Kustondernemers reageren op wensbeeld nieuwe Zeedijk in De Panne: “Zullen we nog onze terrassen en strandcabines kunnen zetten?”
“Ik hoop dat er nog plaats is voor ons op het strand nu de toekomstige Zeedijk zoveel breder wordt.” Elianne Bartholomeus, die al 34 jaar het gezicht is van Cabine Maria op het strand in De Panne, maakt zich zorgen over het wensbeeld van de nieuwe Zeedijk dat meerderheidspartijen Het Plan-B en ACT!E recent hebben voorgesteld tijdens de gemeenteraad. En Elianne is niet de enige die met vragen zit over de toekomst van de badplaats.
Vorige maand toonde het bestuur van De Panne een aantal conceptbeelden van hoe zij de nieuwe Zeedijk zien. Het idee is een baai te creëren met groen en duinen en een dijk die zich uitstrekt tot aan de planché op het strand. Op het wensbeeld is te zien dat de dijk wordt opgesplitst in een deel voor fietsers en andere gebruikers en een deel voor wandelaars. Het betonnen strandpad wordt met één meter verhoogd om De Panne te wapenen tegen het stijgende zeewater door de klimaatverandering. Nu is de Zeedijk een rechte lijn, maar er is het idee om er een golvende as van te maken met kronkelende paadjes en belevingspunten.
Bezorgde kustondernemers
Voor de kustondernemers is de Zeedijk hun broodwinning. Zij hebben de toekomstbeelden dan ook al goed bekeken. Filip Dequeecker runt er Arizona, een bedrijf dat al sinds 1936 bestaat en gocarts en fietsen verhuurt. “De Zeedijk is al decennia ons werkgebied en is tot nu een rechte strook. Vandaag heeft het zijn beperkingen om alle recreanten samen te laten genieten. Het wensbeeld is een mooie aanzet om de verschillende noden te verzoenen. Ik denk maar aan een mooi ingebedde zeewering en een dynamische wandeldijk. Het is me echter nog niet duidelijk hoe het recreatieve fietsen en het gocarten hun plaats krijgen. Ik vertrouw erop dat de klassiekers van de kust, zoals het gocarten en de strandcabines, opnieuw hun plaats zullen krijgen.”
Diezelfde bezorgdheid horen we bij Elianne Bartholomeus. “De grote ontbrekende factor op die conceptbeelden zijn de afmetingen. Als je de Zeedijk verbreedt, een helling maakt naar de verhoogde planché en zorgt voor extra groen, waar is er dan nog plaats voor de ‘cabiniers’ die op het strand parasols, ligbedden en windschermen verhuren? We zijn nog maar met zeven. Hopelijk wordt onze toekomst niet geboycot door die nieuwe Zeedijk. Voor mij hoeft het alvast niet zo extreem te zijn. Een duinenlandschap oogt misschien mooi, maar het zal ontzettend veel mankracht vragen om de paden te onderhouden. Ik zou eerder kiezen voor een Zeedijk die beter aanleunt bij het familiale karakter van onze badplaats. Kinderen die het helmgras in dat duinenlandschap zullen vertrappelen, zal het bestuur waarschijnlijk niet graag zien. Tot slot vraag ik me af hoeveel de toeristen nog zullen zien van het zeezicht als ze op een terrasje zitten, gezien het bestuur de planché één meter wil verhogen.”
“De grote ontbrekende factor op die conceptbeelden zijn de afmetingen” – Elianne Bartholomeus
En dan is er nog de horeca. Kim Rohart runt op de Zeedijk vijf horecazaken met samen meer dan 1.200 terrasplaatsen. “Het wensbeeld oogt magnifiek, mooi en trendy. Het is een pluspunt dat het wandel- en fietsverkeer achter de terrassen zal plaatsvinden. Dat het bestuur wil afstappen van een rechte Zeedijk kan ik begrijpen. De beplanting zal het zand beter vasthouden. Wat me wel zorgen baart, is hoe groot de terrassen zullen mogen zijn en in welke vorm ze ingericht zullen worden. Ik zou alvast kiezen voor een rechthoek zodat we de ruimte optimaal kunnen gebruiken. Zoals ik het nu zie op die conceptbeelden worden de terrassen tot een kwart kleiner, dat kan niet de bedoeling zijn. Dat De Panne nood heeft aan een nieuwe Zeedijk staat vast. Veel kustondernemers investeerden reeds in een hedendaags terras en dat staat nu vaak in contrast met de verouderde Zeedijk. Ik hoop dat er tijdens de werken rekening zal gehouden worden met de ondernemers door zoveel mogelijk gefaseerd te werken, zoals dat ook gebeurde bij de heraanleg van de Zeelaan. De planché, het betonnen strandpad, kan een oplossing zijn om onze zaken via het terras toegankelijk te houden.” (GUS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier