Lisa Rietmaecker in Washington DC: “Ik was een huismus, maar nu wil ik de wereld zien”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Geboren en getogen aan het ‘zèètje’ besloot Lisa Rietmaecker (25) uit Oostende in 2014 om toch nog iets meer van de wereld te zien dan enkel de Koningin der Badsteden. Het bracht haar overheen de Grote Plas, tot in Washington, DC. En straks voert de reiskriebel haar zelfs naar Nieuw-Zeeland.

Vertel eens Lisa, hoe ben je in de States terechtgekomen?

“Ik had altijd al tegen mijn ouders gezegd dat ik later ofwel in Engeland, ofwel in de Verenigde Staten wilde gaan wonen. Net na mijn eindexamens in de logopedie surfte ik wat rond op het internet, op zoek naar informatie over groepsreizen naar Amerika. Per toeval stootte ik op een artikel over een meisje dat in de States werkte als au pair. Ik ben er meteen nog meer over beginnen opzoeken en een week later was ik al ingeschreven bij een Belgische organisatie, die met een Amerikaanse au pair-organisatie samenwerkte.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

“Op 30 november 2014 arriveerde ik bij mijn eerste gastgezin in Capitol Hill, Washington DC, waar ik een jaar heb gewoond. Ik hield ervan om te wonen in die supermooie buurt en ging quasi elke dag met de baby, waarvoor ik mocht zorgen, wandelen op de National Mall, langsheen de verschillende monumenten en het Witte Huis.”

Vanwaar die uitgesproken voorkeur voor de Verenigde Staten? De wereld heeft zo veel moois in de aanbieding…

“Tja, de droom om naar de States te reizen heb ik al altijd gekoesterd. New York, California, de natuur, Las Vegas, het was voor mij één grote droom om dat ooit allemaal te kunnen bezoeken. Ik was ook razend benieuwd naar de Amerikaanse cultuur, de sporten zoals baseball, het eten, en noem maar op.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

“Ik heb er bijna twee jaar gewoond en enorm veel gezien, en ik ben alleen nog maar verliefder geworden op het land. En er is nog super veel te ontdekken! Het is intussen mijn droom om er uiteindelijk ook definitief te gaan wonen. Wanneer je je inschrijft als au pair heb je de keuze uit een groot aantal landen, maar ik heb de lijst niet eens bekeken. Het moest en zou Amerika zijn… Maar ik ben na dit avontuur zeker gebeten door de ‘travelbug’. Ik wil de héle wereld zien nu, niet alleen Amerika.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Wat vonden je ouders en vriendenkring van je verhuizing en het feit dat je zo ver weg was?

“Mijn familie en vooral mijn ouders stonden er sceptisch tegenover, omdat het zogezegd een ‘leeg’ jaar zou worden, in plaats van in België werk te zoeken en te sparen. Aanvankelijk waren ze er heel erg tegen, maar ze wisten dat ze me eigenlijk toch niet konden tegenhouden. Uiteindelijk waren ze ook wel blij voor mij. Bovendien is het via Skype en Messenger makkelijker dan ooit om contact te blijven houden. Mijn vrienden waren erg blij voor mij en vonden het super dat ik mijn droom zou gaan waarmaken.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Zijn er in die periode ook bij jou op bezoek gekomen?

“Jazeker. Mijn zus en mama zijn in de zomer van 2015 voor twee weken op bezoek gekomen. We zijn dan samen naar New York en naar de Bahama’s geweest.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Wat zijn de mooiste herinneringen die je meeneemt uit je verblijf in de USA?

“Mijn mooiste herinneringen zijn mijn vriendinnen die ik daar heb ontmoet en de zotte avonturen die ik met hen heb meegemaakt. Ik heb er beste vriendinnen gemaakt voor het leven, uit verschillende delen van de wereld: Engeland, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Duitsland… Mijn hostkindje heeft ook een bijzondere plek in mijn hart. Hij is echt mijn broertje geworden en ik heb met hem heel bijzondere momenten meegemaakt. En natuurlijk zijn ook de vele plekken die ik heb gezien herinneringen voor het leven.”

Zijn er ook moeilijke momenten geweest?

“Vooral in mijn tweede jaar daar heb ik moeilijke momenten meegemaakt, omdat ik van gezin moest veranderen. Ik ben veel verhuisd in mijn tweede jaar en dat was zeker niet makkelijk. Maar ik heb nooit heimwee gehad. Ik had te veel plezier en was te druk bezig om veel aan thuis te denken.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Intussen ben je net terug thuis uit de States, maar in oktober wacht alweer Nieuw-Zeeland. Wat ga je daar doen?

“Ik heb een werk- en vakantievisum voor Nieuw-Zeeland aangevraagd en gekregen. Ik ga er dus eigenlijk vooral om te werken, maar in mijn vrije tijd ga ik Nieuw-Zeeland rondreizen. Hopelijk kan ik dan ook een reisje meepikken naar Australië en de Fiji-eilanden, aangezien dat er relatief dicht bij ligt.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Waar precies zal je dan gaan wonen?

“Dat is nog niet helemaal zeker. Ofwel wordt het Auckland, ofwel Christchurch op het ‘southern island’. Eén van mijn beste vriendinnen woont daar, net als een andere goeie vriendin. We denken eraan om samen te wonen, maar dat is nog niet honderd procent zeker.”

Wat verwacht je van Nieuw-Zeeland? Ben je al helemaal voorbereid?

“Ik verwacht heel mooie natuur te zien. Iedereen zegt dat het één van de mooiste landen ter wereld is en dat de mensen super vriendelijk en laidback zijn. Maar ik denk dat een jaar er wonen toch wel zeker genoeg zal zijn. Het is een klein land, en naast de natuur is er niet erg veel te beleven.”

Lisa Rietmaecker in Washington DC:

Heb je al plannen om na dat jaar te gaan doen? Blijf je avonturieren?

“Ik zal zéker blijven avonturieren. Voor ik vertrok naar Amerika was ik een totale huismus, maar nu wil ik de wereld zien. Uiteindelijk wil ik me graag vestigen ergens in Engeland. In België wil ik echt niet meer wonen, het is veel te klein voor mij geworden.”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.