Label ‘100 % West-Vlaams’ voor Ingelzwam: “Blij ambassadeur te zijn voor de champignonkwekers”

Annick Vandecasteele tussen haar oesterzwammen.© GF
Annick Vandecasteele tussen haar oesterzwammen.© GF
Wouter Vander Stricht

In de Dossestraat in Ingelmunster zijn Annick Vandecasteele en Johan Tack de drijvende krachten achter champignonkwekerij Ingelzwam. Ze zijn ambassadeurs van hun product en zijn terecht fier op hun label ‘100 % West-Vlaams’.

Naast zijn werk bij Ingelzwam, helpt Johan Tack ook vaak mee in Destaco, de zaak van hun zoon die instaat voor klimatisatie in onder meer champignonkwekerijen. “West-Vlaanderen is de bakermat van de champignons”, licht Annick Vandecasteele toe. “De reden daarvoor ligt in het feit dat onder impuls van Inagro heel wat vlassers overschakelden op een andere teelt. Maar waar we vroeger met een stuk boven de 100 telers waren, is dat nu al fel teruggevallen. Het is ook een arbeidsintensieve bezigheid. Je moet telen wanneer het moment rijp is en dat kan iedere dag van de week zijn.”

Liefde voor de stiel

Annick werpt zich op als een ambassadeur voor haar product. “Ik doe ook drie markten, in Tielt, Aalter en Landegem, waar ik uitsluitend diverse variëteiten champignons verkoop. En ook aan de zomerpicknick van de provincie zal ik zeker meedoen, ik ben fier op ons label ‘100 % West-Vlaams’.”

Het koppel runt de zaak al sinds 1988. “Je doet het uit liefde voor de stiel. Het is niet altijd gemakkelijk geweest, omdat de prijs vaak onder druk kwam te staan. Dat is nu gelukkig wat verbeterd, maar het betekende ook dat heel wat collega’s er de brui aan gaven.”

Oesterzwammen

Daar waar vroeger bij Ingelzwam vooral witte en bruine paddenstoelen gekweekt werden, zijn de oesterzwammen nu de specialiteit. “Voor de witte en bruine paddenstoelen komt onze compost van Sterckx in Roeselare, voor de oesterzwammen komt dat van een Nederlandse leverancier.” Het procedé is vrij gelijkaardig. Op in folie gewikkelde balen stro laat men de sporen ontkiemen. “Dat doen we door ze te laten ‘schrikken’, we laten de temperatuur zakken van 25 naar 18 graden. Daardoor gaan de knopjes zich ontwikkelen en worden het champignons en zwammen.”

Bij haar kwekerij baat Annick een winkel uit die dagelijks – behalve de momenten dat ze op de markten staat – open is. “We verkopen hier verschillende soorten paddenstoelen, maar ook nog wat andere groenten die we van boeren uit de buurt halen. We steunen elkaar daar in. Want lokaal kopen is toch wel een meerwaarde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier