Minister Homans tikt Koekelare op de vingers omtrent ‘tekort’ aan sociale huisvesting

© BELGA
Redactie KW

Burgemeester Patrick Lansens reageert verbaasd. Volgens hem zijn de cijfers gebaseerd op scheefgetrokken en onvolledige berekeningen.


© BELGA

Alle Vlaamse steden en gemeenten moeten tegen 2025 over 9 procent aan sociale huisvesting beschikken op hun grondgebied. Tweejaarlijks wordt daarvoor een ‘voortgangstoets’ gehouden. Daaruit blijkt vandaag dat 67,8 procent of 209 van de gemeenten goed op schema zitten. Zeven gemeenten presteren ondermaats om dit objectief te bereiken. Bij die gemeenten eentje in West-Vlaanderen: Koekelare, nochtans al jarenlang een socialistisch bolwerk onder de hoede van burgemeester Patrick Lansens.

“Enkele minder goede leerlingen”

“Waar er in 2012 nog maar 127 gemeenten op schema zaten om voldoende sociaal woonaanbod op hun grondgebied te realiseren, zijn dat er ondertussen 209”, aldus minister Liesbeth Homans. “De 92 die niet op schema zitten, hebben wel de intentie om dat te doen, en doen daar dan ook de nodige moeite voor. In elke klas zitten goede en minder goede leerlingen. De 7 gemeenten die onvoldoende inspanningen leveren wijs ik op hun verantwoordelijkheid inzake het behalen van dit bindend sociaal objectief.”

Koekelare moet nu dus een overeenkomst afsluiten met een of meer sociale huisvestingsmaatschappijen, die bereid zijn om er activiteiten te ontplooien. In die overeenkomst wordt het engagement opgenomen om initiatieven voor een bijkomend sociaal woonaanbod in de gemeente op te starten binnen de drie jaar na het sluiten van deze overeenkomst. “Wanneer deze 7 gemeenten geen overeenkomst afsluiten, dan wordt de overeenkomst gesloten tussen de minister en een sociale huisvestingsmaatschappij die bereid is om het vereiste sociaal woonaanbod op het grondgebied van de gemeente te realiseren”, klinkt het nog in de mededeling van minister Homans.

Patrick Lansens: “Niet alles werd meegeteld”

Burgemeester Patrick Lansens is verbaasd over het belabberde resultaat van zijn gemeente. “Heel veel van onze sociale woningen en sociale flats worden in de berekeningen gewoon niet meegeteld. Enkel die van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel werden in rekening gebracht, maar ook gemeente en OCMW hebben via projecten als Domus Flandria, Fonds Vandenbossche en het systeem-Leo Peeters nog enkele tientallen sociale woningen en flats in eigendom. Tel je die er bij, dan scoort Koekelare absoluut ruimschoots voldoende. Ik begrijp niet dat dat niet is gebeurd.”

(FJA)