Na corona kiezen families vaker voor intiemere afscheidsdiensten“Een dertigtal aanwezigen is nu normaal”
Tijdens de lockdowns van het voorbije anderhalf jaar moesten we vaak in moeilijke en extra emotionele omstandigheden afscheid nemen van onze dierbaren. De limiet van vijftien personen op een afscheidsviering was haast ondraaglijk weinig. In de nasleep van corona kiezen families echter meer en meer om afscheid te nemen in beperkte kring.
Door oversterfte tijdens de coronacrisis moesten naasten in erg intieme kring kring afscheid nemen van een familielid. “Het was een pijnlijke gebeurtenis omdat je slechts een deel van de familie kon uitnodigen. Door het streamen van de dienst kon er van thuis uit afscheid genomen worden, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde”, weet Carlos Stockman van begrafenissen Stockman uit Kortrijk. De limiet van vijftien was ondraaglijk weinig, net zoals het gemis van een knuffel, een aanraking, een schouderklop. In de nasleep van corona ziet het ernaar uit dat steeds meer families ervoor zullen kiezen om een geliefde in beperkte of intieme kring te begraven. Een navraag bij verschillende begrafenisondernemers leert dat afscheid nemen in beperkte kring wel eens het nieuwe normaal zou kunnen worden.
Deelneming via mail
“Als er vandaag honderd man aanwezig is in onze aula, spreken we al van een grote uitvaart. Nu is het normaal als er een dertigtal personen afscheid neemt van een dierbare”, merkt Anja Vantieghem van Rouwcentrum Deseyne uit Harelbeke op. “Het valt ook op dat minder mensen naar het rouwcentrum komen om een overleden persoon te groeten. De meeste mensen sturen hun deelneming nu via mail. Ergens hoop ik wel dat afscheid nemen straks weer kan en mag zoals vroeger.” Carlos Stockman nuanceert: “Wij merken dat voor corona ook al meer families kozen voor een afscheid in beperkte kring.” Céderic Messiaen van begrafenissen Messiaen uit de regio Zwevegem pikt in: “Families hopen straks weer zoals vroeger afscheid te mogen nemen. Toch blijven mensen vandaag nog voorzichtig en die voorzichtigheid houdt hen thuis.” Ook Wim Vanwynsberghe van Uitvaart Vanwynsberghe in Kuurne beaamt dat de meeste families vandaag kiezen voor een uitvaart in intieme kring.
Grote familiebedrijven
In het landschap van uitvaartcentra zijn er in de Leiestreek enkele grotere spelers die blijven uitbreiden. Begrafenissen Messiaen opent dit weekend een vijfde uitvaartcentrum in Desselgem, met andere vestigingen in Zwevegem, Oostrozebeke, Deerlijk en Moen. In Zwevegem bouwde de familie Messiaen drie jaar geleden een aula met 350 zitplaatsen. Een gelijkaardig verhaal speelt zich af in het zuiden van de Leiestreek met het familiebedrijf Serrus dat vestigingen heeft in Lauwe, Wevelgem, Gullegem, Moorsele, Menen, Ledegem en Sint-Eloois-Winkel. Volgens Aaron Serrus betekent dit niet dat de kleine begrafenisondernemer in onze regio zal verdwijnen.
“Mensen blijven voorzichtig en die voorzichtigheid houdt hen thuis”
“Wij zijn inderdaad wat groter, maar blijven wel benadrukken dat we een familiebedrijf zijn en op dezelfde manier werken. Je hebt ook inversteringsvennootschappen die uitvaartcentra overnemen, maar dat is een ander verhaal. Door wat groter te zijn, nemen we alle zorgen van de familie uit handen, ook voor de nazorg kunnen de naasten beroep op ons doen. Alleen in Sint-Eloois-Winkel hebben we de ruimte om een receptieformule aan te bieden na de plechtigheid, maar voor het aanbieden van maaltijden blijven we graag werken met de horeca uit de buurt. Momenteel bouwen we een nieuwe aula in Gullegem met een maximumcapaciteit van 200 mensen.” Aaron Serrus runt het bedrijf samen met zijn jongere broer Simon en zijn ouders Patrick Serrus en Annemie Gheysen. De nieuwe aula opent ten vroegste in juni 2022 de deuren.
Andere trend
Carlos Stockman krijgt het laatste woord. “Een andere trend die we de laatste jaren merken, bij keuze voor crematie, dat het afscheid meer gebeurt rond de urne dan rond de kist in de aula of de kerk. Op die manier kan de hele plechtigheid aaneensluitend gebeuren: van het samenkomen op de afscheidslocatie, het bijwonen van de plechtigheid tot de bijzetting of asverstrooiing.”
1 november
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier