Marc Bonte, peetvader van het Heistse carnaval, is teleurgesteld: “Dit jaar helaas geen stoet”
Geen maandenlange voorbereidingen deze winter. Geen carnavalsmuziek die uit de luidsprekers knalt. Want straks is er geen grote carnavalstoet in Heist. Met gemengde gevoelens kijkt Marc Bonte (61), peetvader van de wagenbouwers, naar komende zondag. Enerzijds met begrip want met deze coronapandemie mogen er geen risico’s worden genomen. Anderzijds is er enorme teleurstelling.
“Dit jaar is er geen carnavalsoptocht en dat doet pijn want Heist leeft voor carnaval. Het is bijna niet uit te leggen. Hier blijft carnaval niet beperkt tot die paar dagen van dolle feestvreugde. Carnaval is het leven zelf. Voor ons carnavalisten loop de kalender van carnaval tot carnaval.”
“Carnaval is het onbetwiste hoogtepunt van het jaar. Of je nu meerijdt, figurant bent, jureert of als enthousiast publiek naar de stoet komt kijken”, vertelt Marc Bonte die toen hij vijf jaar was voor het eerst meestapte in de kinderstoet.
Publiek van overal
“Ik heb carnaval zien veranderen en groeien. Vroeger waren hier tientallen cafeetjes maar het grootste deel daarvan is weg. Daarmee verdween voor een stuk het volkse maar tegelijk kregen de zondag- en de dinsdagavondstoet meer en meer succes. Het publiek komt van overal. Ze zakken met duizenden en duizenden naar Heist af. Een gevolg van de zorgvuldig afgewerkte praalwagens.”
“Dankzij de steun van gemeente wordt de stoet jaar na jaar professioneler, veiliger, er kwam sanitair en dat was allemaal een must door het succes. Carnaval werd het uithangbord van Heist.”
“Toen ik 36 jaar geleden mijn eerste carnavalswagen bouwde, was er weinig of geen concurrentie. Nu zijn er meer dan 30 carnavalswagens die meestrijden voor de hoofdprijzen. Ook de budgetten worden groter en groter. Een praalwagen bouwen kost tussen de 5.000 en de 20.000 euro terwijl het arbeidsintensief is. In de voorbereiding kruipt al snel een half jaar. Vanaf september besteed ik elk vrij moment, alle avonden en weekends aan de bouw”, aldus Marc Bonte die beroepshalve schrijnwerker is en wiens praalwagen zeven keer de hoofdprijs won.
“Ik kreeg ook tweemaal de prijs voor de beste verlichte wagen op dinsdag. Een dikke merci aan de gemeente voor hun fantastische steun. Ze schenken een schoon bedrag en dat was broodnodig. Veel carnavalsgroepen huren een atelier of een schuur bij een boer waarbij de huurprijs snel tot 3.000 euro jaarlijks oploopt.”
“Hopelijk blijft het schrappen van carnaval beperkt tot één keer. Al blijven er grote vraagtekens voor volgend jaar. Hoe gaat de toestand straks in september zijn? In december kan je niet halsoverkop beslissen om het voorjaar daarop carnaval te vieren. Dan geraken de praalwagens nooit op tijd klaar.”
150 figuranten
“Als er volgend jaar terug een streep door carnaval gaat dan zal dat zwaar ontmoedigen. Ik vrees dat we dan helemaal van nul moeten herbeginnen”, aldus de peetvader van het Heistse carnaval die met Bonte&Co elk jaar zowat 150 figuranten in zijn gevolg telt. “Dat is kenmerkend voor de populariteit van carnaval. De mensen komen zelf aan mijn deur bellen met de vraag of ze mee mogen.”
“In deze coronatijden is het hier doods. Zondag ga ik mijn boxen op mijn koer zetten. Mijn kleinkinderen en mijn dochter zitten in mijn bubbel en samen gaan we een hele zondag echte carnavalsmuziek draaien. Ook de buren zullen daar gelukkig mee zijn”, lacht Marc Bonte. (DM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier