Landbouwers protesteren tegen trage wegen in Ingelmunster
Dinsdagavond was het niet enkel voor, maar ook tijdens de gemeenteraad heel druk in en rond de gemeenteraadszaal van Ingelmunster.
De Landelijke Gilde, KVLV en KLJ daagden massaal op om op de gemeenteraad het standpunt van de meerderheid te horen over het dossier trage wegen in Ingelmunster. Zes tractoren arriveerden luid claxonerend aan het gemeentehuis, waarna voorzitter Frans Verdure van de Landelijke Gilde de burgemeester toespraak. Daarna werd een beperkte delegatie ontvangen in het kabinet van de burgemeester.
CD&V-fractieleider Jan Defreyne van de oppositie gaf uitvoerig uitleg over het dossier trage wegen. Hij stond stil bij de Atlas van de Buurtwegen van 175 jaar geleden. “In die 175 jaar is de wetgeving rond bouwen sterk gewijzigd. De wetgeving inzake mobiliteit werd op het punt van deze Atlas van de Buurtwegen niét gewijzigd. De landbouwsector is sterk geëvolueerd. Van handenarbeid, van paard en kar, kleine landbouwwerktuigen (in 1841) naar grote landbouwmachines, die slechts rendabel zijn op grote oppervlakten. Het doorsnijden van grote percelen met nieuwe trage wegen of opgewaardeerde trage wegen is dan ook zonder meer schadelijk voor de betrokken land- en/of tuinbouwers.”
Het raadslid wilde ook weten wie vraagt naar trage wegen en stond stil bij het financiële plaatje. “De raming voor de 14 kilometer trage wegen aan 50 euro de lopende meter bedraagt 700.000 euro. We vrezen zelfs dat dit bedrag nog onderschat is.”
Burgemeester Kurt Windels verwees naar de vorige CD&V-meerderheid. Hij somde vier zaken op die in 2011 in hun beleidsvisie stonden. “Het verbaast ons dat de vorige meerderheid die deze tekst opstelde plots de grootste tegenstander van haar eigen woorden is geworden”. De burgemeester somde op wat de huidige meerderheid al had gedaan, namelijk die 25-tal trage wegen aan een bevraging onderworpen en toekomstgericht daar een visietekst over maken.
“Onze doelstelling is drievoudig: bestaande trage wegen goed onderhouden, want daar moeten we inderdaad werk van maken. Bekijken welke trage wegen we kunnen herstellen. Alles communicatief ondersteunen. We zijn nu in een stadium van overleg, met de adviesraden en de betrokkenen. Zopas ontving ik een delegatie van de Landelijke Gilde in mijn kabinet. Ook in de toekomst nodigen we uit tot overleg. Iedereen weet dat ik de man van het overleg en de consensus ben, niet van het conflict. Ik wil dan ook dat dit overleg op een serene en niet-gepolitiseerde manier kan gebeuren”, besloot de burgemeester zijn betoog.
(PADI – Foto’s FODI)
Landbouw
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier