Boerenbond plaatst 1.500 bermbordjes tegen zwerfvuil op platteland

Melkveehouder Fabian Devriendt klopt samen met Luc Messely, provinciaal voorzitter van de Boerenbond, een paaltje in de grond. © NVH
Redactie KW

Bij een melkveebedrijf in Heule is de nieuwe campagne tegen zwerfvuil op het platteland van de Boerenbond en de Landelijke Gilden West-Vlaanderen voorgesteld.

“Ik hou het proper, jij toch ook.” Het is één van de slogans op de bermbordjes waarmee de Boerenbond en Landelijke Gilden de voorbijganger attent wil maken op het feit dat sluikstorten in bermen, op weiden en akkers niet door de beugel kan. In West-Vlaanderen worden de komende dagen zo’n 1.500 bordjes verspreid, want volgens de Boerenbond is het vijf voor twaalf. “Er wordt al zodanig veel gesensibiliseerd en toch treffen heel wat boeren op hun weides en akkers nog glas, blikjes, plastic verpakkingen en ander afval aan”, zegt Luc Messely, provinciaal voorzitter van de Boerenbond.

Wanneer het gras wordt gemaaid, wordt dit alles gereduceerd tot minuscule deeltjes. De koeien krijgen dat binnen terwijl ze eten en worden ziek. Met alle gevolgen van dien.” Volgens Messely is het ook voor de mensen zelf schadelijk. “Het afval dat op akkers wordt gegooid en wordt gemalen, komt ook in de voedselconsumptie terecht.”

Economisch verlies

Melkveehouder Fabian Devriendt uit de Mellestraat in Heule beaamt het probleem. “De stad Kortrijk heeft de berm vorige week gemaaid en alweer liggen hier blikjes bier en ander afval”, zegt Devriendt. “Hetzelfde voor onze weides. Wanneer een koe een gemalen blikje opeet, maakt dat gaatjes in haar maag. Ze wordt ziek en als we geluk hebben, kunnen we ze behandelen. In het slechtste geval moeten we ze laten gaan. Voor ons is dat economisch verlies.”

“Sluikstorten heeft grote gevolgen en dat alleen omdat mensen te gemakzuchtig zijn” – melkveehouder Fabian Devriendt.

Blikjes bier in de berm zijn wekelijkse kost op het erf van Fabian Devriendt.
Blikjes bier in de berm zijn wekelijkse kost op het erf van Fabian Devriendt.© NVH

Devriendt hoopt dat de bordjes de mensen bewust maken van hun gedrag. “Sluikstorten kan niet. Het heeft grote gevolgen en dat alleen omdat mensen te gemakzuchtig zijn. Ik denk dat velen niet goed beseffen welke schade ze ermee aanrichten. Hopelijk kan deze campagne daar verandering in brengen.”

(nvh/ foto nvh)