Menen: “Gymnastiek toegankelijk maken voor iedereen”
Sportgroep Vaste Vuist is uitgegroeid tot een begrip in de regio en in de Vlaamse turnwereld. De club wordt voortgestuwd door een hardwerkend bestuur waarvan Dries Defossez sinds tien jaar de drijvende kracht is. En het beste moet nog komen, verzekert de ambitieuze voorzitter.
De liefde voor het turnen zat er van kindsbeen in. Zijn eerste turnpantoffels droeg Dries op zesjarige leeftijd bij TC Moorsele. Drie jaar later kreeg hij bezoek van Vaste Vuist, de Lauwse scouts zagen wel iets in kleine Dries. Achteraf blijkt dit wellicht de beste transfer ooit van Vaste Vuist, want Dries Defossez is sinds tien jaar ook de gedreven voorzitter van de grootste club bij Gymfed Vlaanderen.
Dagelijks spendeert Dries anderhalf uur in sporthal Ter Leie, bovenop de talrijke vergaderingen. Het secretariaat van de club is zowat zijn tweede thuis geworden. Er bestaan rustigere hobby’s, maar hij zou het niet willen missen. Bovendien wist hij waar hij aan begon: “Erevoorzitter Marc Bossuyt is mijn oom, als jongeling zag ik hoe hij voortdurend met Vaste Vuist bezig was. Maar ik merkte ook met hoeveel passie en voldoening hij dat deed. Hij overtuigde me trouwens om hulptrainer bij de recreatieve groepen te worden.”
Alles begint bij vertrouwen
2017 wordt een belangrijk jaar voor Vaste Vuist. De bouw van de nieuwe sportzaal vraagt veel opvolging en daarnaast moet een voorzitter blijvend aandacht hebben voor de uitbouw van de club. “Ik wil voeling blijven houden met alle geledingen. Daarom blijf ik twee uur training geven aan de competitiemeisjes D-niveau. De competitie is nu eenmaal het uitstalraam van de club. Maar twee keer per week ben ik zelf lid: op zondagvoormiddag sluit ik aan bij de wandelaars en donderdagavond neem ik deel aan de yoga”, somt Dries op. “Het liefst van al zou ik elk lid en elke ouder aanspreken bij naam en vragen of ze tevreden zijn. Dat is helaas onbegonnen werk.”
Communicatie
Het hoofdbestuur van Vaste Vuist telt elf leden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn afdeling en takenpakket. De voorzitter coördineert alles. “We zijn in de eerste plaats een hecht team”, beklemtoont Dries. “Als er ergens iets minder gaat, is er wel iemand anders om bij te springen. Alles begint bij vertrouwen. Eens iemand de verantwoordelijkheid en het vertrouwen krijgt, volgt ook de vriendschap en de ambitie. Mijn specifieke verantwoordelijkheid binnen het bestuur is communicatie. Naar de leden en naar buiten toe. Je moet durven te zeggen wat je plannen zijn en dat je goed bezig bent.”
“De overwinning als Krak doet me natuurlijk veel plezier, dit komt ook ten goede aan de club. Het is een blijk van waardering voor het hele bestuur. Als onze vereniging slecht zou functioneren, was er van een nominatie zelfs geen sprake geweest”, besluit Dries.
(SL)
Vragenrondje p>
Wat zijn de ambities van Vaste Vuist in 2017?
“Het zijn er heel wat. In maart start de bouw van de nieuwe sportzaal. Eens de zaal er staat, willen we de topsportschool uitbreiden zodat we ook topsporters tot 14 jaar lokaal kunnen begeleiden. Momenteel kunnen ze bij ons terecht tot het zesde leerjaar. Wie verder wil met topsport moet nu naar Gent.”
Dus er komt meer aandacht voor topsport?
“”Dat is inderdaad een belangrijk uithangbord, het kan ons helpen om onze ambitie waar te maken. Ons eerste doel is om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Door de nieuwe zaal krijgen we de nodige ruimte om nieuwe disciplines op te starten, zoals G-sport. Zo kunnen we bijvoorbeeld naast G-Gym ook G-balsporten en G-dans aanbieden. Daarnaast blijven we verder inzetten op nieuwe rages, we proberen overal meteen bij te zijn. Dat is in het verleden al een sterkte gebleken van onze club. Wie dus voorstellen heeft om iets nieuws op te starten, is van harte welkom.”
Kom je daar niet mee in het vaarwater van andere sportclubs?
“We beginnen nooit een discipline als die al bestaat in Lauwe of Rekkem. Zo hebben we geen plannen om te tafeltennissen bijvoorbeeld. We zijn wel gestart met een minivoetbalschool voor de jeugd, maar die vraag kwam van de voetbalclubs zelf.”
Bij het gesprek is ook Dries’ petekind Bent aanwezig. Hij krijgt de onvoorwaardelijke aandacht, zowel van Dries als van de turners naar wie hij enthousiast zwaait. “Bent is mijn oogappel. We noemen elkaar broere. Zeker een keer per week trekken we er samen op uit, dan vergezelt hij me overal. Hij mag me alles vragen, maar daarom krijgt hij het nog niet”, lacht Dries. “Ik ben zot van hem en hij is zot van mij. Nietwaar, broere?”
Bio p>
Privé
Vrijgezel Dries Defossez (39) bracht zijn eerste 16 jaren door in Moorsele, waarna het gezin terugkeerde naar de roots in Lauwe. Hij is de dooppeter van Bent Verbeke.
Opleiding en Loopbaan
Aan Katho in Torhout haalde hij het diploma regent wiskunde. Sinds 1998 geeft Dries wiskunde in de Provinciale Tuinbouwschool in Kortrijk.
Vrije tijd
Dries is lid van de schoolraad, via Vaste Vuist is hij lid van de sportraad Menen en de provinciale commissie van Gymfed. Dries is ook onvoorwaardelijk supporter van Club Brugge.
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier