Marie-Paule uit Roeselare verzamelde 3.000 koffietassen op twintig jaar tijd

Marie-Paule Bonte neemt beetje bij beetje afscheid van haar gigantische collectie. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Een kleine tien jaar geleden begon Marie-Paule Bonte (72) eerder toevallig met het verzamelen van koffiekopjes van Douwe Egberts. Twee jaar terug resulteerde dit in een bonte verzameling van wel drieduizend stuks. Nu doet Marie-Paule ze van de hand voor 1 euro per stuk.

Een passie voor verzamelen heeft Marie-Paule eigenlijk nooit gehad. “Het is louter toevallig begonnen”, vertelt deze mama van vier dochters en trotse oma van vijf kleinkinderen. Haar roots liggen in Kortrijk. 53 jaar geleden trouwde ze met Noel Vanneste en kwamen ze in Roeselare wonen. “Terwijl ik in Delhaize aan het winkelen was, vielen die kleurige ‘tassen‘ mij onmiddellijk op. Als je een kilo Douwe Egberts-koffie kocht, kreeg je er zomaar twee kopjes bij. Toen mijn ruime vriendenkring hoorde dat ik die spaarde, schoten ze ook in actie. Als ik voor hen koffie ging kopen, mocht ik de kopjes houden. Vanaf dat moment is het eigenlijk een beetje uit de hand beginnen lopen”, bekent Marie-Paule. “Met tientallen tegelijk werden ze hier afgeleverd. Ik begon rommelmarkten en kringloopwinkels af te schuimen. Via verschillende tweedehandssites kwam ik in contact met mensen die ze voor één euro per tas aanboden. We hadden er soms veertig ineens mee. Mijn man en ik zijn beiden grote koffiedrinkers maar vroeger moest dat niet noodzakelijk van dat merk zijn. Sindsdien drinken we wel Douwe Egberts. We konden ook niet anders”, lacht Marie-Paule.

nieuwe doelstellingen

De eerste exemplaren zette ze bij haar andere kopjes in de keukenkast. “Toen ik ze wat per kleur wilde rangschikken, vielen er een paar op de grond. Toen kwam mijn man in actie. Boven hadden we nog een groot stevig rek. Noël plaatste die beneden aan de muur met nog een extra beveiliging uit plexiglas zodat ze niet konden vallen. Mijn eerste doelstelling was om dat rek helemaal te vullen. Daarin had ik plaats voor vijfhonderd tassen. Toen dat aantal bereikt was, ging ik voor duizend exemplaren. Gelukkig was mijn brave man akkoord”, merkt Marie Paule op.

“Op een bepaald moment moesten we een keukenkast wegdoen en kwamen er twee rekken in de plaats. Ik was helemaal gefixeerd op dingen van Douwe Egberts en begon ook koffie- en melkkannen, dozen, suikerpotjes en zelfs reclamepanelen van dat merk te sparen. Toen ik er drieduizend had, konden we hier bijna niet meer bewegen. Ze stonden gestapeld tot tegen het plafond. Ik heb er foto’s van genomen en die doorgestuurd naar Douwe Egberts. Die reageerden daar nogal koel op en vonden dit eigenlijk niet zo speciaal”, klinkt het licht ontgoocheld, terwijl ze wat koffie inschenkt in een kopje uit haar verzameling.

“Sindsdien drinken we Douwe Egberts. We konden niet anders”

“Qua vorm zijn het allemaal identieke kopjes maar ze hebben een verschillende print. Persoonlijk vind ik die met een afdruk in Delfts Blauw het mooist. Er zitten niet echt waardevolle collector items tussen. Ze zijn allemaal in grote oplage gemaakt. Poetsen is natuurlijk een hele opgave. Daar ben je wel een paar dagen mee bezig.” Door die uit de hand gelopen hobby heeft Marie-Paule wel een heel warme vriendschap opgebouwd met Ria D’Hoop van De Geite. “Ze heeft mij enorm geholpen om mijn verzameling uit te breiden. Ze keek overal rond of ze er geen vond. Ondertussen is zij een goeie vriendin geworden.”

kleurtjes

“Zo’n twee jaar geleden rinkelde er een belletje in mijn hoofd. ‘Wat zal er met mijn verzameling gebeuren als ik er niet meer ben’, vroeg ik me af. Daarom besliste ik om mijn verzamelwoede stop te zetten. In de keuken werd alles gereorganiseerd. Vandaag staan er hier precies 1190 stuks en die doe ik nooit weg. Als ik ‘s morgens opsta en in de keuken mijn potje koffie drink, geniet ik van al die kleuren om mij heen. Dat maakt mij echt content. De rest verkoop ik nu aan een euro per stuk. Als ik er niet meer ben, gaan mijn dochters de rest onder elkaar verdelen. Mijn kleindochter heeft er al enkele uitgekozen die ze later zou willen hebben.” Geïnteresseerden mogen bellen naar 051 21 11 61. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.