Markenaar Elwin Hofman schreef mee aan boek over homoseksualiteit
De 27-jarige Elwin Hofman uit Marke is één van de drie auteurs van het onlangs verschenen boek ‘Verzwegen Verlangen, een geschiedenis van homoseksualiteit in België’. Het boek werd vorige maand in de Permekebibliotheek in Antwerpen voorgesteld en kreeg al veel lovende kritieken.
We mochten samen met Elwin Hofman het boek inkijken bij zijn ouders in Marke. Elwin is de zoon van Geert en Katrien Demoen en de broer van Ender. Hij woont momenteel in Heverlee, maar keert nog regelmatig naar zijn thuisbasis terug. “Ik speel immers trombone in de harmonie Vooruit in Harelbeke.” Elwin volgde een masteropleiding in de geschiedenis en doet nu zijn vierde en laatste jaar doctoraat in Leuven. Hij doet onderzoek naar het gedrag dat in de 18de en de 19de eeuw als crimineel gezien werd. “Daar zitten prostituees en moordenaars in, maar een deel van wie als criminelen gezien werden, zijn de sodomieten, genoemd naar de Bijbelse plaats Sodom, waar mannen dingen met elkaar deden die niet hoorden.”
Pas in de jaren ’80 en ’90 komt er een snelle aanvaarding van homoseksuelen
Na het doctoraat hoopt Elwin nog een postdoctoraat te doen. “Ik zou graag nog de geschiedenis van de criminele ondervragingen en de technieken die daarvoor gebruikt werden onderzoeken. Het wordt echter nog afwachten wat er zich aandient.” Elwin merkte dat een aantal mensen uit verschillende universiteiten hetzelfde onderwerp, maar in een verschillende periode aan het onderzoeken waren. “Ik vond het een leuk idee om samen te gaan werken. Voordien werd er weinig onderzoek gedaan naar homoseksualiteit in ons land.”
Drie hoofdschrijvers
Aan het boek ‘Verzwegen verlangen, een geschiedenis van homoseksualiteit in België’ werkten drie hoofdschrijvers, die voor enkele delen bijgestaan werden door nog twee schrijvers. De drie hoofdschrijvers zijn Elwin, Oost-Vlaming Jonas Roelens en Antwerpenaar Wannes Dupont. Ze zijn of waren allen doctoraatsstudenten. “We hebben het boek opgevat als een brede geschiedenis van de homoseksualiteit in België. We zijn elk in een bepaalde periode gespecialiseerd”, vertelt Elwin.
Terechtstelling
Het boek begint in de late middeleeuwen. “In 1292 vonden we de allereerste terechtstelling in West-Europa terug van iemand die op de brandstapel werd gelegd, omwille van homoseksueel gedrag. Vooral in de 16de eeuw komen veel homoseksuelen op de brandstapel terecht, voornamelijk in Brugge, dat soms ‘het Sodom van het Noorden’ genoemd werd. Pas in de 17de eeuw nam het aantal terechtstellingen af. Niet dat men homoseksualiteit niet erg meer vond, de reden was meer dat steden er een slechte reputatie door kregen. Er werd nog zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan homoseksuelen gegeven. Het moest stil gehouden worden, want het zou mensen op ideeën kunnen brengen.”
Seksuele bevrijding
“In 1795 verdween sodomie uit het strafrecht. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw zien we dan echter het meest actieve vervolgingsbeleid en werd er harder opgetreden. Er zijn arrestaties op grote schaal, wat ironisch is, want de jaren zestig staan bekend als een periode van seksuele bevrijding. Pas in de jaren tachtig en negentig komt er een heel snelle aanvaarding van homoseksuelen. In de twintigste eeuw is de homobeweging sterker in Vlaanderen dan in Wallonië. Daar heeft men nog altijd de neiging om het vooral stil te houden. Pas in 2003 wordt in België als tweede land ter wereld na Nederland het homohuwelijk mogelijk.”
Geen vrolijke geschiedenis
Het boek is vlot leesbaar en telt zowel wetenschappelijke artikels als verhaaltjes. “We werkten vooral op procesdossiers, waar we getuigenissen voor de rechtbank konden analyseren.” Hoewel de homoseksualiteit geen vrolijke geschiedenis kent, is het boek niet deprimerend. “Als homoseksuelen onder de radar konden blijven, konden ze in zekere zin ook gelukkig zijn. Het boek werd bewust zo gemaakt dat je het op de trein kan lezen. Er is geen voorkennis nodig om alles te kunnen begrijpen”, besluit Elwin Hofman het gesprek.
Het boek telt 300 bladzijden en is uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Het is in vrijwel alle boekhandels te koop aan 24,95 euro.
(EDB)
Literatuur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier