Mama Tauhida én dochter Liyanah zijn schrikkeldagkinderen: “Kaartje was collector’s item”

Voor Tauhida Said en dochtertje Liyanah was het donderdag 29 februari groot feest. © Foto Coghe
Redactie KW

De kans dat iemand op 29 februari geboren wordt is 1 op 1.461. De kans dat mama én dochter op dezelfde dag jarig zijn, is 1 op 366. Maar als die verjaardag op 29 februari valt, is de kans plots heel wat kleiner: slechts 1 op 2.134.521. Toch is dat het geval bij het gezin van Diego Devriendt en Tauhida Said uit Eernegem. Mama Tauhida Said en dochtertje Liyanah zijn allebei jarig op de schrikkeldag.

Op 29 februari wordt Liyanah Devriendt 8. Of is het 2, zoals haar papa grapt? Liyanah is het oudste dochtertje van Tauhida Said (32) en Diego Devriendt (35). Het gezin woont in de Westkerkestraat in Eerengem. Liyanah (8) heeft nog een zusje, Linayah (5), maar zij is op een ‘gewone’ dag geboren.

Mama Tauhida is afkomstig uit Zanzibar. Ze kwam in 2009 met haar familie naar België en leerde in 2011 in Oostende Diego kennen. Dat ze geboren is op 29 februari is uiteraard speciaal. “Maar dat betekent niet dat we maar om de vier jaar vieren hoor!” In de jaren zonder schrikkeldag wordt er op 28 februari of 1 maart gefeest. “Het is een veelgebruikt excuus voor mensen die je verjaardag vergeten zijn”, lacht Tauhida. “Ze kunnen altijd zeggen dat ze er wel aan gedacht hebben, maar niet wisten wat te doen omdat er dat jaar geen 29 februari was …”

Toeval of berekening?

Was een bevalling op de schrikkeldag van meet af aan de bedoeling, vroegen we ons af. “Zoiets kan je moeilijk ‘met opzet’ doen? Het was zeker niet onze bedoeling om de geboortedatum van Liyanah ook op 29 februari te plannen”, zegt Tauhida. “Integendeel zelfs, ik was uitgerekend voor 6 maart, maar naarmate de bevalling naderde, begon ik te denken: laat het alsjeblieft toch niet de 29ste februari zijn! Maar de natuur kan je niet tegenhouden en toen mijn weeën begonnen op 27 februari wist ik dat de kans groot begon te worden dat het toch een schrikkeldaggeboorte zou worden.”

“Je staat daar op dat moment niet bij stil”, vult papa Diego aan. “Pas later besefte ik dat ik nu twee vrouwen in huis heb die op dezelfde dag – en dan nog de schrikkeldag – jarig zijn.

“Dat betekent niet dat we maar om de vier jaar onze verjaardag vieren”

Liyanah is enorm zenuwachtig. Ze telt de dagen af naar het grote feest dat er ongetwijfeld zal gevierd worden. Op school neemt ze wel elk jaar op 28 februari een traktaatje mee voor haar klasgenootjes, maar dit is pas de eerste keer dat ze het op de juiste dag kan doen (in 2020 viel haar verjaardag op een zaterdag).

We vroegen even na bij de leerkrachten van Liyanah of er speciale plannen zijn. “Niet echt,” klinkt het. “Uiteraard hebben we aandacht besteed aan de schrikkeldag, en dus weten de kinderen ook dat het een beetje speciaal is om op die dag geboren te worden. Zeker als je dan zoals Liyanah ook nog eens op dezelfde dag als je mama jarig bent.”

Grappige verhalen

De uitzonderlijke verjaardagssituatie is in het gezin en de vrienden- en werkkring van de ouders vaak een aanleiding tot grappen en straffe verhalen. Als ze met jongste dochter Linayah ergens komen en er wordt hen gevraagd of de vijfjarige hun enig kind is, durft papa Diego wel eens te zeggen ‘Nee, wij hebben nog een oudere dochter, die wordt 2!’.

Of zoals Tauhida die, toen er met sterke verhalen gestrooid werd, de schouders ophaalde en zei “Ik ben voor het eerst bevallen toen ik zes was.” Ook de kinderen maken er grapjes over: omwille van hun sterk op elkaar gelijkende namen worden ze door de familie ‘Lily groot’ en ‘Lily klein’ genoemd. En dan spelen ze mee … Lily klein zegt dan dat ze een grote zus heeft van 2, of Lily groot zegt dat ze inderdaad 2 is, en een kleine zus van 5 heeft.

Geboortekaartje

Papa Diego vertelt nog een leuke anekdote: “Toen Liyanah geboren werd, kregen we voorgefrankeerde omslagen toegestuurd van wildvreemden, die in een begeleidend briefje vroegen om een geboortekaartje. Uiteraard hebben we dat opgestuurd, maar we hadden kunnen vermoeden dat het geboortekaartje van onze dochter een collector’s item zou zijn”, voegt hij er lachend aan toe. (ED)