Francky Vanbrabant in Kroatië: “De aanvragen stromen binnen sinds ‘Met Vier In Bed'”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Recent nog was zijn b&b te zien bij ‘Met Vier In Bed’ en dat heeft zijn zaak duidelijk geen windeieren gelegd, vertelt Markegemnaar Francky Vanbrabant, die met Nostromo een bed & breakfast helpt runnen in Kroatië. Locatie van al dat moois: het vissersdorpje Funtana in Istrië.

Francky Vanbrabant runt in eigen land drie aannemersbedrijven in Desselgem – Litubel Parket, Sanitair Vanbrabant en C&C Projects, dat zich specialiseert in wooninrichting en kleuradvies. Maar daarnaast heeft hij sinds enkele jaren dus nog een nieuwe uitdaging gevonden in een eigen b&b in Kroatië.

Hoe lang bestaat Nostromo al?

“We zijn bezig aan ons vierde seizoen en elk jaar krijgen we meer bezoekers over de vloer. Recent kwam onze deelname aan ‘Met Vier In Bed’ op televisie, een ‘wedstrijd’ die we bovendien ook wonnen. Dat heeft voor een explosie aan extra aanvragen gezorgd. Sowieso raakten onze zomermaanden al vlotjes volgeboekt, maar nu marcheert het ook lekker iets later op het seizoen.”

Francky Vanbrabant in Kroatië:

“We hebben onze deelname zeker niet beklaagd. Iedereen respecteerde de andere kandidaten en pakte het positief aan. Ik vind ook dat we in beeld zijn gekomen zoals het ook in het echt was, er werd weinig geknipt en nog minder in scène gezet of gemonteerd. En voor ons was het leuk om eens te kunnen tonen hoe mooi Kroatië wel niet is.”

Je combineerde het in het begin met je zaken als zelfstandige aannemer in België. Blijf je nog altijd zo tewerk gaan of ben je toch steeds vaker in Kroatië te vinden?

“Ik blijf het voorlopig nog altijd combineren, ja. Maar alle vakantieperiodes en alle verlengde weekends ben ik in Kroatië te vinden. Sowieso ben ik elke maand wel in onze b&b aanwezig. 1.300 kilometer is niet het einde van de wereld, al zeker niet met het vliegtuig van Charleroi, maar eigenlijk ook niet met de auto. Ik doe die tocht ook altijd in één ruk, samen met mijn partner Julija.”

Francky Vanbrabant in Kroatië:

“We werken er samen met een jong koppel, eigenlijk de buren van het pand. Jaro en Ana zijn er het hele jaar door om de zaken op wieltjes te laten lopen. In de drukste periodes zijn Julija en ik ook van de partij. Toen we het huis begonnen te renoveren, bood Jaro spontaan aan om de tuin te onderhouden. Eens alles klaar was, vroeg hij of hij niet bij ons aan de slag kon blijven. Het leek ons een geschikte oplossing om op die manier te werken, zo kon ik ook nog in België actief blijven.”

Wat trok je zo aan in het land?

“De rust, de zee, de zon, het water… Maar ook het uitstekende eten, dat bovendien erg betaalbaar is. Tien jaar geleden ongeveer had ik een reportage over Kroatië gezien op televisie en ik was op slag verliefd.”

Francky Vanbrabant in Kroatië:

‘Het is te ver’, ‘er is daar niets te beleven’, ‘Frankrijk en Spanje zijn zo veel mooier’… Bestaan die vooroordelen nog ?

“Dat denk ik wel, terwijl het eigenlijk niet zo heel ver is. Ik vind het zeker even mooi als Frankrijk of Italië, maar zoals gezegd: alles is er een stuk goedkoper. Het toerisme begint beetje bij beetje te groeien. In het begin keek ik nog in de achteruitkijkspiegel als ik een auto met een Belgische nummerplaat had gekruist (lacht). Maar waarom zouden de mensen niet naar hier op reis komen? Je kunt hier alle leuke dingen doen zoals op andere zonnige bestemmingen. De zee ligt vlakbij, er is een aquapark op wandelafstand, voor de kinderen is er een plezant dino-themapark… Wie wil, kan zich zelfs wagen aan een dagje valschermspringen.”

Francky Vanbrabant in Kroatië:

Je hebt een leegstaand restaurant helemaal zelf omgebouwd. In welke taal trek je je uit de slag als je documenten of vergunningen moet aanvragen?

“De jongere generatie spreekt behoorlijk Engels, de ouderen hebben nog wat kennis van het Duits, dus dat lukt voor de dagdagelijkse conversaties. Voor het aanvragen van de documenten of de vergunningen heb ik het geluk dat ik een beroep kan doen op Jaro, die de taal en de specifieke vaktermen meester is.”

Je hebt een verleden in het wielrennen. Zit je er nog vaak op de fiets?

“Ik heb inderdaad nog gekoerst en de b&b is qua inrichting dan ook een beetje wielergetint, met foto’s van wielerhelden als Briek Schotte, Eddy Merckx of Patrick Sercu. Ik heb hier een tochtje van zo’n 40 km uitgestippeld voor de wielertoeristen die hier in de regio willen gaan fietsen, en soms ga ik nog eens mee. Maar erg vaak zit ik niet meer op de fiets.”

Francky Vanbrabant in Kroatië:

Denk je op een dag helemaal in Kroatië te blijven plakken, of wordt het voor altijd heen en weer pendelen?

“Ik voel me nog altijd een Belg en ik zal hier altijd iets willen hebben om op terug te vallen. Maar later, als ik het werk afbouw, wil ik daar wel graag voor langere periodes wonen.”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.