Mensen met beperking Villa Vip maken muziek met Showkorps WIK

De bewoners van Villa Vip uit Bredene nemen samen met het Showkorps WIK uit Oostende deel aan de VLAMO Mars & Showwedstrijden op 20 oktober. Rechts hun begeleidster Hélène Declerck. (foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De bewoners van Villa Vip Bredene geven volgende maand een optreden op de Vlamo Mars & Showwedstrijden. Het is een vervolg op het project ‘WIK for Specials’ van het Oostendse Showkorps WIK van eerder dit jaar. Drijvende kracht is Hélène Deklerck: “We repeteren wekelijks, maar het moet toch vooral plezierig blijven.” Bij Vlamo zijn ze onder de indruk: “Dit is uniek in Vlaanderen.”

Hélène Deklerck (25) werkt samen met de bewoners van Villa Vip Bredene, een kleinschalige woning waar tien volwassen mensen met een beperking samenwonen met zorgkoppel Leslie en Jef. Ze lanceerde eerder ‘WIK For Specials’ waarbij ze mensen met een beperking, die normaliter niet aan de slag zijn bij een muziekvereniging, samenbracht met muzikanten van Showkorps WIK. Het resultaat was een mooi toonmoment in Duin en Zee eerder dit jaar. WIK For Specials was haar afstudeerproject. “Ik koos bewust voor dit sociaal-artistiek project want ik vond het een uitdaging om met mensen met een beperking te werken. En ik wil aantonen dat drummen echt voor iedereen is en dat hier sprake is van inclusie.” Wat Hélène doet, bleef niet onopgemerkt en het éénmalige optreden krijgt nu een vervolg.

Drumster

“Ik speel muziek sinds mijn tiende. Aanvankelijk op viool, maar ik schakelde al snel over naar drum. Eerst in de harmonie en later aan het conservatorium. Ik heb er inmiddels mijn werk van gemaakt”, zegt Hélène Deklerck uit Ardooie. Ze bezit een uitvoerend master ‘pop/drums’ en een educatief master. Hélène geeft les aan het kunstonderwijs en twee muziekscholen in drie gemeenten. Daarnaast is ze ook nog drumster in de band van Aaron Blommaert. “Deze zomer goed 44 optredens. En daarnaast drum ik ook in de band die Hugo Sigal begeleidt. Het is erg druk.”

Lesgeven

Muziekles geven aan mensen met een beperking is niet evident. “Ik kies nummers van artiesten waar zij ook fan van zijn, zoals Camille en Aaron Blommaert. Het is voor hen een extra motivatie”, luidt het. De spelers kunnen geen noten lezen. “Als lesgever moest ik nagaan hoe ze het best dingen oppikken. Daarom ontwikkelde ik een systeem met open en gesloten bollen om al of niet te slaan op de trommel. Zo leerde ik hen ritmes. Ik probeer het ook in hun taal te brengen. Maar ik leerde toch vooral dat vaak onderschat wordt wat mensen met een beperking kunnen. Ze kunnen meer dan we denken en pikken heel snel dingen op.”

“Ik moet rust uitstralen. Dan pikken ze dat op en komt alles goed”, ervaart Hélène (links). (foto EFO)
“Ik moet rust uitstralen. Dan pikken ze dat op en komt alles goed”, ervaart Hélène (links). (foto EFO)

Hélène staat er op dat de groep zich vooral niet druk maakt over het optreden: “Ze mogen geen stress hebben en moeten mij zien als vertrouwenspersoon. We maken ook een mooie planning, zodat ze vooraf weten wat er gebeurt. En ik moet rust uitstralen. Dan pikken ze dat op en komt alles goed. Het belangrijkste is hun glimlach na een repetitie of optreden.”

Wedstrijd

Op 20 oktober staat de groep alleen én voor het tweede deel samen met Showkorps WIK op de vloer bij de Vlamo Mars- & Showwedstrijden. Ze nemen deel buiten categorie, krijgen geen punten, maar wel een beoordeling door zes juryleden. Hélène Declerck: “Voor deze groep hou je best de voorbereiding kort, zodat ze kunnen toewerken naar één bepaald moment. Daarom zijn de repetities pas eind augustus gestart. In de laatste repetitie komt ook Showkorps WIK meespelen. Inclusie blijft belangrijk. De buitenwereld mag zien dat er geen beperking is op musiceren voor mensen met een beperking.”

Uniek

De Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (Vlamo) omarmt het project. “In Nederland zijn er 30 korpsen die onder de noemer van ‘Slag en Vlag’ mensen met een beperking actief betrekken. Twee jaar geleden nodigden we het korps uit Zoetermeer uit om op onze wedstrijden een demonstratie te geven om te tonen dat inclusie werkt”, herinnert Oostendenaar Geert Vanmaeckelberghe zich. De bestuurder van Vlamo is lovend: “Dat werd opgepikt door Hélène en krijgt nu een vervolg met een eerste demo van een Vlaamse muziekvereniging. Ik heb dit hele traject wat gevolgd en het veranderde de mensen van Villa Vip, Hélène én de muzikanten van Showkorps WIK. Niet het optreden, maar de weg daar naar toe is het belangrijkste.” Vlamo zal de bevindingen delen met 1.200 muziekverenigingen.

Reactie

De bewoners zijn gemotiveerd. “De oefenmomenten met Hélène zijn leuk. Ik ben vooral blij dat het niet met muzieknoten is, want ik kan totaal geen noten lezen. Hélène loste het op met spelletjes, kleuren en figuren. Ja, ze kan goed les geven”, evalueert bewoner Bram. Over het optreden in Duin en Zee: “Het was als een thuismatch, want ik kende de zaal. Er was zelfs een verrassingsoptreden van Aaron Blommaert. Al had ik een flauw vermoeden, want Hélène drumt bij hem. Straks treden we met de WIK op in Wevelgem voor een groter publiek. Maar ook daar voor ben ik niet zenuwachtig.” Bram wil dat er nog een vervolg komt: “Ik luister vaak naar muziek en stuur nummers door naar Hélène. Ik hoop op een WIK For Specials 2.0.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier