Krak van Komen: “Onze organisatie is sterker en hechter dan ooit”

Emilie rechts met enkele vrijwilligers van MJC. (foto SR)
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

De Komenaars waren duidelijk en kozen voor jeugdhuis Carpe Diem als Krak van de gemeente. Emilie Vandenbroucke (40), het gezicht van de organisatie, is dankbaar maar wijst meteen ook op het belang van haar volledige team.

Onverwacht, niet te voorspellen, maar stiekem toch gehoopt op een overwinning. “Natuurlijk volgden we de verkiezingen voor de Krak, maar eerlijk? Heb je gezien tegen wie we het moesten opnemen? Daar zaten enkele gemeentelijke kleppers tussen dus wij hadden ons al bij een verdienstelijke tweede of derde plaats neergelegd!”

Emilie reageert met een zekere argwaan op het nieuws van haar winst, al maakt die terughoudendheid snel plaats voor een warm gevoel van dankbaarheid. “De jeugd werd de afgelopen maanden maar al te vaak met de vinger gewezen alsof ze alle zonden van de coronacrisis moesten dragen”, pikt ze resoluut in.

Actieplan

“Hun leven kwam tot stilstand, zowel thuis als in hun sociale kring en daarbovenop moesten ze meer dan eens horen dat het hun schuld was dat we niet van het virus af raakten. Het jeugdhuis was vaak hun enige toevlucht in deze hectische wereld maar wij moesten natuurlijk ook op slot.”

‘Schakelen’ werd de afgelopen 20 maanden een regelrecht modewoord waarmee beleidsmakers maar al te graag uitpakten. Voor de vrijwilligers van Carpe Diem werd het echter een woord waarop een volledig actieplan werd gebouwd.

“Al onze medewerkers zitten op dezelfde golflengte en dat veranderde niet tijdens de lockdowns”, gaat Emilie verder.

Uitlaatklep

“Meer nog, onze groep werd hechter dan ooit, zelfs zonder elkaar fysiek te kunnen ontmoeten. In geen tijd begrepen we dat we onze jongeren niet mochten laten vallen en dat oplossingen moesten worden gevonden. Persberichten, zware woorden op sociale media of een eindeloze reeks aan beloftes? Daar hebben onze jongeren geen boodschap aan.”

“In geen tijd dokterden we een volledige online strategie uit, waardoor we elkaar toch konden blijven zien zonder het huis te verlaten. Van een digitale quiz tot praatsessies via videochat? Carpe Diem bleef als centraal punt een belangrijke rol spelen in het leven van de Komense jeugd. We werden geconfronteerd met kinderen die het mentaal erg zwaar hadden en konden op die manier voor een soort van uitlaatklep zorgen.”

Vakantie

2022 is ondertussen op kruissnelheid gekomen en hoewel er nog steeds een aantal beperkingen zijn, kan ook Carpe Diem volop dromen van een nieuw werkjaar. “We hopen dat we de nodige middelen zullen kunnen verzamelen om tijdens de zomer een soort van vakantie te organiseren”, sluit Emilie af.

“Heel wat van die jonge rekels hebben er nood aan en het kan er alleen maar voor zorgen dat ze zich beter in hun vel zullen voelen. Het lijkt misschien een banaal iets maar de kinderen van vandaag zijn de mensen die morgen onze maatschappij mee zullen moeten helpen dragen. Wanneer ze de toekomst met motivatie tegemoet gaan, dan kan de wereld er enkel maar beter van worden.”

BIO

Privé

Emilie Vandenbroucke is 40 jaar oud, gehuwd en mama van één kindje.

Loopbaan

Na het beëindigen van haar studies in het secundaire onderwijs, trok ze richting Brussel waar ze hogere kunststudies begon te volgen. Via enkele stages kwam ze uiteindelijk in 2006 bij het jeugdhuis Carpe Diem terecht, waar ze nooit meer is vertrokken. Ze was erbij toen het jeugdhuis een erkenning kreeg en slaagde erin een solide team van medewerkers en vrijwilligers samen te stellen.

Vrije tijd

Emilie staat aan de wieg van het ‘Festival van de zonnewens’, dat ze ondertussen al 17 keer wist te organiseren. 15 keer op de traditionele manier en twee keer in een virtueel jasje.

DRIE VRAGEN

Hoe ziet jullie ideale toekomst eruit?

“We dromen stiekem van een nieuw gebouw. Waar we nu zitten hebben we natuurlijk alles bij de hand maar we zitten op de grenzen van wat nog mogelijk is. Een ruimte met bijvoorbeeld wat plaats voor workshops zou geniaal zijn. Iets wat misschien wel doenbaar zou moeten zijn in 2022, is de aanleg van een skatepark.”

Welk moment ga je nooit vergeten?

“Op een dag vertrokken we met een negental jongeren richting Brussel. We maakten hiervoor gebruik van de trein. Bleek dat het gros van die jongeren onze hoofdstad nog nooit in het echt had gezien. Drie van die negen hadden zelfs nog nooit voet op een trein gezet! Het zijn dingen voor de grote meerderheid doodnormaal zijn maar voor die jongeren was het de belevenis van het jaar.”

Zou je je opnieuw engageren voor het jeugdhuis?

“Zonder enige aarzeling: JA! Vaak horen we mooie en zware woorden zoals ‘psycholoog’ en ‘begeleiding’ maar in veel gevallen is de drempel voor de jeugd gewoon te hoog. Ze komen bij Carpe Diem terecht omdat ze weten dat ze hulp of antwoorden zullen krijgen. Het is de grootste voldoening die je maar kan vinden.”