Marleen Vandenberghe staat aan vooravond van pensioen: “Belangrijk om kinderen veerkracht bij te brengen”
Als beginnende leerkracht leerde ze nog burgemeester Emmily Talpe lezen en schrijven, maar nu is Marleen Vandenberghe al twaalf jaar coördinerend directeur van schoolgroep CDI Ieper. Onder de Menenpoort blikt ze vooruit op het nieuwe schooljaar, het laatste voor haar pensioen.
De scholengemeenschap Centrum Dekenij Ieper (CDI) bestaat uit acht katholieke basisscholen (’t Augustijntje, Capucienen, Het Vlot, VBS Immaculata, Lyceum-Heilige Familie, VBS Sint-Jan, Sint-Jozefsschool en Sint-Michiels/Sint-Vincentius). Op 1 september trappen ruim 200 leerkrachten en meer dan 2.000 kinderen er het nieuwe schooljaar af en dat onder de hoede van coördinerend directeur Marleen Vandenberghe.
Waarom koos je voor het onderwijs?
“Ik was al dol op kinderen toen ik zelf nog een kind was. Ik deed niets liever dan babysitten en met kinderen bezig zijn. Maar ik heb ook nood aan iets creatiefs. Als leerkracht kon je ook tekenen, schilderen, muziek maken…”
Je was tien jaar directeur van de Capucienen. Was dat een kwestie van ambitie?
“Je hebt bepaalde beelden in je hoofd: zo zou ik willen dat een school eruit ziet. Ben ik daarin geslaagd? Gedeeltelijk. Je kan nooit iets opleggen aan mensen, je kan hen wel proberen te overtuigen. Soms lukt, soms lukt dat minder.”
Was het een moeilijke beslissing toen je werd gevraagd om directeur te worden van de scholengroep?
“Heel moeilijk, omdat ik dan de Capucienen achter me moest laten. Het was een job die al bestond, maar die sterk uitgebreid werd. Er kwamen veel nieuwe uitdagingen op ons af. Ik ben er ingesprongen zonder echt goed te weten waar ik aan begon. Ik heb dat heel graag gedaan, maar dat creatieve was er wel een beetje uit. Al probeerde ik wel om af en toe in dat creatieve en didactische te springen, bijvoorbeeld door schooloverschrijdende projecten op poten te zetten.”
Is 1 september nog altijd een spannend moment voor jou?
“Eigenlijk ben ik al bezig sinds 16 augustus. Of er nu kinderen door de gangen lopen of niet, dat maakt voor mij niet zo veel uit. Al is het wel aangenamer als er leven in de brouwerij.”
Een speelplaats met enkel beton daagt kinderen niet uit
Dit schooljaar starten er twee nieuwe directeurs?
“In onze school voor buitengewoon onderwijs komt er halftijds een nieuwe pedagogisch directeur, met het vooruitzicht om volgend schooljaar voltijds aan de slag te gaan omdat de huidige directeur Stefaan Veracx met pensioen gaat. Omdat ik op 1 maart met pensioen ga en Koen Schelpe, huidig directeur van Sint-Michiels, mij zal opvolgen, hebben we ook al een opvolger aangeduid voor Sint-Michiels die nu al begint mee te lopen.”
Welke nieuwigheden zijn er dit schooljaar?
“In Sint-Michiels en Zillebeke is men volop aan het plannen om de speelplaatsen een nieuwe uitdagende en kindvriendelijke inrichting te geven. We moeten af van die speelplaatsen met alleen maar beton. Dat daagt de kinderen niet uit. In Immaculata starten we een samenwerkingsproject met de Academie en onze school van Sint-Jan groeit en bloeit. Er is een verjonging bezig in de dorpskern en dat straalt echt heel erg af naar de school. Voor het eerst ooit zullen we starten met drie volledige kleuterklasjes.”
Er lopen ook enkele bouwprojecten.
“De grootste uitdaging is de bouw van een volledig nieuwe campus op Sint-Jozefsschool. De werken vlotten goed en we hopen in de loop van volgend jaar die nieuwbouw in gebruik te kunnen nemen. We hebben ook een vernieuwbouw die we binnenkort zullen starten in de Capucienen.”
“Wat voor ons ook een hele uitdaging is, zijn onze vestigingen van kleuterscholen in de Augustijnenstraat en de Oude Veurnestraat. Daar was tot twee jaar geleden een kinderdagverblijf. Na twee jaar renovatie is ondertussen al een stukje terug open in de Augustijnenstraat en er komt nog een uitbreiding in oktober. Dat zal Tijn het Konijn en Staf de Giraf heten. In de Oude Veurnestraat zijn de werken nog niet helemaal afgerond, maar we denken dat in oktober ook daar kindjes weer naartoe kunnen. We zouden graag hebben dat die allebei één site worden waarbij de kinderen van nul tot zes jaar naartoe kunnen, met een vlotte overgang tussen baby/peuter en de kleuterklas. Er zijn trouwens nog plaatsjes vrij.”
Heb je iets met de Menenpoort?
“De Menenpoort is een herinnering aan de wreedste tijd van Ieper, maar als kind stond ik daar niet bij stil. De herinnering die ik het meest koester is dat ik eens ’s avonds ergens met mijn papa naartoe ging en dat we moesten stoppen omdat het Last Post was.”
Wat betekent de Menenpoort voor jou?
“Het is belangrijk dat kinderen goed leren lezen, schrijven en rekenen. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je ze veerkracht bijbrengt. Dat heb je heel erg nodig in het leven. En ik denk dat onze voorouders die in Ieper woonden en teruggekeerd zijn, getuigen van echt veel veerkracht. Ze hebben heel de stad weer opgebouwd, doe hen dat maar na.”
Onder de Menenpoort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier