Kunnen West-Vlaamse robots de horeca redden?
Kunnen we straks weer veilig op café of restaurant dankzij robots? Als het van ZoraBots afhangt wel. Het Oostendse roboticabedrijf stelde een speciaal horecapakket samen. Voor elke zaak een identiteitskaartlezer, een camera die onder meer je koorts meet, een printer die voor elke klant een menukaart drukt en een CO2-meter om de luchtkwaliteit te controleren. “Als de regering Jambon groen licht geeft, kunnen wij in een maand de hele Vlaamse horeca van zo’n pakket voorzien.”
ZoraBots is bekend van onder meer de robot Zora, die activiteiten voor senioren in woonzorgcentra stimuleert. Het laatste jaar legde het bedrijf zich toe op technologische oplossingen voor de coronacrisis. Het bedrijf komt nu met een technologiepakket voor de horeca, waarmee cafés en restaurants gecontroleerd weer open kunnen. “En we zijn klaar om dat snel te implementeren”, zeggen zaakvoerders Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.
“We vroegen aan enkele horeca-uitbaters in de regio Oostende wat ze nodig hebben om veilig te kunnen openen”, vertelt Fabrice. “Dat is niet met een balpen en papiertje om je naam in te vullen, zoals afgelopen zomer. Er zaten nog nooit zoveel Bart De Wevers of mensen met andere valse namen op restaurant. Maar het is ook niet aan de uitbater om dat te controleren. Die wil gastheer of -vrouw zijn, geen gendarm .”
Camera en CO2-meter
Het pakket bevat onder meer een lezer waar je je identiteitskaart in kan stoppen. “Zo is de klant meteen geregistreerd. Daarnaast is er een thermische camera, die je temperatuur meet en controleert of het mondmasker correct gedragen wordt, maar zonder gezichtsherkenning. Een printer drukt voor elke klant een unieke menukaart af, die je achteraf weer kan vernietigen. Heel wat horecazaken werkten vorig jaar met een QR-code en een online menu, maar de ervaring leerde dat 90 procent van de klanten daarmee sukkelden.”
“Verder zet je een CO2-meter op een strategische plaats. Die waarschuwt de uitbater als de luchtkwaliteitsnorm overschreden wordt. Die kan dan ramen openzetten of even geen klanten meer binnen laten. Een mogelijkheid is ook dat de politie een melding krijgt als de normen al te zeer in het rood gaan. Dat is in te stellen volgens de geldende wensen en wetten.”
Test met virologen
Wie dat wil, kan nog een people counter plaatsen: een apparaatje dat telt wie binnen en buiten gaat. “Die kan een waarschuwing geven om bijvoorbeeld vanaf 30 aanwezigen de ramen open te zetten. Maar voor kleinere zaken is zo’n teller eigenlijk niet echt nodig. Ook de ID-kaartlezer telt de mensen die binnenkomen”, legt Fabrice uit.
Qua investering valt het horecapakket van ZoraBots relatief goed mee. “Het basispakket kost zo’n 2.500 euro”, zegt Tommy. “ People counting is wel duurder, dat gaat over 3.500 tot 4.000 euro per ingangsdeur. Als je de prijs van het basispakket vergelijkt met de steunmaatregelen die nu aan de horecazaken worden uitbetaald, scheelt dat niet veel. Het zou voor de overheid dan ook voordeliger uitkomen om horecazaken zo’n pakket te geven en volgende maand te laten openen.”
Tommy en Fabrice hadden dinsdag een video-overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Die is geïnteresseerd. Afgesproken is dat hij zal helpen om contacten te leggen, onder meer met Horeca Vlaanderen, en dat we zullen proberen een test te organiseren, in één horecazaak. We kunnen daar de meest kritische virologen uitnodigen”, lacht Fabrice.
Robotica in de horeca: zo werkt het
Als het van ZoraBots uit Oostende afhangt, zet de horeca straks massaal robotica in. Maar hoe verloopt een café- of restaurantbezoek dan?
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier