Meulebeke: “Stimulans om ons verder voor de jeugd in te zetten”
Annelies Houtteman steekt het niet onder stoelen of banken: de KAJ vormt een flink deel van haar leven. Ze werd lid toen ze elf was. Momenteel is ze hoofd van de kernleiding. Omwille van haar inzet voor de KAJ werd ze genomineerd voor de Krak van Meulebeke. En ze haalde de titel binnen!
“Aan wie kan ik dit kwijt? was mijn eerste spontane reactie toen ik te horen kreeg dat ik voor 2016 tot Krak van Meulebeke uitgeroepen werd”, vertelt Annelies. “Op dat ogenblik kwam mijn zus binnen. Ze schreeuwde het uit: tevredenheid alom in mijn plaats.”
Steun van hele groep
“Eigenlijk had ik het echt niet verwacht. Hoewel er na de nominatie heel wat los kwam via Facebook. Zelfs oud-leerkrachten uit het kunstonderwijs in Gent feliciteerden me en overtuigden me dat ik die titel zeker verdiende. Via de KAJ ben ik uiteraard nogal bekend. De hele groep heeft me gesteund. Zelf zou ik Dirk (Vanluchene,red.) op nummer één geplaatst hebben: sociaal, vriendelijk, een voorbeeld voor velen.”
“December was absoluut een beetje spannend omdat er nooit een tussenstand bekend was. Het was dus moeilijk inschatten hoe mijn kansen waren. Al besefte ik wel dat ik beschikte over een ruime aanhang. Ook de buurt leefde mee.”
Deze overwinning is een stimulans om ons verder voor de jeugd in te zetten
“Jazeker, ik ben gelukkig. Maar binnen de Meulebeekse jeugd zijn vele jongens en meisjes superactief: heel wat van hen hadden die nominatie verdiend. Deze overwinning moet ons dus allemaal stimuleren en motiveren om ons verder in te zetten voor de jeugd. Eén ding is zeker, die titel ‘Krak 2016 van Meulebeke’ pakken ze me niet meer af.”
Annelies heeft naast de KAJ ook een boontje voor alles wat met toneel te maken heeft. Ze zou het in de toekomst graag professioneel waarmaken in de toneel- en theaterwereld. “Momenteel volg ik de lerarenopleiding in Gent. Daarna wil ik nog naar het conservatorium voor toneelopleiding. Naar School of Arts, RITCS in Brussel bijvoorbeeld”, vertelt Annelies.
Theaterwereld
Auditie doen, het schrikt haar helemaal niet af. “Taalleerkracht worden is een eerste optie maar het liefst kom ik toch in de theaterwereld terecht”, weet Annelies. “Het is voor weinigen weggelegd, maar als me dat lukt, zal ik allicht de rustige buurt van de Tuinwijk ruilen voor de grootstad.” aldus Annelies die daags voor Nieuwjaar te horen kreeg dat ze de hoogste score haalde als Krak van Meulebeke.
“Deze overwinning zal ik nooit vergeten. Ik kijk al uit naar de ontmoeting met de burgemeester, de gouverneur, met andere Kraks uit de regio. De voorbije weken werd me vaak de vraag gesteld of ik nu Krak geworden was. Dat bewijst dat het initiatief leeft bij de lezers. Aan allen die voor me gestemd hebben, een welgemeend dankjewel .”
Vragenrondje
Hoelang ben je al lid van de KAJ?
“Ik vermoed dat ik gepolst werd in het zesde leerjaar of ik lid wou worden van KAJ. Ik twijfelde niet, mede omdat mijn broer Joost toen al tot de leiding behoorde. Korte tijd later stelde ook ik vast dat KAJ wat ter plaatse trappelde en nood had aan nieuwe impulsen. Leiding geven… misschien zat het toen al in me.”
Op welke manier wou je je inzet voor de KAJ vergroten?
“Met onze activiteiten wil ik een tweede thuis creëren voor alle leden met aandacht voor gemanierd omgaan, vriendschap, samen werken, verantwoordelijkheid durven opnemen. Zonder een te strenge aanpak. Toch moet elke gsm verdwijnen tijdens onze bijeenkomsten. Mijn engagement, ook als lesgever van de cursus animator, werd duidelijk geapprecieerd. Zo werd ik gevraagd voor de nationale KAJ Raad van Bestuur in Brussel. Dat engagement heb ik omwille van mijn studies nadien weer stopgezet. Ook binnen de gemeentelijke jeugdraad ben ik actief”, vertelt Annelies.
Hoelang ga je nog door met je engagement voor KAJ?
“Nu ben ik drie kernleden aan het opleiden. Ik merk af en toe wat nonchalance en dat kan niet, zij moeten op termijn de werking verder zetten. Het ledenaantal vertoont een stijgende tendens. Dat is niet enkel mijn verdienste maar schenkt voldoening. Pas wanneer de nieuwe kernleden het effectief kunnen waarmaken, zal ik de jeugdbeweging wat kunnen loslaten”, weet Annelies.
Waar zet KAJ zich nog voor in?
“KAJ wil jongeren meer bewust maken rond maatschappelijke problemen. Dat bijvoorbeeld het onderwijs te duur geworden is, dat wil KAJ duidelijk maken. In de lokale afdeling komt die problematiek ter sprake .”
Bio
Privé
Annelies (20) werd op 5 juni 1996 geboren in Tielt. Ze is de jongste telg van Bernard en Veronique Van Lerberghe en de zus van Evelien, Joost en Bert. Het gezin woont in de Tuinwijk in Meulebeke. Annelies heeft geen vaste vriend.
Opleiding
Volgde Woord-Kunst-Drama in Secundair Kunstinstituut Gent. Zit nu in derde jaar lerarenopleiding in de Artevelde Hogeschool in Gent, opties Nederlands en Project Kunstvakken.
Vrije tijd
KAJ-Meulebeke. Daarnaast audities, workshops rond toneel en theater.
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier