winnen.” Met een strijdvaardige boodschap liet mama Evie Landuyt op Facebook weten dat er een stamceldonor gevonden was voor Rachèle (4). Een schril contrast met de oproep een klein jaar geleden, toen Evie en haar man Maarten Vervaeke een oproep lanceerden voor een stamceldonor. Het vierjarig meisje lijdt immers aan een zeldzaam beenmergfalen, waarbij ze geen bloedcellen of -plaatjes aanmaakt. Daarom is ze noodgedwongen aangewezen op bloedtransfusies. Een transplantatie was dus letterlijk een zaak van leven en dood.

Nieuwe donoren

De boodschap viel allerminst in dovemansoren, ook tal van BV’s deelden de oproep. Met succes, want meer dan 20.000 mensen gaven zich op als nieuwe donor. Het Rode Kruis kon de aanvragen amper volgen. Maar het harde werk achter de schermen heeft nu resultaat opgeleverd.

“We zijn heel blij voor het meisje en haar familie”, weet professor Pierre Zachée, jarenlang coördinator van de dienst Hematologie bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Vandaag is hij voorzitter van het Belgische Stamcelregister. “We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat we een donor zouden vinden. We zijn aangesloten op de wereldwijde database met meer dan 41 miljoen donoren. Het heeft wel de nodige tijd gevraagd natuurlijk.”

De professor is ook blij met de vernieuwde aandacht voor stamceldonatie, en de nieuwe donoren. Al heeft hij ook een kritische noot. “Er is een tekort aan alle mogelijke bloeddonaties. Slechts 3 procent doneert bloed en plasma. Voor beenmerg is dat getal nog lager. De solidariteit op dat vlak is vrij laag in ons land en we zien dat graag anders. Chapeau overigens aan elke vrijwilliger die regelmatig doneert. We kunnen zo écht levens redden.”

Niet-Europese donaties gezocht

De professor doet ook een oproep voor meer donaties van mensen met een niet-Europese origine. “Zij hebben een andere genetische afweerkaart, dus is het belangrijk dat we mensen bereiken met Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde roots. Die mensen vinden, is niet vanzelfsprekend.”

De behandeling van Rachèle wordt nu verder gezet, en zou al snel resultaat moeten opleveren. Ze zal daarbij nog voor de rest van haar leven opgevolgd moeten worden, maar dat het meisje nu ook een toekomst heeft, is voor de ouders en haar familie de belangrijkste zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier