“Meer kennis betekent minder honden in het asiel”: Dierenasiel Poezewoef en hondentherapeut Honden in Nesten organiseren cursus hondentaal

Annelies Nollet, hondengedragstherapeut bij Honden in Nesten en Lies Vandevelde, coördinator van dierenasiel Poezewoef. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Dierenasiel Poezewoef in Poperinge en hondengedragstherapeut Annelies Nollet bij Honden in Nesten in Beselare zijn ervan overtuigd dat als jij je hond begrijpt en je hond jou begrijpt, er heel veel problemen voorkomen kunnen worden. Daarom organiseren ze samen een cursus hondentaal.

In een reeks van acht lessen willen ze deelnemers vooral bijbrengen hoe ze een sterke band kunnen opbouwen met hun hond. Naast het aanleren van een hond om te luisteren, te liggen, te zitten, te komen, … zitten hondenverzorgers ook vaak met andere vragen. Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom plast mijn puppy nog in huis? Waarom gromt mijn hond naar kinderen? Hoe moet ik reageren als mijn hond die dingen doet?

Op die laatste vraag willen Lies Vandevelde, coördinator van dierenasiel Poezewoef en Annelies Nollet, hondengedragstherapeut bij Honden in Nesten, een antwoord bieden in de cursus hondentaal. Dierenasiel Poezewoef opende in 2018 en vangt honden en katten uit Poperinge, Heuvelland, Vleteren en Mesen op. Vaak zijn het net de honden met die problemen die in het dierenasiel belanden.

Problemen voorkomen

“Elke maand nemen meer mensen contact met mij op, omdat ze een probleem ervaren met hun hond en nood hebben aan gedragstherapie”, vertelt Annelies. “Als ik geen oplossing kan helpen verzinnen, is de volgende halte voor zo een dier vaak het dierenasiel. Maar een nieuwe thuis vinden voor een hond met gedragsproblemen is helemaal niet evident. En dat terwijl heel veel van die problemen voorkomen kunnen worden met een beetje basiskennis.”

“Het gedrag van een hond wordt verkeerd geïnterpreteerd, wat de band tussen verzorger en dier verstoort. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde en ongelukkige honden (en verzorgers)” – Lies Vandevelde, dierenasiel Poezewoef

Daarom willen Lies en Annelies mensen vooraf informeren, voor het fout loopt. “Een veel voorkomende reden waarom een hond in het asiel terecht komt, is door miscommunicatie tussen mens en hond”, aldus Lies. “Het gedrag van een hond wordt verkeerd geïnterpreteerd, wat de band tussen verzorger en dier verstoort. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde en ongelukkige honden (en verzorgers). Een betere kennis van de taal van de hond kan de onderlinge band en welzijn van beide partijen vergroten. Dat is wat we met de cursus willen bereiken. Want als er begrip is tussen mens en hond, is de kans dat een dier in het asiel belandt veel kleiner.”

Opvoeden

Het dierenasiel voorziet de locatie, Annelies zal de lessen geven. Een formule die vorig jaar in het dierenasiel van Zwevegem al 30 tevreden deelnemers opleverde. De cursus is er in de eerste plaats voor mensen die een hond geadopteerd hebben of dat binnenkort van plan zijn. “Maar iedereen die wil leren hoe je een hond op een goede manier kan opvoeden, is van harte welkom. Ook mensen die al langer een viervoeter in huis hebben of die als vrijwilliger werken met honden”, aldus Annelies.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: De basisbehoeften van de hond, trauma en angst bij honden, hondentaal, leren op het tempo van je hond, omgaan met ongewenst gedrag, rustig wandelen aan de lijn en honden en kinderen. “Er zal ook ruim voldoende tijd zijn voor vragen en eigen inbreng van de cursisten”, besluit Annelies.

Praktisch

De eerste lessenreeks ‘Hondentaal de basis’ telt acht lessen en start op dinsdag 7 mei 2024. De lessen duren telkens van 19 uur tot 21.30 uur en vinden plaats in de Ouderdomseweg 9 in Poperinge. Het gaat om theorielessen, honden blijven dus lekker thuis. De lessenreeks kost 375 euro.

Info en inschrijvingen: www.hondeninnesten.be/theorielessen of 0478 18 86 82

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier