Maarten (20) kroont zich tot Belgisch kampioen ballonvaren en verslaat zo zijn eigen vader: “Maar hij is eerder fier dan jaloers, hoor”

Maarten Deleersnyder (midden), die vorig jaar even de jongste ballonvaarder van ons land was, mag zich voortaan ook Belgisch kampioen noemen. © GF
Redactie KW

Maarten Deleersnyder (20), die vorig jaar even de jongste ballonvaarder van ons land was, mag zich voortaan ook Belgisch kampioen noemen. De getalenteerde Kachtemnaar slaagde er in Vielsalm in om die prestigieuze titel te claimen, maar moest daarvoor onder andere… zijn vader voorblijven.

Papa Tom gaf de passie voor het ballonvaren door aan Maarten en zijn zus Romy (22). Beiden behaalden vorig jaar hun pilotenbrevet. Hij mocht zich toen zelfs even de jongste ballonvaarder van ons land noemen. “Ondertussen zijn er al verschillende jongere piloten bij gekomen, dus die ‘titel’ ben ik ondertussen al weer kwijt”, zegt hij. “Erg vind ik dat niet, het is een teken dat de sport leeft en dat de toekomst op dat vlak voor ons land mooi oogt.”

Kers op de taart

Maarten droomde er bij het behalen van zijn vliegbrevet al van om op een dag een kampioenschap te winnen. In september was het al zover en werd hij de beste jongere én sterkste Belg – met een dertiende plek – op het WK Ballonvaren in Hongarije. Zijn seizoen was met die topprestatie al geslaagd, maar het voorbije weekend zorgde hij voor een extra grote kers op de taart door zich op de Belgian Balloon Trophy tot Belgisch kampioen ballonvaren te kronen. “Ik had op voorhand gehoopt een podiumplaats te kunnen behalen, maar dat ik zou winnen had ik zelf ook niet verwacht”, reageert Maarten. “De concurrentie is immers niet min. David Spildooren eindigde tweede, maar hij mocht zich in het verleden al vier keer Belgisch kampioen noemen.”

Het BK vond plaats in Vielsalm en omvatte twee competities. “Er is een ‘algemene competitie’ waar ballonvaarders uit onder andere de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië aan deelnemen en dan is er voor België, Nederland en Luxemburg ook nog een nationaal kampioenschap”, legt Maarten uit. “Om punten te kunnen sprokkelen, moest ik negentien opdrachten afleggen. Je krijgt daar in principe zeven vluchten de tijd voor, maar finaal hebben we er door de wind maar vijf kunnen uitvoeren. Per opdracht kan je duizend punten verdienen. Die variëren van een zandzakje zo dicht mogelijk op een doel op de grond te laten vallen, tot op te stijgen en zo vlug mogelijk naar twee coördinaten te vliegen. Finaal kon ik 15.262 van de 19.000 te behalen punten sprokkelen en dat was voldoende om zowel de Belgische titel, als die in de algemene competitie binnen te halen.”

Fiere vader

Maarten is uiteraard maar wat blij met zijn Belgische titel, maar daarvoor moest hij onder andere zijn… vader achter zich laten. “Mijn pa Tom deed ook mee met een apart team en werd twaalfde in de algemene ranking”, zegt hij. “Een paar jaar geleden is hij ooit tweede op het BK geworden, maar nu sta ik dus eerder op het hoogste schavotje. Maar hij is eerder fier dan jaloers, hoor”, glimlacht Maarten. “Zelf koos ik voor een topteam dat me vanop de grond goed bij stond: mijn zus Romy, mijn nicht Faith en mijn vriendin Zita. Zonder hen was dit allemaal nooit mogelijk geweest. Ik ben trots dat ik op mijn eerste BK-deelname meteen de titel behaald heb en ook in de toekomst ga ik met plezier mijn titel verdedigen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier