Krak van Nieuwpoort : “Wie stilletjes vereenzaamt, veroudert helaas ook vlug”

Lena Baes met haar man Guido Breemeersch. © Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

Lena Baes (73) doet niets liever dan mensen bijeenbrengen. Ze is dan ook bijzonder actief in het verenigingsleven in Ramskapelle, vooral bij FERM. “Dat sociale heb ik van thuis meegekregen. Mijn papa was heel sociaal bewogen en lid van veel verenigingen. Mensen helpen heeft al altijd deel uitgemaakt van mijn leven.”

Ze is de zeventig al even voorbij, maar dat houdt haar niet tegen om een van de meest actieve inwoners van Ramskapelle te zijn. Niet omdat ze zo graag met haar foto in de krant wil staan, wel omdat ze graag anderen in de kijker plaatst.

“Ik meen te mogen zeggen dat ik een sociaal mens ben”, vertelt Lena bescheiden. “En dat sociale heb ik meegekregen van thuis uit. Mijn papa was indertijd een heel sociaal bewogen man en lid van heel wat verenigingen. Hij zag ook nooit kwaad in mensen, en dat is iets wat ik altijd in mijn achterhoofd heb gehouden. Mensen helpen heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven.”

De coronapandemie strooide natuurlijk roet in het verenigingsleven in Ramskapelle, en dus ook bij FERM, de vereniging die Lena in het hart draagt. Ze was 21 jaar voorzitter van de KVLV, nu FERM, en op vandaag is ze van die vereniging nog altijd penningmeester. “Tijdens de coronaperiode hebben we met leden van FERM appeltaartjes gebakken en rondgedragen naar de eenzame mensen in het dorp”, zegt Lena. “Weet je, mensen die eenzaam zijn, verouderen ook sterk, en dat moeten we vermijden.”

Slikken

Dat ze nu Krak van Nieuwpoort is geworden, verwondert haar, maar vindt ze wel fijn.

“Ik krijg wel eens een complimentje van mensen voor wat ik doe in Ramskapelle, maar die nominatie was toch wel een complete verrassing voor mij. Nu, net zoals altijd en bij alles, heb ik me ook ingezet om die nominatie te kunnen verzilveren. Ik heb heel veel steun gekregen van mijn kinderen en kleinkinderen, en ook mijn vereniging FERM heeft me flink geholpen om stemmen te halen.

Via de Facebookpagina ‘Je ziet van Ramskapelle’ en de Facebookpagina’s van familie en vrienden werd ook een oproep gelanceerd – en het heeft blijkbaar geholpen, hé” lacht Lena. “Toen ik het bericht kreeg dat ik de Krak was geworden, was het toch even slikken. Ik heb het twee keer moeten lezen. Ik moet eerlijk toegeven dat het me enorm veel plezier doet. Ik wil van de gelegenheid dan ook gebruikmaken om iedereen te bedanken die op mij heeft gestemd.”

De Krak heeft ongetwijfeld nog veel plannen, toch?

“Ja, ik heb nog heel wat plannen, maar zotte dingen doe ik niet”, zegt Lena. “Ik ga graag op reis: naar Oostenrijk en het Zwarte Woud, dat zowat onze tweede thuis is. Ik hoop dat ik dat nog enkele keren zal mogen doen. Voorts kan ik genieten van een fikse, gezonde wandeling. En uiteraard kriebelt het ook om opnieuw dingen te kunnen organiseren.”

“Straks is er een kleinkind dat zijn plechtige communie doet. Mijn vurigste wens is dat we dan opnieuw allemaal samen kunnen zijn. En ik hoop dat dat voor iedereen mag gelden”, besluit Lena.

Wat is er bijzonder aan Ramskapelle?

“Ramskapelle is een heel bijzonder dorp, met de nadruk op dorp: iedereen kent hier iedereen, en als je iemand tegenkomt op straat krijg je een goedendag. Ramskapelle straalt nog dat landelijke uit, en je hebt hier een prachtig vergezicht, tot aan de bergen en tot in Frankrijk. Ik woon hier nu 51 jaar en ik zou er niet meer weg willen.”

Wat wil je nog gerealiseerd zien in Ramskapelle?

“We zitten al jaren met een verwarmingsprobleem in ons kerkje. Er zijn wel geen missen meer, maar er zijn nog begrafenissen, huwelijken en doopsels, en soms culturele manifestaties. De verwarming is niet je dat en maakt een hels lawaai. We hebben al een aantal berichten gestuurd naar het stadsbestuur en nu is beloofd om hieraan te verhelpen. Mijn grote wens is dat dat eindelijk eens in orde komt.”

Wat heeft corona teweeggebracht bij jou?

“In die periode ben ik regelmatig met de fiets tot aan de voordeur van de kinderen gereden om ze toch even te kunnen zien. Ik heb altijd geloofd dat het wel goed komt. Ik hoop dat het einde van de pandemie nu in zicht is en dat we weer normaal kunnen gaan leven, want mensen hebben contact met elkaar nodig.”

BIO

Privé

Lena Baes werd geboren op 12 mei 1948, in Reninge. Ze woont al meer dan een halve eeuw in Ramskapelle. Ze is getrouwd met Guido Breemeersch en moeder van vier kinderen. Ze heeft zeven kleinkinderen.

Loopbaan

Na haar studies werd Lena gezinsverzorgster. Toen de kinderen geboren waren, bleef ze thuis en zorgde voor het huishouden. Ze is gepensioneerd en al jaren vrijwilligster bij diverse verenigingen en organisaties.

Vrije tijd

Lena is altijd in de weer voor haar familie en het verenigingsleven. Als er dan toch nog wat tijd rest, kan ze zich vergenoegen in een naaiwerkje of in lekker koken, een van haar passies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier