Maïka Bernard uit Poelkapelle wordt op 29 februari 16 jaar

Redactie KW

Wanneer Maïka Bernard niet op de schoolbanken vertoeft, leeft ze zich uit in dansschool Donatha of trekt ze op met vrienden uit de jeugdbeweging.

Een zestienjarige zoals een andere, ware het niet dat Maïka slechts drie echte verjaardagen heeft beleefd. De jongedame is immers op 29 februari geboren, waardoor ze tot een select groepje van ‘schrikkeljarigen’ behoort. Maïka (15) woont samen met haar ouders, vrachtwagenbestuurder Jessie Bernard (39) en kapster Kathy Bouttens (36), in de Houthulstseweg in Poelkapelle. Shakira (13) maakt het gezin compleet. Ze zit in het vierde jaar sociaal-technische wetenschappen aan het Ieperse Immaculata.

Verlaten kraamkliniek

“Als toekomstige mama met 11 maart als uitgerekende datum, stond ik absoluut niet stil bij het schrikkeljaar dat 2000 was”, vertelt mama Kathy. “Pas toen ik op 29 februari met hevige weeën in het ziekenhuis werd opgenomen, drong het stilaan tot me door. Vermits er op een dag als 29 februari traditiegetrouw geen bevallingen worden ingeleid, lag de kraamkliniek er op dat ogenblik erg verlaten bij.”

De tijd verstreek die dag en Kathy kon bijna opgelucht ademhalen. “Toen het stilaan avond werd, dacht ik dat we middernacht zeker zouden halen. Dat was echter buiten mijn eigenwijze dochter gerekend. Om 21 uur kwam Maïka ter wereld. Een kerngezonde, flinke dochter. Al kon ik maar aan één ding denken : oh neen, toch niet op een schrikkeldag !”

Een ‘specialleke’

“Mama kon op dat ogenblik enkel aan de nadelen van jarig zijn op 29 februari denken”, pikt Maïka in. “Het klopt dat je maar om de vier jaar écht jarig bent en dat een dag te vroeg of te laat vieren nooit hetzelfde aanvoelt, maar tegelijk maakt het mij zo bijzonder. Niemand vergeet overigens ooit mijn verjaardag. Bovendien ben ik niet enkel een schrikkel-, maar ook een millenniumbaby. Dubbel speciaal dus.” (lacht, red.)

“Uiteindelijk ondernam ik nog één finale poging om de jaarlijkse verjaardag van mijn dochter te veranderen”, vervolgt Kathy. “Ik verzocht de hoofdverpleegkundige om één maart als officiële geboortedatum op Maïka’s akte te noteren, een vraag die jammer genoeg niet werd ingewilligd. Achteraf gezien maar logisch zeker ?” (lacht, red.)

“Stiekem kijk ik al heel lang uit naar 29 februari”, glimlacht Maïka. “Je moet weten dat mijn vorige échte verjaardag al dateert van toen ik nog in het zesde leerjaar zat. Een eeuwigheid geleden bijna. Volgende maandag staan er op mijn school trouwens allerlei dj’s geprogrammeerd die deze zogeheten ‘verloren dag’ extra zullen opleuken. Een feestje op mijn verjaardag, die overigens maar om de vier jaar valt, wordt vast een onvergetelijke ervaring.”

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.