Luc Timmerman (ROSC): “Zwembad Oostende was tweede thuis voor mij”

ROSC-voorzitter Luc Timmerman: “Hier vierde ik vele successen.” (foto FRO)©Picasa
ROSC-voorzitter Luc Timmerman: “Hier vierde ik vele successen.” (foto FRO)©Picasa
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Luc Timmerman (61) is de trotse voorzitter van Royal Ostend Swimming Club. Samen met de 500 leden kijkt hij met veel vertrouwen uit naar de verhuizing van het oude zwembad naar de nieuwe zwemtempel, Brigitte Becue. Toch is er ook enige heimwee.

De Royal Ostend Swimming Club is één grote familie. De club bestaat uit verschillende afdelingen: competitie, waterpolo met een tiental ploegen, recreatief zwemmen – met aqua-gym en aqua-zumba – en de Oostendse zwemschool, met watergewenning en zwemlessen.

“In 1987 sloot ik aan bij de ROSC als lid van het waterpoloteam”, opent Luc Timmerman, die afkomstig is uit Nieuwpoort. “Ik maakte leuke tijden mee met de promotie naar eerste nationale en eredivisie. Ik fungeerde 14 jaar lang als hoofdcoach van het waterpoloteam en ondertussen werd ik ook lid van het ROSC-bestuur, met Dirk Calus als voorzitter, die in 1995 Steven Vanslembrouck had opgevolgd. In 2011 werd ik zelf algemeen voorzitter van ROSC, een club met een rijk verleden.”

ROSC werd opgericht in 1922, met als thuisbasis het Maria-Hendrikapark, bij het Laiterietje . Vanaf 1933 werd ook indoor getraind en gezwommen in het Badenpaleis, nu Thermae Palace. ROSC organiseerde regelmatig doortochten in zee en Brugge-Damme, zwemmarathons, Vlaamse en Belgische winterkampioenschappen. De club had Europese, Wereld- en Olympische kampioenen in zijn rangen: Fernanda Caroen, Yvonne Vandekerckhove, Patricia Stroobant, François Deley. Ook wijlen Daniël Bossier, ex-directeur van het Stedelijk Zwembad, was één van de ROSC-vedetten.

Vele successen

.Met de opening van het nieuw Stedelijk Zwembad op 29 mei 1976 brak een nieuw tijdperk aan, met een stijgend aantal clubleden, de organisatie van Vlaamse en Belgische kampioenschappen en een eigen clublokaal, waar vele leden hun tweede thuis hadden.

“Ook voor mij is het stedelijk zwembad al meer dan 30 jaar een tweede thuis”, zegt Luc, die ook nog steeds jeugdtrainer waterpolo is. “Ik heb de bloeiperiode in het Badenpaleis niet meegemaakt. Maar dit stedelijk zwembad maakte ik mee als zwemmer, waterpolospeler, trainer en bestuurslid. Hier heb ik vele successen gevierd, ontgoochelingen opgelopen, vrienden leren kennen, binnen en buiten de club. De sportieve hoogtepunten waren de Belgische winterkampioenschappen, de jaarlijkse Speedo-meetingen, de titels en promoties van het waterpoloteam en de leuke after-swims in ons clublokaal.

“Nu zit er natuurlijk al een tijdje sleet op het zwembad. Ons clublokaal werd te klein om mensen te ontvangen. Het regent soms binnen. De verwarming, de betegeling, de trappen, de gewelven… lieten het soms afweten en je ziet overal betonrot in het gebouw. Positief is het buitenbad, dat we in de zomer konden gebruiken en recent nog in het kader van de coronamaatregelen.”

Uitkijken naar verhuizing

Bij ROSC wordt uitgekeken naar de verhuis naar het nieuwe Zwembad Brigitte Becu. Tot 30 april mag nog getraind worden in het vertrouwde zwembad, maar dan gaat de deur definitief op slot.

“Er werd rekening gehouden met onze wensen bij de realisatie van het nieuw zwembad”, weet Luc Timmerman. “Er is 50 procent meer water om aan sport te doen. Er zijn twee banen meer in het Olympisch bad met beweegbare bodem, plus een klein bad van 25 op 10 m. Dat betekent dat er meer ruimte, meer tijd en meer mogelijkheden vrijkomen voor al onze afdelingen. Straks kan recreatief zwemmen voor de bezoekers uitstekend gecombineerd worden met de volledige werking van de zwemclubs. Het wordt top voor de zwemsport in Oostende.”

“Echt zwempaleis”

“Corona heeft zwaar ingebeukt op ons clubleven. Er mocht niet of slechts in bubbels getraind worden. Enkele leden hebben zelfs afgehaakt. Onze atleten missen al een jaar hun competities, want er werden geen wedstrijden georganiseerd. Uiteraard kijkt iedereen uit naar de verhuis. We krijgen een prachtig zwembad tot onze beschikking en ik hoop, als ons leven weer een beetje normaal wordt, dat we onze clubactiviteiten weer op kruissnelheid kunnen hervatten, met nieuwe leden, met nieuwe ambities, nieuwe records.”

“We verliezen ons clublokaal, maar de cafetaria van het nieuwe zwembad lijkt me gezellig en acht procent van ons verteer vloeit terug naar de clubkas. De tijd zal uitwijzen of het een goede beslissing was om het nieuwe zwembad, daar in Mariakerke, neer te poten. Ik geloof alvast, in alle opzichten, in het daverend succes van ons nieuwe thuishaven, voor mij een echt zwempaleis.”

Ook Stefan Tanghe en Marc Felix, zonen van de architecten van het complex, nemen afscheid van het oude Stedelijk Zwembad van Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier