Leer zwemmen als een zeemeermin in Nieuwpoort: “Het ziet er gek uit, maar het is zo leuk”
In het stedelijk zwembad van Nieuwpoort lijkt een sprookje tot leven te komen. Zeemeerminnen, met prachtige blauw met roze staarten, zwemmen sierlijk door het water. “Iedereen wil net zo kunnen zwemmen als Ariël de kleine zeemeermin,” zegt zwembadbeheerder Evelyn Vyvey.
Evelyn vertelt over nieuwe initiatieven om het zwembad weer op volle toeren te laten draaien. “We proberen aan elke zwemmer te denken, of het nu gaat om baantjeszwemmers, schoolzwemmen, clubs, individuele zwemmers, spelnamiddagen, reeksen of cursussen. Het afstemmen van alle gebruikers op elkaar is een hele klus in dit zwembad met 6 banen.”
De lessenreeksen zeemeerminzwemmen slaan enorm aan, vooral bij kinderen tussen 8 en 10 jaar. “Het is absoluut niet makkelijk om te zwemmen met een grote staart, maar gelukkig hebben we een professionele lesgeefster.”
Autisme
Op een gegeven moment kwam de vraag of een jongeman van 25 met autisme kon deelnemen aan de zeemeerminzwemlessen om zijn levensdroom waar te maken. Dankzij de tussenkomst van de zwembadbeheerder in overleg met lesgeefster Caroline Pelgrim, zijn LO-leraar en zijn ouders, werd inclusie mogelijk gemaakt. Dries’ deelname als enige jongen verliep vlot en zijn droom van zwemmen als een zeemeermin werd werkelijkheid. Wekelijks neemt hij met veel plezier deel aan de lessen. Zijn eigen zeemeerminnenstaart is zijn volgende droom.
“Ik vind het leuk om in het water te zijn. Je bent vrij en dat maakt mij écht blij” – Dries
“Toen het zwembad bekend maakte zeemeerminlessen te geven, liep het storm met aanmeldingen. Er was ontzettend veel vraag naar, maar nu gaan we helemaal los”, zegt Vyvey enthousiast. De deelnemers leren eerst de basisprincipes, want zwemmen met een staart is zeker niet eenvoudig. “Het is toch even wennen als je benen ineens aan elkaar zitten en je alleen je tenen kunt bewegen.” Zodra de deelnemers dat onder de knie hebben, begint het leukste deel: de trucjes. Ze leren onder meer koprollen maken, de handstand en zigzaggen door het water. Na de cursus ontvangen de deelnemers een diploma.
Toch valt die eerste plons nog niet mee. “Het water is zo koud”, roepen Sura, Haike en Paisley. Na een paar keer heen en weer zwemmen, klimmen ze uit het bad. Op hun billen schuifelen ze naar de andere kant want lopen met een staart, dat lukt niet. ”Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het is zo leuk”, zegt Haike. Vervolgens duiken ze vanaf de kant het water weer in. “We zwemmen heel snel door het water, we zijn net supervissen.”
Zeemeerminstaart
Zelfs na enkele weken blijft het aantrekken van de staart een uitdaging. De voeten gaan in een grote flipper en vervolgens trekken de deelnemers een gekleurde doek met schubben over hun benen. Voor Dries (25) kan de pret niet snel genoeg beginnen. “Het is zo cool om als zeemeermin te zwemmen,” glimlacht hij. “Ik vind het gewoon leuk om in het water te zijn, je bent vrij, en dat maakt mij écht blij.”
Adem inhouden
Haike, één van de zeemeerminnen: “Bij het zeemeerminzwemmen zijn je voeten aan elkaar geplakt,” legt ze uit. “Je hebt onderaan een vin waar je je voeten insteekt en daarover gaat de stof van je staart. Tijdens de lessen leer je hoe je moet zwemmen zonder je benen te gebruiken. Dat is echt super vermoeiend voor je buikspieren!” Paisley vult enthousiast aan: “Precies! We proberen dan trucjes uit om als echte zeemeerminnen onder water te blijven. Koprollen of in een trein zwemmen met anderen. Maar het moeilijkste is een achterwaartse koprol. Je benen moeten dan helemaal mee draaien met je lichaam en dat is echt niet makkelijk. En je adem lang genoeg inhouden. Daar moet ik echt nog op oefenen.”
Sura vult aan: “Ik ben echt een waterrat”, verklaart ze vrolijk. “Als ik aan het zwemmen ben, wil ik soms een echte zeemeermin zijn. Ik wil zo lang mogelijk onder water blijven en gewoon vrij zijn. Het allerliefst zou ik tussen de vissen kunnen zwemmen. Niet met extra zuurstof of zo, maar door mijn adem in te houden.”
Gewoon oefenen
Dries glimlacht breed. “Je moet snel kunnen zwemmen. De trucjes traag doen lukt zeker niet. Ook wanneer je met andere zeemeerminnen samen zwemt, moet je snel genoeg gaan zodat degene die onderaan zwemt ook nog lucht kan happen.” Of het moeilijk is? “Dat hangt af van hoe snel je het onder de knie hebt,” legt hij uit. “Sommige kinderen hadden net leren zwemmen, en voor hen ging het wat moeilijker. Maar ze bleven gewoon oefenen, en nu kunnen ze het ook.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier